• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

De terugblik op 2019 met Jan van Schendel

Jan van Schendel 1 juni 2021
De terugblik op 2019 met Jan van Schendel
De terugblik op 2019 met Jan van Schendel

Allereerst wil ik Jan van Schendel, beginnen met de beste wensen en een gelukkig, succesvol maar vooral gezond 2020. Ook gun ik iedereen als het even kan ook veel prachtige visdagen! Ik wil allereerst in dit eerste blog nog even terug kijken naar het afgelopen jaar. Zowel voor mij als coach en ook als visser was 2019 een prachtig jaar met verschillende uitstekende resultaten. Ik was betrokken als coach en als visser tijdens verschillende internationale wedstrijden. Ik ga het hebben over de Fishing World Games in Zuid Afrika, het EK, de Meerlanden wedstrijd, de internationale wedstrijd Polen, het WK en de jaarlijkse landen wedstrijd tegen Duitsland.

De Fishing World Games Zuid Afrika

In februari waren de Fishing World Games, dit zijn zoveel mogelijk WK’s, op hetzelfde moment, op dezelfde plek in Zuid Afrika. Dit betekende dat het Dames-, het Masters- en ook het Feeder WK op hetzelfde moment werden georganiseerd. Organisatorisch is dat natuurlijk een nachtmerrie en om eerlijk te zijn voor onze sport ook wel heel erg hoog gegrepen. Maar goed, de situatie was zo en ik nam het Feeder WK voor mijn rekening. Ik was in November 2018 al ter plaatse geweest om alles al zo goed mogelijk vooraf georganiseerd te hebben. Ik had toen al gezien dat ons een werkelijk geweldig WK te wachten stond met enorm veel vis. Er zwommen veel karpers en graskarpers, met uitzondering van een enkele Afrikaanse meerval.

Zuid afrika winkelschap

De voorbereidingen

We waren twee weken voor het Feeder WK al bij het water voor extra trainingen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Het werden twee fantastische weken met een uiteindelijk bijna perfect resultaat. In de eerste week wonnen we met ons team het Zuid-Afrikaans Open. Daardoor begonnen we met vol vertrouwen aan de officiële trainingsweek die aan het Feeder WK vooraf ging. Ook tijdens die trainingen vingen we veel vis en leerden we nog iedere dag nieuwe dingen bij. Dat moest ook, wij zijn nu eenmaal veel minder beoefend in het vissen op karper dan sommige van onze tegenstanders.

Vangsten in Afrika

Het feedrvissen WK

De eerste dag van het Feeder WK wonnen we met enkele punten voorsprong op de hele sterke Hongaarse ploeg en ons vertrouwen kon absoluut niet beter zijn. Ik was ervan overtuigd dat we hier echt konden gaan winnen. Hoe “anders” verliep de tweede dag. Iedere dag was er meer vis op het parkoers gekomen en waren er betere vangsten. Bovendien stond de wind vol op de oever waar we visten (heel belangrijk op een groot en extreem ondiep water zoals de Bloemhofdam, waar we visten). Iedereen verwachtte een fantastische tweede wedstrijddag. Die kwam er ook wel, alleen alles was nu anders. Volledig onverwachts werd er nu aanmerkelijk minder karper gevangen en op sommige plekken veel meer graskarper. De loting was nu veel belangrijker en die loting viel niet bepaald mee. Het werd nog erger, onze grootste tegenstander Hongarije had een fantastische loting. Om een lang verhaal kort te houden, de overwinning kwam er niet.

tweede plek wk vissen

Het werd voor ons een nog altijd prachtige tweede plaats in het eindklassement met als extra bonus het Individuele wereldkampioenschap voor Frank van der Schaft. Ik ben echt trots op dit team. Iedereen heeft zich maximaal ingezet en dan zie je hoe ver we kunnen komen. Bij het feedervissen behoren we echt tot de Internationale top. Twee jaar na elkaar tweede nu. Die wereldtitel moet er een keer komen!

