• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Ga voor zout!

Nathalie van den Berg 25 maart 2022
Ga voor zout!
Ga voor zout!

Ik kan het niet laten, want het is DE visserij waar m’n hart sneller van gaat kloppen. Mijn comfort zone. De visserij waar mijn routine en rust ligt. Dat gevoel van “dit is helemaal mijn ding”, een gevoel wat iedere visser wel zal herkennen.

Ik heb het over strandvissen, wat is dat een prachtige tak van visserij. En ik wil het delen met iedereen. “Strandvisserij”,. Onderschat het vooral niet. Je neemt het als strandvisser namelijk op tegen het grootste en meest onvoorspelbare stuk water wat we in Nederland hebben. De zee is immers oppermachtig, geen dag hetzelfde, en zal je altijd blijven uitdagen. De ene dag is het een vlak verhaal, met een rustig golfje hier en daar. De andere dag is het een woestenij en is het geluid van de branding oorverdovend. Probeer daar nou eens een vis uit te trekken. Uit die hele grote bak met water. En probeer dat dan eens vanaf de kant.Je hebt in Nederland natuurlijk tal van mogelijkheden, want aan strand geen gebrek, met een kustlengte van 523 km! Er zijn zovéél stranden om vanaf te vissen en geloof me, geen enkel strand is hetzelfde qua visserij. Je hebt daarvoor trouwens geen visvergunning nodig.

Vaak denken mensen dat strandvissen saai is. Ik snap die gedachtegang ergens ook wel, want je ziet een visser vaak naast of op een strandkoffer, al kijkend naar de toppen van zo’n giga- hengel. Te turen. Maar strandvissen is alles behalve saai. Het is keihard werken, actief bezig zijn en als je de aanbeet op je strandhengel ziet dan geeft je dat een machtig mooi gevoel. En als het je dan lukt om een vis te vangen en hij hangt, dan moet je die vis wél nog even over zandbanken en door golven heen bij jou zien te krijgen.. Heb ik al gezegd dat je het niet moet onderschatten?

Even een uurtje het strand op om te vissen, dat doe je niet. Strandvissen is iets wat je minstens voor een dagdeel doet. Het is namelijk al een behoorlijk klusje om “te staan”.

De dag ervoor je voorbereidingen te treffen, aas bestellen of vast ophalen, je viskoffer op orde maken, welke onderlijnen neem je mee, reservemateriaal en werpgewichten, pierennaald, etc., etc. Oh ja, vergeet alsjeblieft je hengelsteun niet, want zonder een goede hengelsteun ben je op het strand werkelijk nergens.

zeebaars aassoorten

DE VISDAG

En dan is je visdag daar, je gooit alles in de auto en hopla, richting strand! Auto parkeren en tsja, dan begint vaak een flinke tippel met al je spullen naar je visstek…

Geloof me, strandvissen is niet voor luie mensen, het is niet voor de prinsesjes onder ons. Het vergt een boven gemiddeld portie aan organisatietalent, conditie én spierballen! Eenmaal op het strand aangekomen kijk je even serieus en goed om je heen. Hoe ligt de zee erbij? Zandbanken, muien? Je gaat op zoek naar de perfecte plek om je te vestigen voor die dag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd de getijden check en daar pas ik me vaak op aan. Ik probeer het eigenlijk altijd zo te plannen dat ik vis met afgaand water. Dat is gewoon lekker staan en de vis is actief, de platvis is dan vaak nog dichtbij. Wel grappig, terwijl ik dit schrijf voel ik alweer een soort van visdrang opkomen, zucht, en ik ben net gister geweest hahaha.

Met 2 hengels vissen is vanaf het strand de standaard. Ik kies altijd om op elke hengel een andere onderlijn te doen en be-aas ze allebei ook verschillend. En dan ga ik gewoon kijken wat werkt. Welke lijn levert me vis op en vang ik vooral met pieren of juist met zagers? Je kan ook wisselen met je afstand. De ene lijn kan je wat dichterbij gooien en dan je andere juist zo ver mogelijk. Ik ben dus echt wel actief aan het vissen. Met wedstrijden worden vaak extra onderlijnen alvast beaast, dan kan je je tempo er helemaal in houden! Binnen draaien, je helemaal ready-lijn eraan, ingooien, andere lijn weer klaarmaken, je andere hengel binnen draaien and so on and so on. Kortom, strandvisserij is een tak van sport waarin je keihard aan de bak kan of juist een relaxte modus kan pakken. Want je kan natuurlijk ook je spul ingooien en op je viskoffer gaan zitten met een lekker bakkie uit de thermoskan. Gewoon lekker een tijdje gaan genieten van de prachtige omgeving. Want laten we nou eerlijk zijn… De zee, het zoute in de lucht, het strand, koppelen we dat niet allemaal aan ontspanning, vakantie en vrijheid?

