• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Ga deze winter met de hengel op pad!

Raven Hengelsport 16 december 2021
Ga deze winter met de hengel op pad!
Ga deze winter met de hengel op pad!

De winter is één van de mooiste seizoenen om lekker naar buiten te gaan. Met de juiste voorbereidingen heb je het lekker warm, beleef je mooie avonturen en kom je erachter hoe gezond het is om lekker buiten te zijn.

Leuke activiteit

De dagen zijn kort en het is vroeg donker. Dit is iets waar veel mensen moeilijk mee om kunnen gaan. Juist om die reden is het goed om lekker naar buiten te gaan en zonlicht tot je te nemen. Bel een goede vriend of vriendin; plan een dag met je kind(eren). Dit is de eerste stap naar die leuke activiteit!

Goed gekleed en met de hengel kom je op plekken waar het rustig is, je gedachten even de ruimte krijgen en je nieuwe avonturen beleeft. Juist in de winter zijn bepaalde vissen goed te vangen en als je actief gaat vissen op bijvoorbeeld snoek is de kou helemaal niet aan de orde! Ik vind 'het koud hebben, is een keuze'!


Vissen is avontuur!

Voorbereiding

Het is een veel voorkomende tip maar hij is van echte waarde! Zorg voor goede kleding. Want met de juiste lagen aan kleding kun je met iedere temperatuur vissen; tot aan ijsvissen aan toe! Kies voor warme kleding en draag voor ook meerdere lagen dit zorgt voor de juiste isolatie. Met thermo-ondergoed heb je al een goede basis om het lijf. Draag hier een lekkere warme laag overheen en je maakt het jezelf al een stuk comfortabeler aan de waterkant. Neem desnoods een extra trui of vest en handschoenen mee in een tas en je kunt aan het water nog een laag toevoegen als het toch frisser is.

Passief of actief vissen

Er zit in de winter een groot verschil tussen passief en actief vissen. Houd hier rekening mee voordat je op pad gaat.

Bij het actief struinend vissen genereert je lichaam warmte. Daarom is zogenaamde 'ademende' kleding belangrijk, zodat je die warmte wel kwijt kan. Laarzen, onder- en bovenkleding mogen iets dunner zijn. Aan het begin van de vissessie zou het even iets frisser zijn; eenmaal aan het vissen is je lichaam lekker warm en is het belangrijk dat je het teveel aan warmte nog kwijt kan door een rits open te doen, muts af te doen of bij een lekker zonnetje misschien wel het vest uit.

Bij het passief vissen is het belangrijk dat je je wapent tegen de wind. Kies voor een goede paraplu of shelter waar je lekker met je stoeltje onder kan zitten. Neem een gasstelletje mee om iets op te warmen of een thermoskan met lekkere soep, koffie of thee. Het is belangrijk om bij deze manier van vissen ook van binnenuit warm te blijven.

De warmtelaarzen mogen wat dikker zijn bij het passief vissen, want je hoeft geen kilometers te lopen. Een sjaal, muts en/of handschoenen zijn ook belangrijk. Geef de wind zo min mogelijk de kans! Het is de zon die je warm maakt en het zijn de regen, sneeuw en wind die het koud maken buiten. Weet jij de regen en wind buitenspel te zetten, dan is het echt genieten aan het water.

Waar te beginnen?

Welke visserij vind je in de zomer leuk om te doen? Ga dat ook eens in de winter doen en ontdek zo jouw ideale wintervisserij.

Roofvis wintertips

Vang je graag snoek in de zomer? Ga dan eens dezelfde stekken af in de winter. Kijk naar duikers, bruggen of andere hindernissen. De kans is groot dat je ze ook in de winter daar in de buurt kan vangen.

Ga je ijsvissen op snoek, of vis je veel statisch met doodaas? Vet dan de ogen van je hengel in als het vriest. Wanneer je dit doet kunnen je ogen namelijk niet meer dichtvriezen en zal je lijn niet snel aan je ogen vast vriezen. Wanneer deze vast vriest en je krijgt een aanbeet is de kans groot dat je de vis verspeelt of je lijn afbreekt.

Ga je vissen bij extreem koude temperaturen? Zorg dan dat je met Nylon vist! Nylon vislijn neemt geen vocht op en zal dus niet bevriezen in de kou. Lijnen die wel bevriezen rollen niet van je spoel en breken sneller. Dit is vooral bij het statisch vissen of extreme kou een probleem. Dus vis je op roofvis, karper, of witvis zorg dat je bij koude tempraturen met nylon lijn vist!


Roofvissen_winter

Karper wintertips

Karpers scholen in de winter samen en verplaatsen zich amper in deze koude periode. Investeer dus veel tijd in het zoeken de vis in de winter, als jij ze weet te vinden, heb je goud in handen! Kijk eens bij de plekken op jouw water die uit de koude noordenwind liggen en toch veel zonuren krijgen. Dat kan een plek zijn waar je in de winter toch een dag vol actie kan beleven!

Maak in de winter gebruik van klein en vooral opvallend haak-aas! De karper is heel traag en heeft in deze koude periode vaak een extra zetje in de rug nodig om tot een aanbeet te worden geforceerd. Dus haal pop-up in huis en haal je pop-up rigs maar uit je tackle box deze winter!


Karpervissen_winter

Witvis wintertips

En de witvisser dan? Probeer eens een grote haven bij jou in de buurt, ga met de vaste hengel en wat maden op zoek en kijk wat je daar kunt vinden. Misschien spreek je wel een visser bij jou uit de buurt die je de volgende handvatten geeft om mee verder te kunnen. Ga deze winter op pad en ontdek dat het buiten toch comfortabeler is dan dat het er vanuit de woonkamer uitziet!

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in de winter? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.