• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Gul een winterse verrassing!

Camiel van Dijck 11 januari 2022
Gul een winterse verrassing!
Gul een winterse verrassing!

Na de gezellige decembermaand breekt de maand van de goede voornemens, januari aan. Wil jij dit jaar je verbijten op het zoute water maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg met het vissen op zee en geven de juiste handvatten om je jaar goed te beginnen.

Wat is er in Januari te vangen?

Gul en wijting langs de Nederlandse kust. Dat zijn de vissoorten die je in deze tijd wil vangen! Voordat de grotere gullen en wijtingen vertrekken naar de dieper gelegen paaigronden houden ze zich massaal op langs de Nederlandse kust.

Waar kan ik gul en wijting vangen in januari?

De pier van IJmuiden of Hoek van Holland lenen zich bij uitstek voor deze visserij. Deze stekken aan de Nederlandse kustlijn zijn mooie onderbrekingen waar vissen graag samenscholen. Kilometers lange zandstranden zijn geen specifieke pleisterplaatsen voor de zoutwater vissen, kijk dus met name naar onderbrekingen in de kustlijn. Deze zijn vaak al goed te ontdekken met de hulp van bijvoorbeeld Google Maps.

Wanneer vang ik de meeste gul en wijting?

De grotere exemplaren zijn het makkelijkst te vangen in de donkere periode, met name de late avond of nacht geven je een goede kans. Let er wel op dat het getij in beweging is! Afgaand, op opkomend dus.

Doodtij is voor de meeste zeevis niet echt de meest geschikte tijd. Let op, dit is alleen in de maand januari van toepassing. In februari trekken de dikkere vissen weg om te paaien en de torren(kleintjes) blijven achter.

Welk materiaal gebruik ik voor het gulvissen?

Een middelzware strandhengel volstaat en een lijndikte rond de 35 à 40 honderdste is meer dan voldoende. Zorg voor vers aas zoals mooie steekzagers of een cocktail van een 'stripje' verse inktvis met een zeepier. Vis niet te ver uit de blokken vandaan, juist door het wassende water komen voedsel dieren los van de stenen.

Zorg ervoor dat je een goed passend en warm warmtepak aantrekt en dat je voldoende verlichting meeneemt. Het kan aarde donker zijn op de pier in de nacht. Wat sommige mensen doen om zich warm te wanen is een heerlijke borrel op zak hebben. Dit raden we af omdat je zal merken dat alcohol heel even een verlichting geeft maar op de langere termijn koel je alleen maar af. Verder is het verstandig om niet alleen op pad te gaan, in het daglicht zijn de stenen blokken soms al tricky kan je nagaan hoe het is als het licht uit is. En het is ook gewoon gezelliger, toch?

Altijd al je eigen lekkerbek of kibbeling willen vangen? De maand januari geeft jou de kans!

Zoek jij nog een lekker zeebaars recept? Lees dan eens dit blog van Nathalie geeft Antwoord.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op gul en/of wijting? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende zoutwater sessie? Zorg dan dat je snel de juiste zeevisspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je eerste eigen lekkerbek of kibbeling!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.