• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hoe knoop je een standaard rig voor het karpervissen?

Ronny De Groote 31 mei 2021
Hoe knoop je een standaard rig voor het karpervissen?
Hoe knoop je een standaard rig voor het karpervissen?

Speciaal voor Beet zet de doorgewinterde Belgische karpervisser Ronny De Groote in een reeks artikelen een aantal karperonderlijnen op een rijtje. Hierbij focust hij op de beste rig per specifieke situatie, de ideale onderlijn bestaat volgens Ronny immers niet. In het eerste deel trapt Ronny af met de standaard rig, welke hij gebruikt op een schone bodem.

Een standaard rig voor succes!

Er vanuit gaan dat er zoiets bestaat als een ultieme rig, die onder alle omstandigheden alle karpers zal vangen is een utopie. Karpers azen op verschillende manieren, dit kan gemakkelijk worden waargenomen als ze aan de oppervlakte azen. De ene karper zwemt in een rechte lijn naar het drijvende aas en slikt het aas weg zonder aarzelen, terwijl andere vissen veel voorzichtiger azen. De boodschap die ik wil overbrengen: gebruik verschillende rigs als je zoveel mogelijk kans wilt maken om de volledige populatie karpers te haken die je visplek bezoekt. Laat ik om te beginnen een standaard rig ontleden die ik gebruik tijdens het vissen op een ‘schone’ zandbodem.

Welk soort onderlijnmateriaal heb je nodig

Er zijn veel verschillende typen onderlijnmateriaal verkrijgbaar. Mijn voorkeur gaat uit naar gecoat onderlijnmateriaal: een zachte, dyneema kern die omhuld is met een plastic mantel. Dit type materiaal laat je toe om deze op meerdere manieren te gebruiken. Je kunt de coating van de lijn strippen, zo blijft enkel de soepele dyneema kern over. Met de coating is de lijn stugger en stijver, ideaal voor een standaard rig. Dyneema bezit een zeer geringe diameter t.o.v. de treksterkte en blijft vaak drijven. Door de soepele kern te omwikkelen met een plastic buitenmantel, heft het gewicht van de mantel het drijfvermogen van de dyneema kern op. Ook al is dit het geval, toch breng ik een paar stukjes kneedbaar lood op de onderlijn aan om deze tegen de bodem aan te drukken.

kneedbaar lood op je onderlijn

 • Met een beetje kneedbaar lood op je onderlijn ligt deze altijd netjes op de bodem
 • Welk haakaas is het beste voor je onderlijn?

  Omdat ik graag klein aas gebruik laat dit me eveneens toe om een kleine haak te gebruiken. Meestal kies ik voor een formaatje 6 of 8 van een zogenaamd ‘curved hook’ type. Zelfs als ik groter aas (20 mm+) gebruik ga ik zelden voor een grotere haak. De reden waarom ik voor dit formaat haken kies, is dat ze sneller gevuld worden zodra ze zich vastzetten in het vlees in de karperbek. Is de bocht van de haak eenmaal gevuld, dan zal tijdens de dril alle kracht hierop worden uitgeoefend. In tegenstelling tot een haak die slechts gedeeltelijk is gevuld zul je met een kleine haak zelden lossers hebben. Bij een te grote haak komt de kracht voornamelijk op de haakpunt te staan en dit is zelden goed tijdens een dril. Ik krijg regelmatig vragen omtrent rigs, lossers blijken meestal het probleem te zijn.

  De juiste haakmaat is belangrijk voor succes!

  Een te korte hair is vaak het eerste euvel dat ik vaststel. Deze zorgt ervoor dat de haak door het haakaas wordt gemaskeerd en weinig gelegenheid krijgt om zich te vullen. Enkel de haakpunt vindt houvast, waardoor de haak gaat insnijden in de bek van de karper: een geloste karper is hier het resultaat. Andere opties zijn dat de haak uitbuigt of breekt. Steeds zal er met een beschuldigende vinger gewezen worden naar de haak. Als natuurlijke reactie grijpt de twijfelende hengelaar bijna altijd naar een groter formaat haak. Veelal resulteert dit in een rig die volledig uit balans is en daardoor minder karper op de mat brengt. Daarom is een iets langere hair met een normale haak altijd beter dan een enorme haak in combinatie met een korte hair.

  Lengte van je onderlijn bepalen

  Wanneer ik op een harde bodem vis, ligt de lengte van mijn onderlijnen op tussen de 15 en 20 cm. Indien de kans bestaat dat mijn lood (en daarmee ook het aas) wegzakt in een zachtere bodem, dan gebruik ik een langere onderlijn. Wil je regelmatig karpers vangen dan moet je je haakaas waarneembaar maken voor de karpers. Wordt je boilie in de modder getrokken dan is dit niet het geval. Een eenvoudige truc om te weten of mijn haakaas wel of niet in de modder is getrokken, is door er simpelweg aan te ruiken. Ruikt deze sterk naar een stinkende modderbodem, dan is een langere onderlijn, al dan niet in combinatie met een zwevende boilie, hier de oplossing. Wil je de ideale lengte van je onderlijn weten, dan moet je eveneens telkens de inhakingsplaats in de bek van de karper controleren. Bevindt deze plaats zich dieper dan vijf centimeter in de bek dan is je onderlijn hoogstwaarschijnlijk te lang. Omgekeerd is eveneens waar, Ik probeer daarom de karper steeds tussen de anderhalf en drie centimeter diep in de bek te haken.

  Agressievere inhaking is de sleutel

  Om je haak beter zijn werk te laten doen zijn er verschillende kleine details die kunnen helpen. Als allereerste is er de line aligner: Op het ogenblik dat Jim Gibbinson de line aligner ontwikkelde realiseerde hij zich dat het verlengen van de haaksteel de agressiviteit van de haak velen malen zou verhogen. Waarbij hij ook de onderlijn door de wand van het krimpkous liet komen aan de binnenzijde van de haak! Hoewel kant-en-klare aligners verkrijgbaar zijn gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar een ouderwetse krimpkous. Om de agressiviteit bij het inhaken te bevorderen is het aan te raden om de hair daar te laten vertrekken waar de bocht van de haak begint. Wanneer karper het haakaas in zijn bek neemt en de onderlijn strak zwemt, dan zal de combinatie van het gewicht van de haak plus het gewicht en de weerstand dat het haakaas in de bek opwekt, de neerwaartse beweging van de haakpunt positief beïnvloeden.

  Om goed op dat punt de hair te fixeren gebruik ik een 2 mm grote hookbead, een soort rubberen kraal. Je kunt hiervoor eveneens een 3-4 mm lang stukje zachte silicone gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat de plek waar de hook bead of stukje siliconen slang op de haak zit, je aanwijzingen kunnen geven over onopgemerkte aas opname. Is de kraal of slang richting haakoog, tegen de line aligner opgeschoven, dan is de kans heel groot dat een karper het voor elkaar heeft gekregen om zich van de rig te ontdoen. In plaats van na de inhaking van de stek weg te vluchten, heeft de vis zich rustig gehouden en doormiddel van spiercontracties in de bek zich van de haak weten te ontdoen. Dit moet dan voor jou een teken zijn om in te grijpen!

  onderlijn karpervissen

 • Zorg dat je rig goed kan haken, dan is de kans op verspeling ook een stuk minder
 • Tot slot

  Heb je nog vragen over het juist het knopen van rigs? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.