• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hoe monteer je topelastiek in je vaste hengel?

Jerry Stam 1 juni 2021
Hoe monteer je topelastiek in je vaste hengel?
Hoe monteer je topelastiek in je vaste hengel?

Vissen met topelastiek is een prachtige manier van vissen waardoor je met superdunne lijnen, fijne dobbertjes en zeer kleine haakjes op witvis kan vissen. Topelastiek maakt het ook mogelijk om met de vaste stok op karper te vissen. Maar welk elastiek heb je nodig, en hoe monteer je deze in je hengel? Als je de onderstaande stappen volgt komt het helemaal goed!

Wat is topelastiek?

Topelastiek is een langgerekt elastiek dat je gebruikt bij het vissen met de vaste hengel. Het elastiek bevestig je door middel van een bung in het tweede deel van je vaste hengel en loopt door de hengel naar de top. Het elastiek bevestig je met behulp van een connector aan je nylon lijn waardoor je bij het vangen van de vis gebruik maakt van de rek van het elastiek. Zo kun je met fijner materiaal op grotere vis vissen.

elastiekmonteren_vastehengel_raven

Wanneer gebruik je welk topelastiek?

Bij het vissen op voorn heb je een dunner elastiek nodig dan bij het vissen op karper. Daarnaast pas je het elastiek aan op de diameter van je vislijn, je onderlijn en de hengel die je gebruikt. Het elastiek is in te delen in twee categorieën; hol elastiek (ook wel hollo genoemd) en massief elastiek. Een leidraad voor het gebruik van elastiek vind je hieronder:

 • 0.6mm - 0.8mm (maat 2-4) voor het vissen op alver, grondels, pos
 • 0.8mm - 1.00mm (maat 5/6) voor het vissen op voorn, bliek en kleine brasem
 • 1.00mm - 1.20mm (maat 6/8) voor het vissen op grotere brasem, zeelt, kopvoorn
 • 1.50mm en dikker (Maat 10 of hoger) hollo elastiek voor het vissen op karper.
elastiekmonteren_vastehengel_elastiek_raven

Wat heb je nodig voor het monteren van elastiek?

De meeste spullen die hier worden opgenoemd zijn te vinden in onze categorie elastiek toebehoren!

 • (Dacron) Connector
 • Topbus
 • Elastiek
 • Bung
 • Kraal
 • Lubricant
 • Secondelijm
 • Zaagje
 • Schuurpapier

Hoe monteer je topelastiek in je hengel?

 1. Bevestig een topbus op je vaste hengel, de topbus zorgt er voor dat je elastiek gemakkelijk door de top glijdt zonder te beschadigen. Zaag eventueel een klein stukje van je top af zodat je een topbus kan monteren. Schuur hierna wel even de scherpe kantjes weg. De bus zet je vast met een druppeltje secondelijm.
 2. Meet af waar je de pullabung af kan zagen.
 3. Maak de pullabung passend in het tweede deel van je hengel. Dit doe je met een zaagje of scherp mes, schuur ook hier de scherpe kantjes weer weg.
 4. Trek het elastiek met behulp van een tube threader door je hengel.
 5. Bevestig de Dacron of Elastiek connector. Hiermee maak je je nylon lijn vast aan je hengel en dit voorkomt dat het elastiek en je nylon door de top naar binnen worden getrokken.
 6. Voer het elastiek door de bung en trek deze vast in de hengel.
 7. Breng het elastiek op de gewenste spanning en zet hem vast op de bung of bevestig in het geval van een pullabung een elastiek connector zodat hij niet naar binnen schiet.

In het voorbeeld hieronder gebruiken we een pullabung die je nodig hebt bij het vissen op karper. Met de pullabung kun je tijdens het vissen de spanning op het elastiek opbouwen waardoor je de karper ook daadwerkelijk onder de kant kan krijgen. Voor het vissen met elastiek op witvis heb je geen pullabung nodig en gebruik je een gewone bung waarop je van te voren de gewenste spanning zet.

pullabung_elastiek_raven

Tips voor behoud van je elastiek

Elastiek is rekbaar maar verliest zijn voordeel bij beschadiging. Zorg daarom goed voor je elastiek!
 • Stel het elastiek niet onnodig bloot aan zonlicht (UV stralingen), dit maakt het elastiek poreus.
 • Smeer voor het vissen een paar drupjes lubricant in de top
 • Berg je toppen altijd met de connector naar boven op, dit voorkomt schuren van het elastiek tegen de top

Video elastiek monteren in hengeltop

Weet je nog niet zeker wat je moet doen? Bekijk dan de onderstaande video met meer uitleg over het monteren van elastiek in je hengeltop.

Tot slot

Heb je nog vragen over het gebruik van elastiek bij het vissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.