• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Karper zien is vangen

Raven Hengelsport 31 mei 2021
Karper zien is vangen
Karper zien is vangen

Als karpervisser breng je veel tijd aan de waterkant door. Je steekt bijvoorbeeld tijd in het peilen, voorvoeren en uiteindelijk het vissen zelf natuurlijk. We blijven een dagje tot een week of langer aan de waterkant. Een ieder vult die tijd op zijn of haar manier in. Gezellig samenkomen op de stek, lekker barbecueën als dit is toegestaan en een ander knoopt het liefst zijn rigs tijdens het wachten op die verlossende aanbeet.

In de hedendaagse visserij is het niet vanzelfsprekend dat de ogen continu op het water zijn gericht. Tijdens nachtelijke sessies slapen de meeste vissers op luxe stretchers. Het ligt dus voor de hand dat je als karpervisser in je vrije weekend lekker uitslaapt en in je tent verblijft. Weer een ander geniet van de natuur om zich heen en geniet van de voorbij vliegende ijsvogels en andere dieren rond het water. Een ieder vult zijn vrije tijd in zoals hij of zij dit zelf wilt doen.

zienisvangen_genieten_raven

Het water geeft veel prijs

Persoonlijk kies ik voor het laatste. Als er gevist wordt en we slapen aan het water, dan probeer ik zoveel mogelijk op het water te letten. Wordt ik ’s ochtends wakker, dan blijf ik uit bed en begin ik te genieten. Met een stoeltje langs het water genieten van een bak koffie, terwijl de natuur ook wakker begint te worden. Als het licht begint te worden en je steeds meer van het water kunt zien, zie je ook het water ontwaken. Aasbellen, kringen en springende vissen kun je gemakkelijk opvangen omdat het water vaak nog wat rustiger is. Naast een mooi plaatje is het voor je visserij meestal ook nuttig om dit niet te missen. Het water geeft op dit moment veel prijs, veel informatie wordt je zo in de schoot geworpen.

In sommige gevallen zit je gewoon weg op de verkeerde stek te vissen en zie je veel vis in een andere zone draaien. Op sommige wateren is dit slechts een paar uurtjes waarneembaar en is het de rest van de dag niet te zien. Kom je dan later uit je tent en slaap je uit dan heb je dit dus gemist. Heb je alles wel kunnen zien en nog een dag of langer te gaan, dan kun je er voor kiezen om te verkassen naar de hotspot van het water.

zienisvangen_water_raven

Actie op je stek?

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je juist wel op de juiste plek zit te vissen en de vis zich in jouw zone laat zien. In dat geval kun je hier op anticiperen. Zelf proberen we juist op het moment dat we vis in de buurt van de rigs signaleren, licht maar wel voldoende bij te voeren. Op deze manier proberen we de stek actief te houden en blijft de vis hopelijk ook op de plek waar we willen. Je weet nu in ieder geval dat je op de juiste plek bent beland, je weet dat de vis er is dus als je montage en rigs goed voor elkaar zijn je een aanbeet moet gaan krijgen. Lukt dit niet dan kun je er voor kiezen aanpassingen aan je rigs of haakaas door te voeren om toch tot die run te komen.

In veel gevallen zul je zien dat actie rondom je montage zal leiden tot een aanbeet. En wat is er nu mooier dan een vis zien springen boven je stek en je een paar minuten later een kneiterharde run krijgt. Naast alle informatie brengt het observeren tevens een beetje extra spanning met zich mee. In een eerdere sessie heb ik al eens op het puntje van mijn stoel gezeten toen ik een grotere vis precies boven mijn haakaas zag springen. Met slechts 2 meter water wist ik hoe dichtbij hij bij mijn rig was. Lang kon het wachten op de aanbeet niet duren, maar toch schrik je enorm als de beetmelder begint te krijsen en je hanger tegen je hengel klapt. De 10 minuten tussen het zien springen van de vis en de aanbeet zullen me lang bij blijven en bewijst maar weer dat “zien ook vangen is”.

zienisvangen_observeren_raven

De belangrijkste uurtjes

Als ik nog op mijn stretcher had gelegen had ik dit mooie moment gemist maar de vis waarschijnlijk wel gevangen. In sommige gevallen kun je dit soort actie op het water ook waarnemen als je een ander gedeelte van het water bevist. Je moet dan eigenlijk wel inspelen op de situatie. Ik ben er van overtuigd dat je door simpelweg te kijken meer uit je visserij kunt halen. Slapen doen we immers ’s nachts. En als je toch al rond vier of vijf uur uit je tent bent om een vis te drillen, blijf dan lekker op en observeer het water om je heen.

De avond en ochtend uurtjes zijn over het algemeen de uren waarin de meeste wateren beginnen te leven en de karpers zich makkelijker laten zien. Van licht naar donker en andersom is vaak de periode om tot belangrijke keuzes tijdens je sessie te komen. Verkassen of blijven zitten, voeren of nog heel even wachten? Probeer te kijken en te letten op de beweging en actie op het water. Vergeet vooral niet: Zien is vangen!

Goede vangst!

Kevin Nieuwenhuis & Liza van Zomeren

Tot slot

Heb je nog vragen over het karpervissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.