• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Een terugblik op een fantastische witvisjaar door Anja Groot

Anja Groot 28 mei 2021
Een terugblik op een fantastische witvisjaar door Anja Groot
Een terugblik op een fantastische witvisjaar door Anja Groot

Het beste visjaar van Anja Groot

Een bijzonder visjaar was het zeker, dit merk ik helemaal als ik er nu op terug kijk. Ik kan nog maar amper geloven wat mij allemaal is overkomen. Het afgelopen jaar had ik heel wat mooie vismomenten, en al met al was het een veel beter jaar dan 2016. In 2016 gebeurde er enkele hele mooie momenten, maar er waren ook vaak dingen die allemaal net niet wilden lukken.

anja-8

Dit was echt een heel succesvol jaar, tijdens het wedstrijdvissen met een 2de plek op het open N.K. Dames geëindigd en verschillende hele goede uitslagen in allerlei open wedstrijden. Natuurlijk niet te vergeten de Nationale Team Topcompetitie, waarin we als 2e eindigden met ons team na enkele hele mooie wedstrijden die qua vangsten ook erg goed waren.

anja-1

Wereldkampioenschap Dames

Het met afstand mooiste vismoment tijdens het wedstrijdvissen was natuurlijk het Wereldkampioenschap Dames in het Hongaarse Szolnok. We hadden daar gewoon een topweek met ons Nationale team, waarin we allemaal ons vrijwel dagelijks wisten te verbeteren. Zo jammer dat we net op 1,5 puntjes een team medaille misten, maar ik weet zeker dat dit in de toekomst nog zal verbeteren als we deze lijn door weten te trekken.

Mijn Individuele winst daar en daarmee mijn 2e winst in het Wereldkampioenschap in 3 jaar was natuurlijk echt helemaal “het einde”. On-ge-loof-lijk!! En de manier waarop alles verliep tijdens de 2 wedstrijddagen maken het allemaal nog net dat beetje extra geweldig. Ik kan me niet voorstellen dat er een mooiere manier is om zoiets te winnen.

anja-2

Trainen aan de rivier de Tisza

Het viswater in Szolnok, een dode arm van de rivier de Tisza, kende ik al van een eerder WK toen we daar een aantal jaren geleden visten. Er zwemt hier veel kleine vis, vooral kleine meervalletjes en ook hier en daar wat blieken, kleine brasem en een enkele carassio. Veel vis voor iedereen, dat het wedstrijdvissen mooi maakt. Mooiere visomstandigheden dan daar vind je bijna nergens.

De oever is nota bene speciaal aangelegd voor de wedstrijdvisserij met onderaan een vrij steile helling een vlak gedeelte waarop iedereen de zitkisten en het andere materiaal kan plaatsen. Zoals eigenlijk altijd was nu de visserij hier toch weer net iets anders dan toen we hier voor het eerst een WK visten.

Vooral tijdens de eerste trainingsdagen werden er met name op het linkse parkoersgedeelte veel meer carassio en blieken gevangen, dan dat we hier ooit eerder zagen. Misschien was het een soort van geluk dat wij met ons team, net tijdens die eerste dagen, trainingsboxen lootten aan de rechterkant. Want meer naar rechts domineerde de kleine meervalletjes. Daardoor hebben we ons maximaal op die meervalletjes kunnen toeleggen toen.

anja-6

Wedstrijdvissen op carrassio's en meervalletjes

Wat gebeurde er later in de trainingsweek?? Het weer werd warmer wat niet optimaal was voor het wedstrijdvissen en er werden steeds minder blieken en carassio gevangen. Deze werden nog steeds wel gevangen, maar in mindere mate. Tegen het einde van de week leek het duidelijk dat de wedstrijd op veel plekken een echte meerval race zou worden.

Alleen in het A vak werden nog meer witvissen gevangen. Ingeborg Audenaerd viste dan ook een 2e plek daar met vooral blieken tijdens de eerste wedstrijddag. In de andere vakken, en zeker in “mijn” D-vak, ging het echt om meervalletjes en daarvan wist ik er op de eerste dag precies 300 te vangen waarmee ik mijn vak won en zelfs de gehele wedstrijd!

anja-5

In de hand vissen

Op de 2e dag moest ik naar het A-vak. Het vak waar vaak de grootste gewichten gevangen waren tijdens de trainingen, maar ook het vak waar tactisch echt alles moest kloppen voor een goede uitslag. Bovendien zou ik die eventuele goede uitslag zeker niet cadeau krijgen. Met rechts naast mij de (volgens mij) beste Hongaarse, Diana Walter. Links van mij de Kroatische die 2e stond na de eerste dag en daar 2 plekken naast de als 3e in de tussenstand geklasseerde Spaanse Ornella Tosta. Howwww!! Ik ga die 2e dag van het WK van mijn leven lang niet meer vergeten. Wat een wedstrijd!!

Ik besloot om eerst vooral voor de meervalletjes te gaan. Daarnaast voerde ik een lijn aan op 4 tot 5 meter uit de oever waar ik hoopte om laat in de wedstrijd enkele carassios te kunnen vangen. Ik ving nog meer katvissen dan tijdens de eerste wedstrijddag en toch moest ik na zo’n 2 uur van tactiek wisselen omdat de Kroatische nog meer stuks ving dan ik.

