• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 75,-

Gesloten tijd 2022

Ivo Nijboer 31 mei 2021
Gesloten tijd 2022
Gesloten tijd 2022

De gesloten tijd zit er weer aan te komen en dat is voor velen van ons jammer omdat wij natuurlijk het liefst het hele jaar door vissen, maar het is ook goed voor onze prachtige hobby. De gesloten tijd is er om de Nederlandse vissen te beschermen voor bijvoorbeeld overbevissing. Daarom geldt de gesloten tijd voor zowel de sportvisserij als de beroepsvisserij. Maar wat houdt dit precies in en wanneer en waarmee mag je niet vissen? Om je het uitzoeken hiervan te besparen hebben we in dit blog alles op een rijtje gezet.

Gesloten tijd 2022

De gesloten tijd betekent dat je de betreffende vissoort in die periode direct in hetzelfde water moet terugzetten en in die periode ook niet in bezit mag hebben. Een gesloten tijd is dus niet een verbod om op die soort te vissen. Mocht je in de gesloten tijd een vis vangen dan moet je hem direct terugzetten en mag je hem niet vasthouden in een leefnet of emmer.

Gesloten tijd
 • Hieronder vindt je een lijst van de vissen met de tijd waarin ze ‘gesloten’ zijn:
 • Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei. Op 28 mei 2022 mag je dus weer gericht op snoek vissen. (IJsselmeer 16 maart t/m 30 juni)
 • Snoekbaars en baars: van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei. Op 28 mei 2022 mag je dus weer gericht op snoekbaars vissen. (IJsselmeer t/m 31 mei)
 • Barbeel, kopvoorn en winde: van 1 april t/m 31 mei.
 • Beekforel: van 1 oktober t/m 31 maart.
 • Rivierprik: van 1 november t/m 31 januari én van 1 maart t/m 30 april.
 • Elf, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik en vlagzalm: deze vissen zijn het hele jaar gesloten en moet je direct terugzetten.

Voor baarzen kleiner dan 22cm geldt dat je deze onbeperkt in bezit mag hebben op voorwaarde dat de baarzen levend worden bewaard in een leefnet of emmer en levend in hetzelfde water worden teruggezet.

Gesloten tijd baars: 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei
 • Gesloten tijd baars: 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei

Gesloten tijd aassoorten

Naast deze gesloten tijd voor een aantal vissoorten geldt ook een verbod op bepaalde aassoorten. Deze vind je hier onder. Dit verbod is geldig van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei. Op 28 mei 2022 mag je dus weer met de onderstaande aassoorten vissen. (IJsselmeer t/m 31 mei).

 • Dode vis
 • Stukje vis
 • Slachtproducten
 • Kunstaas (m.u.v. kunstvliegen kleiner dan 2.5cm)

Dit betekent dus dat je met de bovengenoemde aassoorten niet mag vissen. Vissen met wormen, maden, pellets enzovoort mag dus wel.

Roofvis_pluggen_raven
 • Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas vissen

Voorbeelden

In de maand maart mag je nog vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet je hem wel direct terugzetten (dat doe je natuurlijk altijd al). Het is namelijk gesloten tijd voor de snoek. Vang je in deze maand een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat dan mag je deze in het leefnet bewaren en ook meenemen, als de voorwaarden van de vergunning dat tenminste toestaan. Natuurlijk zet je hem als sportvisser sowieso direct terug ;-)

Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis worden gevist. Iedere snoek, snoekbaars of baars die wordt gevangen in deze periode moet direct worden teruggezet (Het is immers zowel gesloten tijd voor bepaalde aassoorten als ook voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).

Extra info

Een visrechthebbende heeft het recht om voorwaarden te stellen waaronder in “zijn” water mag worden gevist. Een visrechthebbende kan daarom als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. Kijk daarom altijd op de visplanner of in de gezamenlijke lijst van viswateren.

Voor uitgebreide informatie kijk op de website van Sportvisserij Nederland

Vissen? altijd de Vispas mee!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.