Individueel Wereldkampioen Feedervissen

Het EK

Na enkele vis maanden voor mezelf volgde het EK in het klassieke vissen als volgende Internationale wedstrijd. Het bleek onmogelijk om vooraf als team te trainen, dus waren Frans van Berkel en ik enkele weken van tevoren in het Noord-Ierse Portglenone. Zo hadden wij enkele trainingsdagen in de Bann, de rivier waar de wedstrijd plaats vond.

Ik heb zelf al heel vaak op dit parkoers gevist en ik heb daar al fantastische wedstrijden mee gemaakt. Deze vonden echter altijd plaats in een andere tijd van het jaar en ik wist gewoon al dat de vangsten superslecht gingen zijn. Nou, dat bleek ook te kloppen. Frans ving wel één keer ruim 10 kilo maar toen waren we alleen. Na onze laatste training dag, samen met het Ierse team, wist ik zeker dat we ons moesten instellen op een moeilijke visserij. Zowel tijdens het kampioenschap als vooraf tijdens de trainingsweek werd er heel slecht gevangen.

Toch zijn er altijd en overal weer kleine dingetjes die het verschil kunnen maken. We hadden ondervonden dat veel van de vissen zich relatief ver van de bodem bevonden. Dit kwam met name voor in het laatste gedeelte van de tweede wedstrijddag. Dit leverde ons nog veel belangrijke vangsten op. Uiteindelijk werden we derde als team en ook hier was er een fantastische bonus. Ramon Ansing won de Individuele Europese titel, prachtig!!!

Brons op het ek

De Meerlanden wedstrijd

Meteen hierna kwam de Meerlanden wedstrijd in Oostenrijk. Toen ik begon als coach was onze eerste doelstelling, om een keer zo’n Meerlanden wedstrijd te winnen. Dit gebeurde namelijk niet vaak. Sinds die tijd hebben we in alle deelnemende landen behalve Oostenrijk een keer weten te winnen. We visten in de Donau en ik heb nog nooit een dergelijke stroming gezien. Laat staan een meer bizar parkoers trouwens.

Meerlanden viswedstrijd

Gelukkig visten we op twee stukjes parkoers die zo goed mogelijk uit de ergste stroming lagen en was het al met al bevisbaar. Op de meeste plekken gebruikten we vlagdobbers, maar ook waren er plekken op het parkoers waar het vrijwel niet stroomde. We hadden hier maar één echte training dag voorafgaand aan de wedstrijd. Het was fantastisch dat vader en zoon Timar, de eigenaren van het bekende voerbedrijf ons hielpen. Zij verschafte ons perfecte informatie en ook alle voer benodigdheden zoals leem, kaas, stenen en madenplak. Allerlei (rivier)vissoorten werden hier gevangen; Barbeel, serpeling, vimba, kopvoorn, meerval, alver en ook een enkele voorn en brasem. Kortom je wist nooit wat er aan de haak kwam.

De eerste wedstrijddag wonnen we, met slechts één punt voorsprong op Duitsland en juist dat land lootte op papier fantastische nummers voor de tweede wedstrijddag. De eindoverwinning leek onmogelijk. Toch flikten we het om uiteindelijk te winnen. Een topprestatie van een overwegend jong team dat pas op het laatste moment werd samengesteld. Ook voor mij als coach was dit echt één van de hoogtepunten van het jaar.

winst in oostenrijk

Internationale wedstrijd in Polen

Na de Meerlanden wedstrijd volgde een voor ons een nieuwe Internationale wedstrijd in Polen. Hier deden dertien teams aan mee waaronder landenteams uit Duitsland, Frankrijk, en Polen. Eén van de redenen om hier aan mee te doen was dat er gevist werd op de rivier de Oder. Hier werd een visserij op stromend water verwacht met heel veel vis. Er werd ook goed gevangen, maar de omstandigheden bleken totaal anders dan verwacht. Uitzonderlijke droogte zorgde voor een vrijwel stilstaande rivier. Uiteindelijk eindigden we hier als derde. Ook hier hebben we weer veel geleerd als team.

