• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Hollandse Garnalen vang je zo!

Nathalie van den Berg 27 september 2021
Hollandse Garnalen vang je zo!
Hollandse Garnalen vang je zo!

Als kind kwam ik heel erg vaak op het strand. En echt, wat een bofbips ben je dan! Wat een jeugd! We hadden een huisje op Bakkum, dus in het seizoen waren we daar de weekenden en de vakanties altijd te vinden. De duinen, de zee, het gaf altijd een groot gevoel van vrijheid vergeleken met onze etagewoning in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Mijn ouders waren vaak vanaf het strand aan het vissen en niet alleen met hengels! We hadden vroeger een héél groot duwnet, voor garnalen… Ik vond dat altijd fantastisch: Emmer en vergiet paraat en mijn vader die dan de zee in ging met dat gigantische net.

Ik stond dan vol ongeduld op het strand te wachten tot hij er EINDELIJK weer aan kwam en wat zou er dan wel niet allemaal in dat net zitten? Voor m’n gevoel was hij steeds uren weg, dat was natuurlijk helemaal niet zo maar als kleine meid leek het haast onmogelijk, dat wachten. Alhoewel, ik heb dat ongeduldige nu nog steeds eigenlijk… Als paps dan naar me toe kwam legde hij het net op het zand en toen kon het feest beginnen: Uitpluizen en sorteren de vangst! Krabbetjes, platvisjes, spiering, kwalletjes en natuurlijk garnalen! De grotere garnalen waren altijd de enige die ik in de emmer mocht doen, de rest moest terug de zee in. Dat deed ik natuurlijk ook keurig maar niet voordat ik alles eerst even op m’n gemakje bewonderd had! Ik deed dit trouwens niet alleen, mijn zus deed mee maar ook mijn neefjes en nichtjes, ooms en tantes sloten vaak bij ons aan voor deze gezellige “klus” op het strand te Castricum.

Natje met netje

 • Foto: Sander Boer
 • Zelf garnalen vangen

  Garnalen vangen is eigenlijk heel makkelijk, iedereen kan dit! Het enige dat je nodig hebt is een goed duwnet. Je hebt hier trouwens ook sleep-versies van. Zelf vind ik een duwnet makkelijker, het “loopt” lekkerder. Je hebt duwnetten in verschillende maten. Mijn dochtertjes hebben er uiteraard ook eentje, deze zijn een slagje kleiner maar doen ook waarvoor ze gemaakt zijn en wat een lekker garnalenteam zijn we zo samen! De beste tijd om garnalen voor de Nederlandse kust te vangen is als de ‘r’ in de maand zit maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ze ook in de zomermaanden wel eens gevangen heb!

  Het garnalen team

  Zo zie je maar, ook garnalenvissen is vissen: Het is nooit een 100% gegarandeerd verhaal. Wat wél even heel belangrijk is, denk om je veiligheid. Met garnalenvissen waad je door het zeetje, let dus op golfslag en stroming. Onderschat de zee nooit! Blijf altijd om je heen kijken. En op het moment dat er meer dan windkracht 2 staat, gewoon niet doen.

  Verder wil ik jullie de volgende tips meegeven:

  • Vis met afgaand tij, 2 uur voor laag water kan je beginnen.
  • Ga de zee in met Oostenwind, dan heb je amper golfslag en zitten de garnalen lekker dichtbij!
  • Draag altijd waterschoenen (of een waadpak met laarzen). Ik heb de pietermannen regelmatig in mijn duwnet gehad, zo dichtbij zitten die giftige rakkers dus.
  • Neem geen risico!

  Loop rustig en constant. Als je voelt dat je net wat zwaarder wordt kom je op de kant en ga je de boel eens bekijken. Ook met deze visserij moet je soms een beetje zoeken! Dus de ene keer loop je wat dichter op de kant en dan weer wat verder weg. Tegen de rand van de eerstvolgende zandbank aan is trouwens ook een hotspot! Dus probeer het uit en je vindt ze vast! De kleintjes moet je echt niet willen houden want na het koken blijft er niks van over en je moet ze dan ook nog pellen! Dus hoe groter de garnaal, hoe makkelijker dat gaat en tsja, hoe meer vlees je overhoudt!

  Zorg dat je op het strand een emmer klaar hebt staan met vers zeewater. Hier bewaar je je goedgekeurde garnalen in. Heb je genoeg garnalen? Mooi! Houdt ze levend, dus ververs je water en zorg dat je een waterdicht vervoersmiddel bij je hebt om ze mee naar huis te kunnen nemen. Ik moet trouwens bekennen dat ik ook weleens met een klotsende emmer tussen mijn benen in de auto heb gezeten hoor haha. Maar goed, die ervaring heeft me dus geleerd dat iets met een deksel of een waterproof bag veel handiger (en droger) is!

