• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Forelvissen: Zo vang je meer dan je buurman!

Ivo Nijboer 1 juni 2021
Forelvissen: Zo vang je meer dan je buurman!
Forelvissen: Zo vang je meer dan je buurman!

Het vissen is op forel is al jarenlang een leuk uitje voor vrienden, buurtbewoners, familie of collega’s. Het is een ontspannen activiteit en bij een ‘goede vangst’ houdt je er een lekkere maaltijd aan over. Het vissen op forel gebeurt vrijwel altijd in Nederland op de bekende forellenvijvers, ook wel ‘Put and takes’ genoemd. De forel wordt uitgezet met als doel de vis te vangen en daarna mee te nemen. Maar hoe vang je meer dan je buurman?

Rook zelf je forel

 • Hoe rook je forel? Klik op de afbeelding en lees er alles over!

 • Hoe werkt een forelvijver?

  De forelvijvers kweken eigen forellen op of kopen gekweekte vissen in bij andere kwekers in binnen- of buitenland. De eigenaren van de vijvers kopen deze vissen met groten getale in en laten de vissen vervolgens in grote bassins zwemmen waar de versheid van het water één van de belangrijkste punten is. De kweker/eigenaar is dagelijks bezig om de waterkwaliteit perfect te houden. De vissen worden in deze bassins vaak op grootte, gewicht en soort gesorteerd zodat er snel bepaald kan worden welke type/formaat vissen er uit gezet moeten worden in de vijvers.


  Forel van eigen kweek


  Hoeveel vissen er worden uitgezet wordt vaak per dag beoordeelt. Vaak kiezen de eigenaren ervoor om een bepaald aantal vissen of kilo’s uit te zetten per visser. Dus des te meer vissers er komen vissen, des te meer forel of ‘kilo’s aan vis’ er worden uitgezet. Dit doen de forelvijvers om te zorgen dat er in principe altijd genoeg vissen in de vijvers aanwezig zijn. Hierdoor kunnen de bezoekers altijd goed vis vangen, hoewel de vangsten per dag altijd sterk kunnen verschillen.

  De juiste techniek op het juiste moment.

  Of de vissen tijdens het teamuitje goed zullen bijten? Dat weet je vaak pas op de dag zelf. Er zit verschil in de seizoenen maar ook op de dag zelf zitten er verschillen. Dit kun je enkele dagen van te voren inschatten. Zo is de vroege ochtend beter dan de middag. In de ochtend zwemmen de vissen vaak nog over de gehele vijver en niet per se in groepjes. Later op de dag zie je groepjes ontstaan, dit is op een zonnige dag goed te zien met een polariserende zonnebril!

  Op een bewolkte of erg koude dag kun je de groepjes ontdekken aan vissers die regelmatig op dezelfde plek werpen en regelmatig vis vangen. Deze groep zal zich vanzelf weer iets verplaatsen in de vijver. Zorg dus dat je alvast in de buurt staat, de kans is groot dat jij de volgende bent die veel beet gaat krijgen!

  In dit blog ga ik verder niet in op montages en vistechnieken. Er zijn globaal gezien twee manieren om forel te vangen, de vliegenhengel buiten beschouwing gelaten. Slepend vissen met powerbait en/of meelworm en het vissen met een foreldobbers zijn de twee populairste manieren.

  Slepend Vissen:

  • Varieer de inhaalsnelheid van je aas
  • Zoek de juiste kleur powerbait van die dag
  • Combineren! Twee kleuren powerbait of combineer powerbait met een meelworm
  • Loop actief langs de vijver op zoek naar de forellen
  • Varieer het formaat van het aas. Wissel tussen één of twee meelwormen of grootte van je powerbait

  Dobbervissen:

  • Varieer de diepte van de dobber. Zoek de diepte die het beste vangt
  • 1
  • Gooi ver in en haal om de paar seconden/minuten je dobber iets binnen
  • Powerbait drijft en een meelworm zinkt. Houdt daar rekening mee!
  • Vergeet niet op een warme zomerdag eens met powerbait drijvend aan de oppervlakte te vissen
  • Grote vissen vang je vaak het beste op een passieve manier. Laat je dobber dus langer liggen met bijvoorbeeld een meelworm of wasmot eraan als je één van de grotere exemplaren wilt vangen
  Forel met molen


  Algemene tips:

  Neem altijd kant en klare onderlijnen mee en maak deze vast aan een wartel. Dit voorkomt veel knopen. Zeker als je actief met powerbait vist, mocht het wel in de knoop raken dan vervang je de onderlijn snel en eenvoudig. Maak gebruik van een foreldeeg vormer, daarmee zit het powerbait snel weer aan de haak en ben je direct klaar om de volgende vis te vangen!

  Neem reserve materialen mee! Niet iedere visser aan de vijver is even goed geoefend. Dus de kans om met elkaar in de knoop te komen is altijd aanwezig. Hier kun je van te voren rekening mee houden. Zorg dus voor genoeg reserve materialen, dit voorkomt veel ergernissen!

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het vangen van forel? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook meer forel vangen dan je buurman? Zorg dan dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  4 reacties

  Reageer
  Gravatar
  iven

  ongeveer een halve meter boven het lood licht eraan hoe diep de vijver is

  Reageer op iven
  Gravatar
  Bob Bouwman

  Ik heb een heel eenvoudige manier om een haak te monteren., dat kan iedereen in 5 minuten leren. Ook lijnen aan elkaar verbinden. Elke visser doet het zo ingewikkeld en dat is dom. Ik heb een simpele knoop voor alles en van haak wisselen kan binnen 10 seconden .

  Reageer op Bob Bouwman

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.