• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Bootvissen op karper – Hoe doe je dat?

Herman Schuurman 28 mei 2021
Bootvissen op karper – Hoe doe je dat?
Bootvissen op karper – Hoe doe je dat?

Bootvissen op karper geeft je ongekende mogelijkheden, je komt namelijk op plekken waar je vanaf de kant niet of nauwelijks komt. Pak deze kans dus zeker aan! Maar hoe leg je je boot nou vast zonder dat je de hele tijd loze piepjes krijgt. Hieronder bespreek ik de verschillende mogelijkheden.

Vastleggen aan de stijger of wal

De eerste mogelijkheid bij het bootvissen op karper is om je boot vast te leggen aan een steiger of wal. Het voordeel hiervan is dat je weinig loze piepjes krijgt omdat je boot goed vast ligt. Ga niet zomaar ergens in of tegen het riet liggen, dit is meestal verboden.

Stijger

Het nadeel is dat er aan een steiger vaak ook andere mensen aanmeren. Laatst nog was het plan om op het Lauwersmeer aan een steiger een vierdaagse sessie te vissen. We hadden er 10 dagen gevoerd en de hele week hadden we niemand gezien. Toen we er wilden vissen bleek er een plezierjacht te liggen. Dat was even balen. De vrouw keek al wat vervelend toen we de boot aan de andere kant aanlegden. Ze snapte niet dat wij op zo’n groot meer precies daar moesten gaan vissen. Ik vertelde haar dat we er gevoerd hadden en er dus wel moesten vissen. Daarna liet ik blijken dat het 's nachts best wel kon voorkomen dat er een beetmelder afgaat. Na een uurtje kwam ze vertellen dat ze toch maar een ander plekje gingen zoeken. Omdat het water voor iedereen beschikbaar is heb ik ze niet weggestuurd hoor. Ik heb ze alleen uitgelegd dat het voor hen zelf beter was om een ander plekje te zoeken.

Voor Anker

Naast het aanleggen kun je (midden op het water) voor anker gaan. Ik vind het niet de beste oplossing, maar soms kan het niet anders. Het is zo dat je vaartuig nog steeds een beetje ruimte heeft om te bewegen. Deze mogelijkheid gebruik ik alleen maar als het water dieper is dan twee meter en ik dus niet anders kan.

Als anker gebruik ik klapankers. Deze zijn als ze ingeklapt zijn heel compact zodat je ze gemakkelijk kan opbergen als ze niet nodig zijn. Om de ankers een betere grip te geven zijn ze voorzien van een ketting van twee meter. Hier is weer een voldoende lang touw geknoopt. Het touw moet altijd minstens drie keer de diepte van het water zijn. Doe je dat niet dan is het mogelijk dat je snel van de ankers slaat.

Op twee ankers kun je redelijk goed ankeren. Als je er drie gebruikt lig je veel stabieler. Een krukje op drie poten wiebelt immers ook nooit. Het nadeel is dat je op deze manier de vis altijd moet gaan halen met een bij-bootje omdat de vis anders in je ankertouwen kan komen.

Anker

Bootvissen op karper op Staken

Last but not least is het aanmeren aan twee staken. Dit zijn pinnen die je in de grond steekt en heeft verreweg mijn voorkeur. De voordelen hiervan zijn dat je stabiel ligt en dat je elk plekje kunt uitzoeken. Het moet er wel ondieper zijn dan een meter of twee.

Ik gebruik aluminium staken van bijna 4.50 meter. Deze zijn door middel van een verwijderbare stang de grond in te draaien. Omdat er maar een smalle wokkel aan zit gaat dit betrekkelijk gemakkelijk. Deze staken heb ik laten maken bij een lasbedrijf. Ik had ze eerst zelf proberen te maken met wat steigerbuis met daaraan een wokkel voor een droogmolen maar die gingen steeds kapot.

Staken

De verbinding met de boot heb ik zelf uitgedokterd en ben door schade en schande wijs geworden. Als de boot vrij op en neer kan gaan heb je niet zo'n grote wokkel nodig om de staken vast te zitten. Ik heb bij de doe-het-zelf zaak twee stukken p.v.c. buis van ongeveer zestig centimeter lang aangeschaft. Deze heb ik aan de buitenkant bekleed met rubber om te voorkomen dat de buis de boot beschadigt. Schuif de buis over de staken en maak hem met een touw vast aan de kikkers. Hierdoor kan de boot vrij op en neer bewegen maar drijf je niet weg en heb je geen last van ankertouwen. Naar mijn idee is dit de beste oplossing voor het bootvissen op karper.

2015/04/Uitgelicht Vissen vanuit de boot geeft je fantastische mogelijkheden en begint met het goed vastleggen van de boot.

Tot slot

Heb je nog vragen over het bootvissen op karper? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs een van de prachtige hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk! Ook kan je er voor kiezen om mij te volgen op Facebook, hier kan ik je ook persoonlijk helpen!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media kanalen!

Herman_Vis

Tot slot wens ik je dat elke piep het begin van een run is.

Oant sjen (tot ziens)

Herman Schuurman

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.