  De garnalen bereiden

  Om de garnalen te bereiden ga je ze koken. Eigenlijk is het het lekkerste om dit in zeewater te doen. Maaaaaaar je kan natuurlijk ook gewoon kraanwater nemen. Vul een grote pan en voeg daar dan 2 eetlepels zout aan toe. Wacht tot het zee- of kraanwater kookt. Als het kookt voeg je je garnalen toe. Afhankelijk van de hoeveelheid laat je ze 3 tot 5 minuten koken. Giet ze dan af en laat ze afkoelen. Dan kan het pellen beginnen!

  Garnalen bereiden stap 1

 • Foto: John Willems

 • Pak de garnaal vast bij kop en staart en buig het garnaaltje voorzichtig terug, opwaarts. Je voelt dan een soort “knikje”. Na het knikje ga je een beetje wiebelen en zachtjes een beetje trekken. Als snel laat het schilletje los, pel de nog zittende schaaltjes eraf, kopje los en hopla, je garnalenvleesje blijft over.

  Garnalen bereiden stap 2

 • Foto: John Willems

 • Het is werkelijk waar Zoute Zaligheid!

  De smaak van een verse Noorzee garnaal is ongekend! Je proeft echt het verschil met de kant-en klare reeds gepelde garnaaltjes uit de supermarkt of bij de vishandel en de garnalen die je zelf gevangen en gepeld heb!

  Je kan natuurlijk heerlijk een wit broodje beleggen met je garnalen, toefje mayo en wat peper er overheen, wat een delicatesse! Maar je kan ook een geweldige garnalencocktail maken. Dat is dus écht een hit voor de komende feestdagen hoor! Hier ons “VandenBerg-Familierecept”!

  Pak een paar mooie grote glazen of schaaltjes. Leg hier eerst een blaadje botersla in en doe daar dan een paar schepjes Hollandse Garnalen bovenop. Vervolgs een draai verse, zwarte peper er overheen en dit te smakelijke, fantastische feestje maak je af met een flinke schep van onze speciale saus…

  Voor die saus heb je de volgende ingredienten nodig:

  • 250 cl volle room (slagroom)
  • Whiskey (naar smaak maar minstens een stuk of 6 eetlepels)
  • Hot Chili Ketchup (ook naar smaak maar ik doe altijd een flinke scheut – net als de whiskey haha)
  • Peper, liefst uit de molen.

  Zo pak je het aan:

  1. Klop de slagroom tot bijna boterdik. Je gaat hier zometeen je whiskey en ketchup aan toevoegen en dat maakt hem dan al minder dik. Let op, gebruik een spatel!
  2. Schep de ketchup, peper en whiskey er rustig doorheen. Dan blijft het geheel lekker luchtig en romig! Proef zelf tussendoor, wat meer ketchup, of nog wat whiskey? Over smaak valt niet te twisten, dus zorg ervoor dat JIJ het lekker vindt!
  3. Klaar! Schep een paar lepels over de garnaaltjes heen en oei oei wat gaan jullie genieten!

  Kleine hapjes nemen he!

  Het eindresultaat mag er zeker zijn!

 • Foto: John Willems
 • Ik hoop écht dat jullie dit garnalenvissen een keertje zelf gaan proberen en zullen ervaren wat een ontzettende leuke bezigheid dat is. Je leert zoveel over wat er in het zeetje leeft en je verwondert je er écht over hoe dichtbij de kant dat allemaal zit. Het trekt ook altijd heel veel bekijks, iedereen gluurt in je emmer en wacht om te kijken wat er in je net zit als je op de kant komt. Kinderen gaan helemaal uit hun dak als ze de vangt mogen sorteren. Echt, doen!

  Dus heel erg veel plezier toegewenst ook alvast een hele dikke eet smakelijk, want wat zal je smullen van je vangst!

  Dat garnalen vangen geweldig gezellig kan zijn zie je binnenkort in een nieuwe video van “Nathalie Geeft Antwoord”… Beeld zegt soms meer dan tekst hahahaha….

  Groetjes en glitters, Nathalie

  Ohja, kijk ook eens mijn nieuwe video! hierin leg ik alles nog eens uit met voorbeelden. Veel kijkplezier!

  Garnalen vissen met een duwnet!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.