• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Dobber uitpeilen, hoe moet dat?

Anja Groot 31 mei 2021
Dobber uitpeilen, hoe moet dat?
Dobber uitpeilen, hoe moet dat?

Het juist presenteren van het haakaas is een van de belangrijkste onderdelen van het vissen. Dit geldt voor voorn, brasem maar ook karper. Voor het vissen op voorn moet je presentatie anders zijn dan voor het vissen op bijvoorbeeld brasem. Dit komt zeer nauw, maar kun je gemakkelijk doen met behulp van het juiste peillood. Er zijn twee soorten witvislood om te peilen; het knijppeillood voor het vissen op brasem en karper en het peillood met kurk of foam aan de onderkant voor het vissen op voorn.

Peilen voor het voornvissen

Voor het vissen op voorn is het de bedoeling dat je je dobber ''staande haak'' afpeilt. Dit betekend dat je haakje precies boven de bodem zweeft, je dobber staat daarbij gelijk aan de wateroppervlakte. Om dit te doen gebruik je het peillood met een kurken of foamen onderkant. Haal je haak door het oogje aan de bovenkant van het peillood en prik hem onder in het foam. Wanneer je het loodje nu laat zakken tot hij op de bodem komt zie je precies of je dobber zinkt of boven het water uit komt. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.

5_stappen_raven

Peilen voor brasem

De brasem heeft een heel ander aasgedrag dan de voorn. De bek van de brasem staat naar beneden gericht waarmee hij al het voer van de bodem zuigt. Daarom gebruik je voor het vissen op brasem een ander peilloodje dan voor het vissen op voorn. Omdat je het aas op de bodem wil hebben liggen knijp je het knijppeillood boven je haak op het onderste loodje. Ook nu laat je het loodje zakken tot hij op de bodem komt en zie je eenvoudig of je dobber te diep of te ondiep staat afgesteld. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies op de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.

knijplood_raven

Als je je dobber op de bovenstaande manier afpeilt ben je zeker van de juiste aaspresentatie en vang je meer vis.

Tot slot

Heb je nog vragen over het uitpeilen van je dobber? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Succes!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.