• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Gericht vissen op Roofblei met kunstaas

Rik Stads 31 mei 2021
Gericht vissen op Roofblei met kunstaas
Gericht vissen op Roofblei met kunstaas

De laatste jaren is in Nederlandse wateren de roofblei flink in opkomst, en daarom ook steeds gemakkelijker te vangen. Deze gestroomlijnde roofvis is een prachtige sportvis om te vangen en nog oersterk ook! De roofblei komt vooral voor in stromend water maar kan ook in stilstaand water prima gedijen. Op de grote rivieren en plassen in Nederland is deze vis vrijwel overal te vangen, al zullen bepaalde stekken zoals bruggen, sluizen en stroomversnellingen eerder als hotspots voldoen.

Grote Roofblei vangst

 • Grote Roofblei vangst

 • Roofblei jaagt op hele kleine tot middelgrote aasvis. Zeker in het begin van het roofvis seizoen jagen ze op het jongbroed van andere vissen, deze visjes zijn dan niet veel groter dan 2 cm. Vaak wanneer je in deze periode een roofblei vangt zit zijn bek nog vol met kleine visjes die ze hebben gevangen. Verstandig is om in deze periode met wat kleiner kunstaas te vissen, naarmate het seizoen vordert ga ik steeds groter kunstaas gebruiken. Op deze manier groeit het kunstaas mee met de vis waar de Roofblei op aast!

  Roofblei met aasvisjes

  Hoe vang je roofblei

  Observeren is het halve werk bij roofblei. Vaak beginnen ze rond zonsopkomst en zonsondergang te jagen aan de oppervlakte, dit kan met flink spektakel gebeuren. Je hoort harde klappen en ziet het water en aasvis soms flink opspatten. Dit is het moment om toe te slaan! Als je een roofblei ziet jagen probeer er dan zo snel mogelijk overheen te werpen en dan met een flinke snelheid je kunstaas over de plek terug binnen draaien.

  Tip! Zorg wel dat je slip van de molen niet te strak staat afgesteld want de aanbeet van een roofblei is erg explosief en als je materiaal niet goed is afgesteld, zal of je lijn breken of je haken van je kunstaas uitbuigen.

  Mocht je Roofblei zien jagen maar geen aanbeet kunt forceren probeer dan steeds kleiner kunstaas vaak is dat de sleutel tot succes, al is een grote roofblei niet vies van een groter stuk kunstaas. Zo vingen wij een roofblei van 82 cm op een Savage Gear line thru roach van 18 cm.

  Roofblei_groot_kunstaas

 • Roofblei van 82cm!
 • Wat heb je nodig om op roofblei te vissen?

  Om te beginnen met het vissen op Roofblei heb je nodig:

  • Hengel: De keuze qua roofvis hengel hangt van het gewicht kunstaas dat je wilt gebruiken en de afstand waarop je wilt vissen af. Over het algemeen is een wat langere hengel ( tussen de 2.4 en 3 meter), met een parabolische buigende actie en een werpgewicht van 10 tot 35 gram een goede keuze. Bij extreem verre afstanden met zwaarder kunstaas is het verstandiger om een hengel met meer werpgewicht te nemen, denk hierbij aan een werpgewicht van 30 tot 60 gram bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat je vaak verre worpen zal moeten maken om de roofblei te bereiken.
  • Molen: De molen mag een maatje groter zijn dan “normaal” (denk hierbij aan een maatje 3000 of 4000 molen) omdat je ver wilt kunnen werpen en vaker snel opdraait. Een molen met een hoge inhaalsnelheid is dus geen overbodige luxe.
  • Lijn: Zowel een nylon als een gevlochten lijn is mogelijk, dit is vaak een persoonlijke keuze. Hoe dunner je lijn des te verder je kunt werpen! Bij de meeste nylon volstaat een dikte van 20 tot 25/100ste. Zelf vis ik het liefste met een ronde gevlochten lijn van 10/100ste.
  • Onderlijn: Mijn onderlijn montage bestaat uit een meter fluorcarbon van 35/100ste, deze knoop ik met de allbright knoop aan mijn hoofdlijn. Aan het einde van de onderlijn knoop ik nog een speldwartel om gemakkelijk van kunstaas te kunnen wisselen.
  • Landingsnet en onthaak materiaal: Onmisbaar voor het Roofblei vissen is een ruim landingsnet! Het liefste met rubber gecoat en een (langere) steel. Ook een goede onthaakmat is eigenlijk een vereiste met deze vissen. De Roofblei is erg sterk maar toch erg kwetsbaar! Daarbij is een goede onthaak tang erg handig, zeker met die kleine dregjes aan je kunstaas. Uiteraard wil je natuurlijk ook niet een meetlint vergeten om je nieuwe PR te meten!
  • Kunstaas: Er is een breed scala aan kunstaas denk hierbij aan: kleine spinners, plugjes, softbaits en lepels. Ik heb een top 5 gemaakt van mijn favoriete aasjes voor het vangen van Roofblei.
  • Haken: Het meeste kunstaas is standaard voorzien van dreggen. Het grote nadeel van dreggen is dat er nog meerdere haakpunten vrij in de bek kunnen hangen, deze kunnen bij het onthaken in je hand geslagen worden door de Roofblei. Met een enkele haak heb je daar beduidend minder snel kans op! Er zijn speciale haken voor op de markt denk hierbij aan de: Owner S-75M single hook.

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvis spullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

  Meer lezen over vissen op Roofblei? Bekijk dan onze Leren Roofblei vissen pagina en verscherp je kennis!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.