• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Je eerste werphengel kopen? Bekijk onze tips!

Ivo Nijboer 1 juni 2021
Je eerste werphengel kopen? Bekijk onze tips!
Je eerste werphengel kopen? Bekijk onze tips!

Je wil een nieuwe werphengel kopen, maar wat is nu precies het verschil tussen al die werphengels en waar moet je op letten?

Onder werphengels verstaan we alle hengels waar een molen of reel op kan worden bevestigd. Sommige werphengels zijn inschuifbaar, sommige bestaan uit meerdere aparte delen, maar allemaal hebben ze gemeen dat er een molen op kan worden gezet, en dat ze voorzien zijn van geleideogen. Deze geleideogen doen precies wat de naam al verraad, ze geleiden de lijn langs de hengel. Sommige werphengels zijn heel kort, licht en dun, andere weer erg lang en zwaar. Dus wil jij een werphengel kopen? Bekijk hieronder onze tips om een goede keuze te maken.

Werphengel kopen? Bepaal je vistechniek...

Welke werphengel nu voor jou het meest geschikt is? Dat ligt vooral aan de manier waarop je deze hengel wilt gaan gebruiken. Veel vissers denken dat de vissoort bepaald welke hengel het meest geschikt is, maar dit is maar gedeeltelijk waar. Onder een “Snoekhengel” kunnen we een hengel verstaan waarmee we een flinke aasvis kunnen werpen, maar ook een werphengel waarmee je fijn met lichte spinners in de polder kunt vissen. Op beide manieren kun je prima snoek vangen, maar voor beide technieken heb je echt een heel verschillende hengel nodig!

Belangrijkere vragen die je jezelf zou kunnen stellen voor de aanschaf van de beste werphengel zijn bijvoorbeeld:

  • Welke vissoort wil ik vangen?
  • Wil ik daar een bepaalde techniek bij gaan proberen?
  • Wat voor aas en lood wil ik gaan gebruiken? Kortom, wat is het totale gewicht dat ik wil werpen?

De techniek, (de manier van vissen) kan immers vragen om een speciaal soort hengel.

Peter_Hengel.

Vissen met een voerkorf?

Wanneer je met een voerkorf wilt vissen bijvoorbeeld, dan zoek je een hengel met een dun topje. Je houdt dit topje in de gaten, en wanneer deze buigt, dan heb je beet en moet je aanslaan. Voor deze manier van vissen heb je een winklepicker of een feederhengel nodig. Het topje moet immers dun genoeg zijn om gebogen te kunnen worden op het moment van de aanbeet.

jvs-witvis-team-58

Jerkbaithengel

Een ander voorbeeld is de jerkbaithengel. Deze roofvishengels moeten kort en stevig zijn want je moet zelf je jerkbait kunstaasje laten lijken op een gewonde vis door tikjes te geven met je hengel. Kies je hiervoor een buigzame hengel, dan absorbeert de hengel de tik die je geeft, zonder dat deze overkomt op je kunstaas.

Het werpgewicht moet passen bij de hengel

Wanneer ik weet welke techniek ik wil gaan proberen, dan kan ik gaan kijken naar het werpgewicht. Een hengel moet immers kunnen buigen om je aas te kunnen katapulteren. Wanneer je werpt zal een hengel buigen, en daarna weer zo snel mogelijk willen terugschieten naar zijn oude vorm (recht). Hierdoor krijgt je kunstaas etc. vaart, en kun je ver werpen. Daarom is het belangrijk dat je werpgewicht past bij je hengel.

Vis je met een te zwaar werpgewicht, dan zal de hengel niet meer helemaal recht kunnen veren, waardoor je minder vaart aan je aas kunt meegeven, en dus minder ver zult werpen.

Vis je met een te licht werpgewicht, dan zal de hengel slechts een klein stukje buigen, en hierdoor ook maar in staat zijn een klein beetje vaart te geven aan je werpgewicht. Het is dus belangrijk dat het werpgewicht dat je kiest, overeenkomt met het werpgewicht dat wordt aangeraden voor de hengel.

Werpgewicht

Onze werphengel tips!

De techniek en het werpgewicht dat je wilt kunnen werpen, zeggen dus veel meer over de juiste hengelkeuze, dan de vissoort die je hoopt te gaan vangen. Natuurlijk moet de hengel sterk genoeg zijn om de vis waar je het op gemunt hebt moe te maken, maar alleen deze vissoort vertelt je nog weinig over de juiste hengelkeuze.

Ga je een werphengel kopen? Bekijk hieronder onze tips.

  • Bepaal eerst welke techniek je toe wilt passen.
  • Probeer te achterhalen wat je totale werpgewicht gaat worden.
  • Kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies over de aanschaf van een goede werphengel.

Tot slot

Heb je nog vragen over het kopen van een hengel? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.