Zij viste “uit de hand”, dus zonder af te steken, en dat gaat gewoon nog sneller. Hoewel het erop leek dat haar visjes gemiddeld iets kleiner waren werd de achterstand in aantal toch net iets te groot. Ook ik ging “in de hand” vissen, zodat ik op een hoger tempo kon vissen en dat had resultaat!

anja-4

Spannend einde

Vanaf dat moment hield ik de Kroatische goed bij, haar voorsprong in stuks bleef vanaf dat moment stabiel. Met nog een goed half uur te gaan veranderde ik mijn techniek nog een keer, omdat rechts naast mij Diana Walter op de kort aangevoerde afstand plotseling een aantal carassio ving. Zij lag wel flink achter op aantal gevangen meervalletjes, maar de carassio's waren veel zwaarder en zo liep Diana me snel in.

Met nog precies 17 minuten te gaan ben ik ook op korte afstand gaan vissen op de plek die tijdens het vissen was onderhouden met af en toe wat losse maiskorrels. Ik zag vrijwel meteen dat dit geen goede vissen op ging leveren, mijn dobber ging niet staan van de alvers. Meteen daarna heb ik enkele keiharde bolletjes bijgecupt (om zo min mogelijk alvers aan te lokken) en ben ik meteen weer in de hand gaan vissen.

Dat ging verder gewoon goed, maar toch ben ik met nog exact 10 minuten teruggegaan naar de korte afstand, waar ik vrijwel meteen een flinke carassio ving. Ik ving hier verder nog een aantal grotere meervalletjes dus zo viste ik de wedstrijd uit, maar wat een spanning nog na de wedstrijd!!

De mooiste WK overwinning ooit

Ik wist dat als ik mijn vak zou winnen ik ook meer dan waarschijnlijk Wereldkampioene was. Wanneer de Kroatische me zou verslaan won zij en was er voor mij waarschijnlijk zelfs geen podiumplek geweest. Alles wees erop dat het tussen ons beide zou gaan voor de winst van het vak. Zij had zo’n 40 stuks meer dan ik en het enige wat ik bijna zeker wist was dat mijn gewicht iets hoger moest zijn dan tijdens de eerste dag. Maar ging dat genoeg zijn?? Eerst werd de Spaanse gewogen.

Ook zij had goed gevangen maar ik dacht te weten dat mijn gewicht hoger moest zijn. Toen werd de Kroatische gewogen en het “verbaasde” me bijna dat haar gewicht niet hoger was dan “een hoge 7277 gram”. Om eerlijk te zijn, ik dacht daarvoor dat ik het allemaal net niet ging redden en pas op het moment dat ik het Kroatische gewicht hoorde gaf ik mezelf weer n kans. Nou even later woog ik zelf 7456 gram en dus zag het er naar uit dat ik het vak ging winnen.

anja-3

Spannend tot het laatst

Ik was trouwens nog steeds bezorgd want Sarina Mertens zat verderop in het vak, bijna op de plek waar de dag ervoor Ingeborg had gezeten. Zij, of zelfs iemand anders, zou zo ook maar wat meer grotere vissen hebben kunnen vangen die de bankrunners hadden gemist of zo. Gelukkig was dat niet het geval.

Ik won vervolgens de mooiste wedstrijd die ik ooit gewonnen had of zal winnen. Zo “close” op elkaar en tactisch was het zo gecompliceerd, dit is wedstrijdvissen!! Als dan uiteindelijk het balletje net de goede kant op valt, want het verschil was maar 179 gram met de Kroatische. Dan is dat toch wel echt prachtig!! Wat een schitterend WK en wat een schitterende overwinning!! Ik ben nog steeds niet op aarde beland...

Op een roze wolk

Wat er daarna allemaal gebeurde is echt niet te filmen. Je hele wereld staat gewoon een tijdje op zijn kop. Allerlei dingen komen op je, zelfs tot verschillende tv-dingen aan toe. Prachtig!! En ook heel hectisch trouwens!! Maar dit soort dingen maak je zeker niet ieder jaar mee dus ik heb er echt van proberen te genieten. Wat een erkenning ook voor onze sport en het wedstrijdvissen!! Ik werd gewoon uitgenodigd voor het Sportgala van NOC/NSF!! Zoiets was toch enkele jaren geleden nooit te bedenken??

anja-7

Terugblikken

Ik heb een prachtig en ongekend mooi visjaar beleefd op gebied van wedstrijdvissen en daarbuiten. Gelukkig kan ik heel goed relativeren. Ik won het Dames WK nu 2x, daardoor ken ik het verschil tussen een eerste en een vierde plaats. Dus net geen podium en daarmee de slechtst denkbare plek in het eindklassement. In Belgie was dit 230 gram en nu in Szolnok 170 gram.

Ik heb nu 8 x mijn vak gewonnen tijdens de Dames WK’s welke ik heb gevist. Als ik die paar grammetjes dus net had gemist waren dat 6 sectoroverwinningen geweest. Daarbij 2x een 2e plek in de sector, nog steeds bijna net zo goed dus. Toch zou ik in dat geval nu waarschijnlijk zelf enorm teleurgesteld geweest zijn vanwege de twee gemiste kansen.

anja-10

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Voor nu wil ik zeggen, vang ze en heb voornamelijk plezier langs de waterkant!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.