• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Distance sticks, bereik de ultieme stek!

Ivo Nijboer 28 mei 2021
Distance sticks, bereik de ultieme stek!
Distance sticks, bereik de ultieme stek!

Soms is het erg lastig om van het water en haar vele stekken een goed beeld te krijgen. In dit blog leggen we je uit hoe je de juiste stek kan vinden en met precisie kan bereiken.

Wanneer je op groot water vist is het soms erg moeilijk inschatten waar je het beste je aas kunt presenteren. Boven het water ziet alles er immers hetzelfde uit en ontbreekt het vaak aan herkenningspunten. Wanneer je een fishfinder hebt op een personen- of voerboot wordt het vinden van een stek al gemakkelijker, maar lang niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Wat moet je dan doen?

Transducers

Wanneer je op korte afstanden vist, tot vijftig meter van de kant. Zou je een fishfinder kunnen overwegen met een draadloze transducer, deze zijn vaak wat goedkoper en gemakkelijk in gebruik. De transducer is een zender die een sonar signaal naar de bodem stuurt en zo informatie opdoet over het bodemverloop, de bodemgesteldheid, obstakels onder water en zelfs de hoeveelheid vis. De transducer bevestig je aan je hengel, en vanaf het moment dat je hem hebt ingegooid, zendt de transducer informatie naar je display (vaak een smartphone).


korte afstanden vissen

 • Op korte afstanden is een fishfinder met transducer een erg makkelijke tool om direct een beeld te krijgen van het water. Zo kun je snel je montage op de juiste stek neerleggen.
 • Peilhengel gebruiken

  Wanneer je geen fishfinder tot je beschikking hebt, kun je ook een peilhengel gebruiken. Met een peilhengel kun je na een beetje oefenen een goed beeld krijgen over je visplek. Wil je meer weten over het gebruik van een peilhengel? Lees dan ons blog: ‘Marker gebruiken bij het karpervissen'.

  Wanneer je met je peilhengel een veelbelovende stek hebt gevonden, haak je de lijn vast achter je lijnclip en draai je de peilhengel binnen. Nu is de lijnafstand van molen tot de stek die jij hebt gevonden vastgezet op je peilhengel. Natuurlijk wil je met je vishengel op precies dezelfde afstand kunnen werpen en precies de stek bereiken.


  Vissen met een marker

 • Met een marker en peillood krijg je een goed beeld van het bodemverloop en waar de beste stekken zitten.
 • Lijnen op de oever uitlopen

  De juiste stek bereiken met je vishengel kan je doen door de lijn van je peilhengel uit te lopen en hetzelfde te doen met de lijn van je vishengel. Als de twee lijnen naast elkaar liggen en even lang zijn kun je de lijn van je vishengel achter de lijnclip doen en ben je klaar om dezelfde afstand te werpen als je peilhengel. Onthoud ook goed waar jouw stek ligt in het water, dit kan je doen door herkenningspunten aan de oever te zoeken en goed te onthouden hoe ver je stek van het herkenningspunt af ligt. 's Nachts kan het gebruik van een statische laser ook uitkomst bieden. Markeer ook goed waar je stond tijdens het vinden van je stek.

  Stappen voor het gebruik van distance sticks

  Het komt vaker voor dat je geen ruimte hebt om je lijnen op de over uit te lopen, dan kun je beter gebruik maken van distance sticks. Dit zijn twee stokken die je op een bepaalde afstand uit elkaar in de grond zet en gebruikt om je lijn ‘’op te meten’’. Distance sticks zijn speciaal gemaakt voor het uitmeten van lijnen en zijn het makkelijkst in gebruik, maar je kan ook prima twee gladde banksticks gebruiken.

  Stap 1 - markeer de afstand die je wilt bereiken

  Zet de lijn van je peilhengel vast achter de lijnclip als je peildobber op de stek ligt die jij wilt bevissen.

  Stap 2 - plaats distance sticks in de grond

  Bevestig twee distance sticks in de grond met een bepaalde ruimte ertussen (bijvoorbeeld drie meter). Zorg ervoor dat de distance sticks goed vast blijven zitten en verplaats de distance sticks niet meer nadat je ze hebt neergezet.

  Stap 3 en 4 - meet de lijn van de peilhengel

  Zet het lood van de peilhengel vast om één distance stick en wikkel nu je lijn om beide sticks tot je lijn door de lijnclip wordt tegengehouden. Belangrijk is dat je het aantal omwentelingen van je lijn om de sticks heen goed telt en onthoudt.

  Stap 5 en 6 - uitmeten van de lijn van je vishengel

  Bind de rig van je vishengel om één van de distance sticks en begin met het maken van hetzelfde aantal omwentelingen zoals je met de peilhengel deed. Wanneer je vishengel hetzelfde aantal omwentelingen heeft gemaakt als jouw peilhengel zet je de lijn van je vishengel vast achter de lijnclip vast en is deze hengel ingesteld om de juiste afstand te werpen.


  Stappenplan

  De stek bereiken

  Je hebt de afstand van je lijn nu goed staan. Om precies op de stek te werpen is het belangrijk dat je het herkenningspunt of laserpunt aan de oever weer opzoekt en je richting aanpast naar de afstand die je stek van het herkenningspunt af ligt. Ga ook weer staan op de plek waar je stond tijdens het peilen.

  Maak je klaar om te werpen

  Pak je hengel stevig vast en zorg dat je goede been voor staat. Wijs de hengel naar achteren en zorg dat het handdeel richting je stek wijst. Controleer natuurlijk of er niemand achter je staat en controleer of de lijn niet per ongeluk om je hengeltop is geslagen. Dit kun je snel doen door met de vinger waarmee je de lijn vast hebt te controleren of de lijn zonder weerstand is te verplaatsen.


  Ga goed klaarstaan voor de worp en richt met je handdeel naar de stek

 • Ga goed klaarstaan voor de worp en richt met je handdeel naar de stek.
 • Bereid je voor op de terugslag...

  Zorg dat je werpgewicht volledig stil hangt op ongeveer de helft van je hengellengte. Werp nu in en vergeet niet dat je lijn achter de lijnclip is gehaakt! Wees voorbereid op het moment dat je lijn onder spanning komt te staan, dit doe je door je hengel tijdens de worp naar achteren te laten wijzen. Wanneer de lijn nu onder spanning komt, kan je de klap opvangen door je hengel mee te bewegen naar voren. Zo maak je een buffer die de klap op je lijn en hengel vermindert en ervoor zorgt dat je lijn of nog erger, je hengel niet zal breken. Bij veel visserijen is het van belang dat je vlak voor het werpgewicht het water raakt, je de lijn met je vinger iets afremt. Op die manier strekt de onderlijn zich en voorkom je dat je montage en je onderlijn in de war raken!


  montage op de gewenste stek? Dan kan het wachten beginnen

 • Montage op de gewenste stek? Dan kan het wachten beginnen...
 • Als het goed is ligt jouw montage nu precies op de stek die jij hebt uitgezocht en kan je beginnen met het landen van de dikste bakken! Veel succes met deze manier van vissen en hopelijk vis je in het vervolg altijd op de stek die je wilt!

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het vissen op karper? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.