• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Ga je naar het buitenland op vakantie? Reishengel mee!

Gastblogger 31 mei 2021
Ga je naar het buitenland op vakantie? Reishengel mee!
Ga je naar het buitenland op vakantie? Reishengel mee!

Veel sportvissers kennen het dilemma; op vakantie met familie, maar wel graag willen vissen. Vaak een lastige combinatie. Alhoewel ik over vistrips niets te klagen heb zijn er ook vakanties waarin vissen niet centraal staat. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er niet gevist kan worden! Maarja een beetje sportvisser neemt al snel een hoop spullen en hengels mee. En dat kan leiden tot echtelijke discussies, nog afgezien van het feit dat de spullen ook nog allemaal vervoerd moeten worden naar het vakantieadres. Mijn regel is dus: Op vakantie? Reishengel mee!

Een reishengel meenemen op vakantie is eigenlijk wat extra vakantieplezier meenemen

Afgelopen jaar stond Zuid Frankrijk op het programma. We hadden daar in de buurt van Agde een “house boat”, zeg maar een soort van drijvende caravan gehuurd voor een week. In die week zouden we varen over Canal du Midi. Na enig ge-google blijkt dat er beste vissen te vangen zijn.

Toen stond ik in dubio, zou ik visspullen meenemen? Op zich had ik daar wel trek in. Ik zag mezelf na een dagje varen al lekker zitten aan de waterkant achter een hengeltje met een glas wijn in de hand. Echter onze hond Pika zou ook meegaan. Wat betekende dat er al behoorlijk veel ruimte in de auto opgeofferd moest worden voor de hondenmand en andere spullen. Bovendien wat moet ik meenemen? Karperhengels? Witvisspullen? Roofvismateriaal? Of zou ik daar goed kunnen meervalvissen misschien? Dat zou echter zeker niet passen in onze auto. Al snel liet ik daarom dat varen.

Een vangst in Frankrijk

 • Een vangst in Frankrijk
 • Reishengels passen in elke auto!

  Om toch te kunnen vissen besloot ik een licht reishengeltje mee te nemen, eentje uit de Shimano range. Dit medium-heavy hengeltje kon ik op zowel op een lengte van 2.40 als 2.70m gebruiken. Twee lichtgewicht hengelsteuntjes pasten ook nog in het kokertje van de reishengel dus dat nam ook al geen ruimte in beslag. Een molentje uit de 4000 range die ik regelmatig gebruik voor het vissen op zeelt paste perfect bij dit reishengeltje. Een klein tasje met een tacklebox gevuld loodjes, haakjes, onderlijntjes, een licht wakertje, tangetje en ander klein visgerei zou ook nog wel in de auto passen. Een niet te groot opvouwbaar schepnet maakte het setje compleet.

  Simpel en relaxed vissen, maar wel effectief.

  En zo rijden we met ons drieën naar La douce France om een aantal dagen door te brengen op Canal du Midi. De eerste paar dagen komt er niets van vissen. Maar op de derde dag besluit ik het ’s avonds eens te proberen. In de plaatselijke supermarché heb ik een paar blikken mais gekocht. Met een derde deel van het blik maak ik een ruime voerplek nog voordat ik mijn spullen ga optuigen. Zo geef ik de vis de tijd mijn mais te vinden. Op mijn gemak tuig ik vervolgens mijn reishengeltje op.

  Er staat een lichte trek in het water, maar heel veel stelt het niet zoveel voor. Ik kies daarom voor een schuifloodje van 20 gram welke “vrij” (schuivend) op de lijn wordt geschoven. Vervolgens monteer ik klein warteltje en een onderlijntje van zo’n 30cm voorzien van een sterk haakje maat 12 met een hair. Hierop rijg ik 2 korreltjes mais welke ik vastzet met een stoppertje. Een klein onderhands worpje is genoeg om het geheel in het midden van het kanaal te werpen.

  De eerste actie op de stekjes!

  Vervolgens plaats ik de hengel op de steuntjes. Voor het gemak heb ik ook maar één van mijn karper Beetmelders meegenomen. Als de boel ligt, hang ik een licht wakertje aan de lijn. Zó, laat nu de vis maar komen! Ik schenk mezelf een glas rosé in en bedenk dat het leven zo slecht nog niet is. Vive la France!

  Na een tijdje krijg ik paar felle tikken. Het wakertje loopt even op en zakt meteen weer. Lijnzwemmers, bedenk ik bij mezelf. Een goed teken want dat betekent dat er in ieder geval vis zit! Niet lang daarna loopt het wakertje rustig omhoog en kan ik aanslaan op de eerste vis van de vakantie, een brasem van gemiddeld formaat. Niet veel later volgt er nog een brasem, een grote voorn en een dwergmeerval. Ik ben lekker aan het vissen!

  Reishengel vangst schubkarper

 • De schubkarpers blijken erg sterk en bieden supersport op mijn lichte reishengeltje.
 • In de 3 dagen erna zit ik elke avond een paar uur heerlijk aan het kanaal te vissen. Behalve nog wat brasems en dwergmeervalletjes weet ik ook nog twee schubkarpers en een grote giebel te strikken. De schubkarpers blijken erg sterk en bieden super sport op mijn lichte reishengeltje. Als we na een week weer naar Nederland rijden hebben we een prachtige week gehad en ben ik blij dat ik toch nog een reishengeltje heb meegenomen. Op vakantie? Reishengel mee!

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het aanschaffen van een reishengel? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook een compacte reishengel kopen? Zorg dan dat je snel de juiste Reishengels in huis haalt, en ga goed op reis!

  Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.