Gister stond ik nog op het strand, ik was er vroeg, rond 07:00 uur. Bij de strandopgang zag ik dat er 200 meter links een interessante plek was, een grote mui. Snel (voor zover dat mogelijk is met die hutkoffer op m’n rug en zware hengeltas) naar de waterlijn! Ik had er een goed gevoel over, windje, branding, oh, het was zo gunstig… Ik trok mijn waadpak aan, want dan kon ik nog naar een bankje waden en daar m’n steun neerzetten, goed verhaal.

BONUS BAARS

Het was zo lekker stil op het strand… Dat is ook zo magisch he. Wat een ruimte ervaar je dan! Na een half uurtje een paar tikken op mijn linker hengel, duidelijk zeebaars, whoop! Altijd een blije verrassing als er zeebaars zit. Zeebaars ervaar ik echt als bonus. Want wat zijn deze zilveren stekels toch prachtig en ze zijn zo sterk! Echt een geweldige sportvis. Steeds vaker trekken zoete roofvissers richting zout als ze horen dat de zeebaars er weer zit. Want ook met kunstaas en licht materiaal is de zeebaars te vangen en geloof me, ook dat wil je een keer gedaan hebben! Je mag in de periode van 1 maart t/m 31 november trouwens twee zeebaarzen mee naar huis nemen voor consumptie, mits ze de maat hebben uiteraard: Ze moeten minstens 42 cm zijn. de andere maanden vissen we alleen catch & release vrienden!

zeebaars strandvissen

Terug naar het strand, ik ving deze baars met de zager. Er lag een dikke laag schuimalg (afgestorven algen). Je merkt dat gelijk omdat je aas er helemaal in wegzakt. Bij binnenhalen denk je minstens dat je vast zit en de schuimalg zit op je lijn en op je aas. Geen reden om dan te gaan balen, improviseren is ook een kunst! Gewoon even wisselen van tactiek en een onderlijn met langere zijlijnen gebruiken! Maar zo zie je maar, het is écht nooit hetzelfde en je zal echt met de voorbereiding en het gereedmaken van je viskoffer bewust moeten zijn van eventuele gekke omstandigheden! Neem dus verschillende soorten onderlijnen mee.

ONTSPANNING

Het was een heerlijke zondagochtend en ik was al helemaal blij. Er kwam in de loop van de dag allerlei leuk volk voorbij: Fietsers, wandelaars, kindjes en hondjes, de zon scheen en iedereen was happy at the Beach.

Voor mij is dit dus al de voldoening:

  • Omgeving -> prachtig.
  • Vis -> gevangen.
  • Vibes -> positief.
  • Energie -> ontvangen.
  • Koppie -> leeg.

zeebaars strandvissen

EN VERDER…

Ik had nog wat bot gevangen, was zeer tevreden en al begonnen met één hengel af te tuigen. Terwijl ik die hengeldelen in mijn hoes deed kwam er toch een beuk op mijn andere hengel! Ik schrok ervan! Magisch! Ik draaide, voelde niks, hij zou er toch niet vanaf zijn? Ha, ik voelde gelukkig al snel dat dit niet het geval was, weer zeebaars en nu een grotere. Wat een kracht! Ik kneep hem wel even hoor! Want de zee was erg pittig én ik moest over een flinke zandbank heen… Zicht had ik amper door al dat schuim… Rustig drilde ik de zeebaars op de kant, met de golfjes mee en wat was ik blij toen ik hem zag! Supergaaf als het je lukt. Supermooi om zo’n prachtige zilveren, sterke sportvis vanaf het strand te kunnen vangen! Ik stond te stuiteren! Toen ik vanmorgen wakker werd had ik nog steeds die big smile op m’n gezicht.

Die ene smile, we kennen hem allemaal toch: Elke visser weet wat ik bedoel!

Als je een zoete visser bent, probeer dan ook eens het zoute. Het zal je zó verrassen!

Liefs en glitters, Nathalie van den Berg

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.