• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Eerste keer snoekvissen

Gastblogger 25 oktober 2021
Eerste keer snoekvissen
Eerste keer snoekvissen

Ik wilde het al een tijdje proberen, de verhalen en foto's van grote vangsten inspireren je wel om echt eens een keer op jacht te gaan naar een echte snoek!

Mijn collega Ivo is een echte roofvis veteraan met een passie en kennis voor het vissen. Ik had bij hem aangegeven dat ik wel eens wil leren snoekvissen. En Ivo is gelukkig iemand die niet afwachtend is, en een visdatum was dus meteen geprikt!

De plek voor het vissen was ook maar meteen besloten, een water waarvan hij weet dat er een snoek bestand is en hij dus erg bekend is. Voor mij fantastisch want ik weet totaal niet waar ik snoek kan vinden en dit vergroot alleen maar mijn kansen op een vangst.

Ga mee met iemand die ervaring heeft!

Ik heb in het verleden wel eens op karper gevist, maar nog nooit op snoek. Ervaring voor het vissen op deze jager heb ik dus echt niet, dus wat is er dan beter voor mij dan met iemand mee gaan die wel een hoop ervaring heeft. Wanneer je graag het roofvissen wilt leren moet je dus vooral niet bang zijn om tips te vragen. De tips die je krijgt komen uit de ervaring en zijn opgedaan uit het maken van fouten en het behalen van successen. Luister je goed, dan hoef je zelf nog amper fouten te maken.

Nog voordat we het kunstaas nat hadden nam ivo het plan met mij door. "We beginnen bij de stuw, de kans dat de witvis zich hier bevind, is het grootst. Vervolgens vissen we het water langzaam af, de snoek zal zich dicht bij de aasvissen schuilhouden en een aanbeet in de volgende 100 meter is haast niet te missen." Wat ik hieruit begrijp is dat bij het vissen op snoek je voor jezelf moet bedenken waar de voorntjes en het bestand aan aasvis zich zal bevinden, roofvis ligt hierbij in de buurt te wachten op een ideaal maaltje.

Goed uitgooien is het halve werk

Het was toch wel even wennen om het gevoel een beetje goed onder de knie te krijgen. Het uitgooien van je kunstaas is op zich niet moeilijk, maar om elke keer precies op de plek te gooien die je voor ogen hebt moet je echt wel een beetje gevoel hebben bij hetgeen dat je doet. Factoren zoals het op tijd loslaten van je lijn en bijvoorbeeld de wind hebben veel invloed op je worpen. Wees alleen niet bang om het fout te doen, zelfs op een mindere worp kan een snoek toeslaan!

Wanneer je het gevoel bij het werpen een beetje begint te krijgen wordt het al snel een stuk leuker en spannender tegelijk. Want bij een gerichte worp is de kans op een aanbeet gewoon een stuk groter!


Goed werpen op smalle wateren

Handige tips bij het afvissen van het water

Wij hebben die dag alleen maar van de kant gevist op een kanaaltje van 10 meter breed. Om dit water zo effectief mogelijk te kunnen bevissen gaf ivo mij de volgende tips mee.

  • Gooi eerst de kant af. Wanneer je namelijk langs de kant van het water loopt wil je niet hebben dat er een vis ligt die je afschrikt. Wanneer je langs de kant voor je uit gooit (ongeveer 10-20 meter) kan je de vis die zich daar schuilhoudt verleiden tot een aanbeet.
  • Wanneer je de kant hebt af gegooid, is het verstandig om in een waaier je worpen af te gaan, zo kom je met je kunstaas op alle plekken en vergroot je de kansen. Ook kan het zijn dat je bij je eerste diagonale worp een volger hebt gehad die nu een stukje dichter bij ligt en die je met een tweede worp kunt verleiden om wel toe te slaan! (Een volger is een snoek die je kunstaas heeft gevolgd maar nog niet is overtuigd tot een aanbeet.)
  • Gooi je laatste worp naar de overkant en haal deze nog een keer binnen. Wanneer je dit hebt gedaan verplaats je jezelf ongeveer 5 - 10 meter naar voren en begin je weer met het afgooien van de kant.
  • Onthoud tijdens het afvissen van kanalen waar je actie in het water hebt gezien, zodat je op de terugweg nog eens een paar keer op die plekken kunt gooien. De kans is namelijk groot dat de snoek weer rustig op zijn plek ligt te wachten tot er een prooi voorbij komt. Laat zijn prooi jouw kunstaas zijn!

