• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hoe kies je de beste plug?

Ivo Nijboer 31 mei 2021
Hoe kies je de beste plug?
Hoe kies je de beste plug?

De keuze is reuze! Lange pluggen, kleine pluggen, dikke pluggen, felgekleurde pluggen, pluggen die eruit zien als een echte vis en pluggen die er in de verste verte niet op lijken. Welke plug kies je nu wanneer je aan het water staat en waar moet je op letten bij de keuze voor een plug? Wij leggen de belangrijkste punten uit waardoor je tijdens je volgende vissessie een betere keuze kan maken!

Welke diepte heb ik nodig?

Veel (beginnende)vissers kijken alleen naar de kleur van het kunstaas, terwijl de diepte vele malen belangrijker kan zijn! De zwemlip bepaald namelijk hoe je plug zich onder water gedraagt en of je hem snel of langzaam binnen kan vissen. Snoek is een vis die vooral aanvalt vanuit een hinderlaag. Dit kan een brugpijler zijn, een rietkraag of bijvoorbeeld een kuil op de bodem. In ieder geval een plek van waar ze kleinere vissen kunnen verrassen. Het is zaak om je plug daar te presenteren!

Pluggen_Zwemlip_Raven

Een plug die maar een halve meter diep loopt, zal niet bij de hongerige snoek in de buurt komen op diep water. Een plug die veel te diep loopt, die loopt snel vast aan de bodem op ondiep water, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Meestal kiezen we een plug die de bodem nét niet raakt. Dus wanneer het 4 meter diep is, dan zouden wij bij voorkeur een plug met een diepgang van 3 meter inzetten. Dan legt je plug het meeste meters af door de effectieve waterlaag en zul je toch zelden vastlopen. De diepte van je plug kun je altijd nog corrigeren door simpel je hengeltop wat hoger of lager te houden.

Welk formaat kies ik?

Ga je op snoek vissen, kies je plug dan niet te klein. Veel vissers zijn bang voor groot aas, maar snoek is dit niet. Snoek is net als de meeste roofdieren, zo lui mogelijk. Hij zal altijd de overweging maken of het wel de moeite is om een vis te pakken. Een klein plugje zal hij niet gaan achtervolgen, simpel omdat het hem bijna meer energie zou kosten dan dat het zou opleveren. Een wat grotere plug is meer de moeite waard en er zal dus meer moeite worden gedaan om deze prooi te pakken. Des te kouder het water is, des te meer dit meetelt. Daarom worden er in de wintermaanden ook altijd zoveel grote snoeken aan grote dode aasvissen gevangen. Want makkelijker eten dan van een grote dode aasvis oppakken wordt het immers niet.

Pluggen_Formaat_Raven

Klein in het voorjaar

Er is eigenlijk maar één uitzondering op deze “groot aas” regel. En dat is in het voorjaar óf in het begin van de zomer. Er is dan veel jongbroed en soms zie je zelfs honderden jonge visjes(jongbroed) in de ondieptes van het water die plots worden opgeschrikt door een felle plons. Vaak is dat een snoek die een poging waagt, dwars door een school van deze mini-visjes. Wanneer de snoek helemaal gericht is op deze kleine aasvisjes, dan pakt hij vaak het visje wat net een beetje afwijkt van de rest. "De traagste of kreupelste van het schooltje zeg maar". In dit geval kiezen we een plugje die er precies zo uitziet als de kleine aasvisjes. Wanneer zo’n gewond aasvisje zich anders gedraagt dan de rest van het jonge grut, dan is dit voor snoek onweerstaanbaar!

Welke kleur heb ik nodig?

Qua kleurkeuze is de vuistregel: donker water = felle kleuren, helder water = natuurlijke kleuren. Deze regel is over het algemeen prima. Snoek is een zichtjager, die reageert op zijn instinct. Hoe duidelijker zijn target hoe zekerder hij zijn schot zal richten. Deze zichtbaarheid kun je bereiken door felle kleuren in te zetten, maar vergeet ook de contrasten niet! Felle contrasterende kleuren zouden dan ook mijn tip zijn voor donker water. Zouden daarom de redhead pluggen al jarenlang bestsellers zijn? Door zijn rood/witte contrast valt deze kleurcombinatie in ieder geval enorm op!

Pluggen_Kleuren_Raven

Hopelijk hebben we je een klein beetje uitleg kunnen geven over de dingen waar we op letten als we een plug kiezen. Kies een plug waar je vertrouwen in hebt en geef deze plug een kans. Vis de plug in verschillende tempo’s en werp meerdere malen op dezelfde plaats. Maar wees niet bang om zelf te experimenteren, durf af te wijken van bestaande regels om de snoek te verleiden. Op die manier ontdek je nieuwe manieren van vissen en zal je uiteindelijk een betere visser worden!

Pluggen_Redheads_Raven

Een goede vangst!

Tot slot

Heb je nog vragen over het uitzoeken van de beste plug? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.