• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hoe haal je een karper veilig op de kant?

David de Vos (Faith Carp Tackle) 31 mei 2021
Hoe haal je een karper veilig op de kant?
Hoe haal je een karper veilig op de kant?

Het vangen van een karper is soms al een hele opgave. Zeker voor de beginnende karpervisser zal het vangen al een hele uitdaging wezen. Daarbij wordt vaak carp care vergeten, oftewel hoe een gevangen vis goed behandeld moet worden. Als karpervisser en natuurliefhebber gaan we netjes om met de gevangen vis. Daarom leg ik hierbij stap voor stap uit wat er nodig is en waar er aan gedacht moet worden als de vis eenmaal op de kant ligt.

Een goede onthaakmat beschermd de vis

Naast de hengels, piepers, en molens moet de onthaakmat eigenlijk standaard in de uitrusting van de visser zitten. De onthaakmat is een zachte mat waar de karper op ligt als hij eenmaal op de kant is. Ook wordt hij vaak gebruikt om de vis weer terug in het water te zetten. Zonder deze mat moet de karper op het gras, de stenen of het zand liggen. Hierdoor kan de vis per ongeluk beschadigen en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Een gevangen vis behandelen we met respect en dat begint met een onthaakmat!

Onthaakmatten zijn er in vele soorten en maten. Een goedkope mat voldoet al snel om de karper op neer te leggen en te onthaken. Maar wil je meer veiligheid voor de vis, zorg dan voor een grotere mat met opstaande randen zodat de karper er nooit af kan glijden of springen.

Het onthaken van de karper

Voor het onthaken van een karper is geen speciale techniek nodig. In bijna alle gevallen zit de haak voor in de bek van de vis en is deze er makkelijk uit te pakken. Kijk voor het onthaken altijd eerst hoe de haak de bek is ingegaan, hierna kan deze er vaak in tegengestelde richting uitgedrukt worden. Eventueel is een tangetje handig om wat meer grip op de haak te krijgen.

Wanneer de vis bloed uit de wond van de haak, of ergens anders op zijn lichaam beschadigd is, is extra verzorging soms nodig. Hiervoor heeft Faith een Carp Care Kit op de markt gebracht die de wonden snel zal genezen en desinfecteren. Dep de wond droog met een schoon doekje zo trekt de vloeistof er beter in. Smeer een ruime hoeveelheid van de vloeistof op de wond en laat de vis zo snel mogelijk weer zwemmen.

Zorg er altijd voor dat je een emmertje water klaar hebt staan om de vis nat te houden tijdens het onthaken.

Karperblog

Het veilig terugzetten van de karper

Na het wegen en fotograferen zetten we de karper natuurlijk weer netjes terug in zijn element. Dit kan gemakkelijk door de onthaakmat of weegzak en de vis op het water te leggen. Door de kant waar de bek van de karper ligt onder water te laten lopen komt hij steeds verder in het water te liggen. Pak hierna de vis bij de staartwortel vast en laat hem even op krachten komen. Je merkt vaak snel genoeg wanneer hij met een paar krachtige slagen terug de diepte in wil zwemmen.

Vrijlaten

Benodigdheden om je vangst goed te beschermen:

 • Onthaakmat!
 • Emmertje met water
 • Tangetje
 • Carp Care set van Korda
 • Tot slot

  Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

  Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.