Het zit niet mee

Nadat we het eerste water volledig hebben afgeworpen en niets meer dan een volger hebben kunnen forceren vroeg ik Ivo of het aan mijn vis stijl lag, ik had tenslotte meer actie bij mijn worpen verwacht. De omstandigheden leken perfect, de worpen zelf waren dan nog niet helemaal fantastisch maar gingen voor mijn gevoel al een stuk beter.

Ivo stelde me gerust, het lag gelukkig niet direct aan mijn viskunsten. De actie die ik namelijk door het spin-stop vissen aan mijn kunstaas meegaf leek perfect. (Met spin-stop haal je je kunstaas een paar meter binnen en dan stop je een paar seconden met binnenhalen voor je weer een paar meter verder gaat) “Had een snoek je kunstaas gezien, dan was hij er op geknald” zei Ivo. Maar waar blijven dan die vissen? Onderweg naar de tweede stek waren we beide van mening dat mijn eerste snoek nu niet lang meer op zich kan laten wachten.

Mijn eerste aanbeet van een snoek!

Het volgende water waar we heen zijn gegaan was op dat moment kraakhelder en ook nog eens ondiep. De ideale omstandigheden voor een aanbeet, Polaroid bril op en je ziet alles wat er onder water rondom je kunstaas gebeurd!

Ik wierp mijn kunstaas 15 meter naar voren en was nietsvermoedend mijn swimbait naar binnen aan het halen, tot ik uit het niets een vlek voorbij zag schieten die met een hoop geweld op mijn kunstaas klapte. Mijn hart ging tekeer en ik was even de tips van Ivo volledig vergeten. Het ging ook allemaal echt heel snel... Hierdoor vergat ik dat mijn slip nog potdicht stond waardoor de spanning op mijn lijn niet ideaal te controleren was, en met een harde ruk van de snoek en een kort moment zonder lijnspanning wist hij mij te ontsnappen. Het was wel een snoek van minimaal 75 centimeter, dus ik baalde als een stekker.

Dan toch vangen!

Nadat we de tweede stek volledig bevist hebben en op de terugweg langs het water dan nog een paar keer gooien haakt Ivo de tweede snoek. Dit keer was het raak op een streamer!

Omdat hij voor mij aan het vissen is drukt hij de hengel in mijn hand! Ik moest tenslotte nog mijn eerste snoek op de kant krijgen! Omdat het water waar we op aan het vissen waren niet zo breed is, duurde de drill niet lang voor hij aan de kant was. We wilden geen risico nemen om de vis te verspelen en daarom besloten we om de snoek zo snel mogelijk met een schepnet veilig te stellen. Een snoek van ruim 70 cm was het resultaat!


Eerste keer snoekvissen vangst

Zo’n eerste vangst maakt de dag weer helemaal goed! Geduld blijft een schone zaak, het is dus belangrijk dat je niet te snel opgeeft!

En ik kan je zeggen, het snoeken is erg verslavend! Elke worp is anders en je bent constant bezig met het bedenken waar de vis kan zitten zodat je volgende worp raak is! Dit is zeker niet de laatste keer dat ik ga snoekvissen, ik ben al aan het kijken naar de roofvisspullen die ik nodig heb om zelf eens op pad te gaan! Ook enthousiast? Ga ook eens met een andere visser mee!

Tot slot

Heb je nog vragen over het snoekvissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende snoeksessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvismateriaal in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.