• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Infoblog: De Onthaakmat

Jerry Stam 1 juni 2021
Infoblog: De Onthaakmat
Infoblog: De Onthaakmat

Tegenwoordig behoort de onthaakmat eigenlijk tot de standaarduitrusting van de karpervisser. De onthaakmat is een zachte mat waar de karper op ligt als hij eenmaal op de kant is. Waarom is het zo belangrijk dat je een onthaakmat gebruikt en welke kun je dan het beste kopen?

Waarom een onthaakmat?

Als karpervisser en natuurliefhebber zorg je natuurlijk goed voor de gevangen vis en hoop je hem later nog eens een paar pondjes zwaarder terug te vangen. Het is daarbij belangrijk dat de vis onbeschadigd weer het water in gaat. De onthaakmat zorgt er voor dat je de vis tijdens het onthaken niet op de grond, stenen of gras hoeft te leggen. Hierdoor voorkom je beschadigingen. Daarnaast is de onthaakmat ideaal voor het veilig fotograferen en eventueel wegen van je gevangen vis. Veel onthaakmatten kun je eenvoudig dubbelvouwen of afdekken als de vis gaat klapperen. Ook heb je hierdoor een klein moment de tijd om je weegklok of camera te pakken.

onthaakmat_terugzetten_raven

Wanneer je de gevangen karper weer terug in het water wilt zetten kun je de onthaakmat ook perfect gebruiken. Leg de onthaakmat met vis terug in het water en duw de kan waar de bek van de vis ligt onder water. Zo loopt de mat langzaam vol en kan de vis even op ''adem'' komen. Wanneer hij weer op kracht is merk je dat snel genoeg en zwemt hij met een paar krachtige slagen al snel de diepte in.

Onthaakmat kopen

Onthaakmatten zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen, elk met hun eigen voor en nadelen. In veel gevallen is een eenvoudig matje al voldoende om de vis te beschermen tegen scherpe voorwerpen op de grond. Zeker bij het penvissen is een compacte mat die je makkelijk mee kan nemen erg handig. Ga je statisch op karper vissen dan raden we je aan om een dikker model of zelfs een cradle te kiezen. Wanneer een zware karper gaat spartelen op een kleine mat kan hij er al snel afglijden en ligt hij alsnog op de grond. Daarnaast biedt een dunne mat niet voldoende bescherming als de vis uit je handen glijdt tijdens het fotograferen. Door de harde klap kan de vis intern beschadigen.

De meeste onthaakmatten hebben een dik gevuld matras en opstaande randen. Dit zorgt er voor dat de vis ''comfortabel'' ligt en niet van de mat af kan glijden. Vaak kun je de onthaakmat afdekken of dubbelvouwen voor extra bescherming.

jrc_onthaakmat

Carp Cradle kopen

De Cradle is de laatste tijd flink in opmars en biedt de beste bescherming voor de vis. De Cradle heeft pootjes en lijkt daardoor een beetje op een kribbe. Hierdoor hangt de vis boven de grond en kun je hem gemakkelijk onthaken en uit de onthaakmat tillen voor een foto. Door het model kan de vis er niet uitglijden.

carpcradle_onthaakmat_raven

Wanneer je op zoek bent naar een onthaakmat ga je natuurlijk naar Raven Hengelsport!

Tip: Zorg er altijd voor dat je de onthaakmat nat maakt voor gebruik. Hiermee voorkom je het aantasten van de slijmlaag.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist aanschaffen van een onthaakmat? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.