• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

How to - PVA gebruik in de winter!

Marco Hendriks 4 januari 2022
How to - PVA gebruik in de winter!
How to - PVA gebruik in de winter!

Een van de meest efficiënte manieren om in de winter bij te voeren is door gebruik te maken van PVA oftewel PolyVinyl Alcohol. Nu denk je natuurlijk waar staat dat voor, het komt erop neer dat het enorm wateroplosbaar is. Zodra de PVA in welke vorm dan ook in aanraking komt met water, lost het op. Hierdoor kun je een enorme attractie creëren rondom je rig waarmee je de karper triggert om jouw haakaas op te nemen.Welke soort te kiezen?

PVA is te verkrijgen in diverse soorten en maten, we kunnen twee types onderscheiden namelijk de “PVA Bags” en de “PVA Funnelweb”. De bags zijn “zakjes” die je met behulp van een klein schepje kunt vullen, en waar je veelal de rig en het voer tegelijk bij elkaar in doet. Als de het PVA zakje gevuld is, vouw je de hoekjes om en plak je deze door middel van een beetje vocht naar binnen. Diverse merken hebben bags leverbaar en in diverse maten.

Het bekendste type PVA is misschien wel het “Funnelweb”, een soort netje dat over een koker wordt geschoven en waarvan je een netje kunt maken met aas/voer erin. Ook de Funnelwebs zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen.


Januari Bijtkalender

Hoe werkt PVA?

PVA lost naarmate het water warmer is beter op, in tegenstelling tot kouder water. In de zomer met een watertemperatuur van rond de 18 graden, lost het dus een stuk sneller op dan de winter met een watertemperatuur van circa 7 graden. Wanneer de watertemperatuur onder de 10 graden is gebruiken we veelal de wintervariant oftewel de “slow melt” en in de zomer gebruiken we de “fast melt”. De meeste merken maken gebruik van de 4-season PVA, dat wil zeggen dat ze het hele jaar door met diverse watertemperaturen zijn te gebruiken en goed oplossen.


Werking van PVA

Hoe gebruik je PVA tijdens het vissen?

Je kunt PVA op diverse manieren gebruiken, zo kun je de Funnelweb aan de voor het inwerpen aan je haak prikken of de onderlijn met een fleurnaald erdoor halen en eventueel aanschuiven tot de haak. Met een PVA bag is dit een ander verhaal, hier doe je het aas en de rig compleet met lood in om dit vervolgens in te werpen. Een ding wat veel wordt vergeten, is dat je een paar gaatjes in het PVA zakje moet prikken voordat je deze in werpt omdat deze anders blijft “drijven” en niet of niet snel oplost.


PVA onderwater

How to - PVA Stick maken

Een PVA stick maak je, door eerst een knoopje onderaan je Funnelweb te leggen. Daarna vul je de koker met je stickmix(voer), houdt met je duim onderaan de koker het voer tegen en stamp het aan met de meegeleverde stamper. Druk daarne het voer voorzichtig met de koker uit de koker. Knoop je Funnelweb dicht en knip het af, je hebt nu je eerste PVA stick gemaakt!

Wat kun je wel of niet in je PVA doen?

De vraag; “Wat kun je allemaal in een PVA Funnelweb of PVA Bag doen zonder dat het oplost?” is waarschijnlijk wel de meest gestelde vraag op dit gebied. Niet al het aas/voer is PVA vriendelijk en geeft nogal eens een probleem, waardoor het PVA al opgelost is voordat je het kunt gebruiken.

Partikels die zijn bereid in water kun je namelijk alleen in PVA gebruiken als ze 100% droog zijn of met zout zijn bewerkt. Hierdoor trekt het vocht uit de maïs of andere partikels waardoor het PVA niet oplost.

Wat we veelal in de PVA gebruiken zijn; grondvoer, gecrushte boilies, pellets, etc. De partikels zoals hennep, maïs, tijgernoten dienen zeer goed behandeld te worden en zijn niet ideaal om direct in combinatie met PVA te gebruiken.


Pva met liquid

PVA en boosters

De PVA-vriendelijke boosters zoals de Bait Boosters van de bekendere merken en bijvoorbeeld Korda Goo zijn perfect om over je Funnelweb of in je PVA-Bag te spuiten. Hierdoor komt er nog meer attractie vrij tijdens het oplossen van je PVA, waardoor de karper je aas niet meer kan weerstaan. Wanneer je PVA gesoakt is dan staat het nog strakker en lost het binnen mum van tijd op zodra het in contact komt met water. Deze vorm van ”instant” attractie is een ware killer onderwater en zo vis je altijd met wat voer rondom je haakaas. Let op, niet iedere booster of soak verkort de oplostijd van PVA. Houd hier dus rekening mee.

Wil jij ook graag gebruik maken van PVA en hierdoor meer succes hebben in de winter of de code kraken van je favoriete water? Kom langs bij een van onze winkels en vraag onze medewerker naar de mogelijkheden.


Boost je PVA

Tot slot

Heb je nog vragen over het wintervissen met PVA? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Succes, Marco Hendriks - Team Raven Almelo

1 reactie

Reageer
Gravatar
Rob van den Ing

In tegenstelling tot het hier beweerde gebruik je i.v.m. de lage watertemperatuur in de winter de Fast Melt PVA en i.v.m. de hogere watertemperatuur de Slow Melt PVA in de zomer. Bij het door u aanbevolen gebruik van Fast Melt PVA in de zomer zal de PVA in wat dieper water al gesmolten zijn voordat de bodem is bereikt. Bij gebruik van Slow Melt PVA in de winter duurt het smelten juist extra lang!! Nee, uw adviezen slaan de plank volkomen mis.

Reageer op Rob van den Ing

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.