Afbeelding10

Het WK klassiek vissen

Het WK in het klassieke vissen is nog altijd het grootste WK en natuurlijk één van de hoogtepunten van het jaar. We visten in het Servische Novi Sad op het Canal DTD. Hier zijn de laatste jaren al veel Internationale kampioenschappen gevist. Slechts één ding is zeker, telkens weer is de visserij anders. Carassio, meerval, alver en ook blieken spelen allemaal een rol hier.

Ook hier was er droogte, we zaten nu waar normaal de dobbers in het water staan. Dit bleek voor de visserij eigenlijk prima te zijn. Er werd vooral kleine meerval gevangen en eigenlijk had je twee verschillende parkoersen. De sectoren bovenstrooms van de sluis bleken beter en ook anders te zijn dan de onderstroomse sectoren van de sluis.

WK senioren servie

Als team deden we het op zich prima. Met een puntenaantal dat normaal goed is voor een medaille werden we zesde in een deelnemersveld van 37 landen. Net niet dus, maar toch een respectabel resultaat. Het gebrek aan ervaring met het vissen op dwergmeerval en sowieso kleine vis speelden ons parten.

Jaarlijkse landenwedstrijd

Na het WK volgden weer enkele vismaanden voor me zelf, waarna als afsluiting van het jaar onze jaarlijkse landenwedstrijd tegen Duitsland. Dit jaar op hetzelfde moment voor zowel de Dames als de heren, werd gevist bij Purmerend aan het Noord Hollands Kanaal. Ook daar een prima resultaat met in beide categorieën overwinningen voor onze teams. Waar hier normaal veel brasem wordt gevangen ging het nu vooral om veel relatief kleinere vis en dat zorgde voor hele leuke wedstrijden. Hoe dan ook al met al een prima Internationaal jaar.

Landen wedstrijd vissen

Je zou misschien denken dat mijn eigen visserij flink heeft geleden onder al deze Internationale activiteiten maar dat valt nog aardig mee. Ik viste alles bij elkaar precies 85 wedstrijden dit jaar, nog altijd een aardig aantal toch? Die wedstrijden gingen me best goed af. In totaal 71 keer was ik één van de prijswinnaars en 10 wedstrijden wist ik te winnen. In 26 wedstrijden wist ik mijn vak of sector te winnen.

Ik viste vooral in de koude maanden in de jachthavens en verder heb ik de visserij op vooral F1’s ontdekt. Dit zijn vijvers zoals de Berenkuil en de Slothoeve. Werkelijk prachtvissen om te vangen op telkens weer een andere manier. Nog iets wat me bijzonder interesseert, bij deze visserij winnen vaak gewoon de beste vissers en lijkt het geluk soms een iets mindere rol te spelen. Ik heb dit jaar echt een aantal prachtige wedstrijden gevist en meestal waren dit niet al te grote wedstrijden. Maar goed, waar kun je die nog wel vissen?

2019 was een jaar met veel hoogte punten en leerzame momenten. We hebben met de teams veel geleerd tijdens de wedstrijden. Deze kennis kunnen we weer goed gebruiken in 2020.

Goede voornemens voor 2020

Eén van mijn goede voornemens voor dit nieuwe jaar is dat ik wat meer actief wil zijn op de sociale media. Als onderdeel daarvan ga ik een maandelijkse blog schrijven met daarin omschreven zo’n beetje alles wat ik doe in de hengelsportwereld. Kleine verslagen van geviste wedstrijden (met daarin allerlei tips) en de Internationale trips waarbij ik als coach betrokken ben. Kortom alles waarbij ik op de één of andere manier betrokken bij ben in de sportvisserij komt aan bod. Ik zal zoveel mogelijk informatie en tips geven in de teksten die ik dit jaar ga schrijven.

Tot slot

Heb je vragen over dit blog, of over het vissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Ben jij geinspireerd om te gaan vissen? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en maak er een mooi visjaar van!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Tot ziens aan de waterkant!

Jan van Schendel

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.