• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Karpermolen kopen? Hier moet je op letten!

Ivo Nijboer 31 mei 2021
Karpermolen kopen? Hier moet je op letten!
Karpermolen kopen? Hier moet je op letten!

Ga je voor het eerst vissen op karper of ben je gewoon toe aan een nieuwe molen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met het budget dat je uit wil geven, maar er zijn meer punten die je af kan wegen als je nieuwe karpermolen wil kopen.

Vragen die je jezelf van tevoren moet stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Moet ik veel werpen of vaar ik de lijnen uit?
  • Op welke afstanden vis ik en heb ik veel of weinig lijncapaciteit nodig?
  • Past de molen bij mijn hengel? Is het startoog groot genoeg voor een Big Pit molen?

Vragen die we in de winkels vaak horen zijn; ''wat is het gewicht van de molen?'' of ''Hoeveel kogellagers heeft hij?''

Vrijloopmolen vs. Big Pit

De keuze tussen een vrijloopmolen met een dubbele slip en een Big Pit molen of gewone molen met de slip voorop is niet alleen persoonlijke smaak. Natuurlijk is het belangrijk dat je een molen hebt die je mooi, fijn en handig vindt, maar er zijn meer verschillen. Met een Big Pit molen kun je bijvoorbeeld verder werpen en sneller binnenhalen. Dankzij de dubbele slip van de vrijloopmolen ben je daarentegen wel direct klaar voor het gevecht met de karper. Lees ook het artikel: ''Het voordeel van een Baitrunner/Vrijloopmolen!''

karper_vrijloopmolen_fox

Kogellagers

Kogellagers zijn belangrijk om een molen goed en soepel te laten draaien. Maar nog belangrijker is de kwaliteit van de kogellagers en de plek waar ze ingezet worden. We zien de juiste combinatie van deze twee factoren vaak terug in molens uit het wat hogere prijssegment. Wanneer je voor een goedkopere molen kiest moet je dus niet per se op het aantal lagers letten, maar vooral op de kwaliteit van de lagers.

Lijncapaciteit en spoelformaat

Het formaat van de spoel en daarmee ook de lijncapaciteit kan een belangrijke factor zijn. Bij aanschaf van de juiste molen dien je te kijken naar je eigen visserij. Wanneer je veel op kleine wateren zonder obstakels vist, heb je voldoende aan een molen met een normaal formaat spoel. Wanneer er wel obstakels aanwezig zijn en er gevist word met gevlochten lijn, is het aan te raden om een molen te kiezen met aluminium spoel. Een gevlochten lijn kan namelijk schade aanbrengen op een plastic spoel.

De afstandsvisserij vraagt om veel lijncapaciteit en een hoge inhaalsnelheid. De hoge inhaalsnelheid is ook gewenst wanneer je met een kort achter stenen vist, bijvoorbeeld bij de riviervisserij. De hoge inhaalsnelheid zorgt ervoor dat je je montage snel en zonder vast te raken over deze obstakels heen kan loodsen. De grotere spoel van dit type molens geeft doorgaans ook beter de lijn af, dit heeft als voordeel dat je makkelijker grotere afstanden kan werpen. Let hierbij wel op dat het start-oog groot genoeg is, om de slag van de lijn, die van de spoel afkomt kan corrigeren. De combinatie grote spoel en klein start-oog kan ervoor zorgen dat de lijn om het oog heen slaat en de lijn kan breken.

karper_bigpitmolen_raven

Het gewicht

Het gewicht van de molen is bij de penvisserij belangrijker dan in de statische visserij. Bij de statische visserij zal de hengel en molen vaker op de steunen liggen en de visser minder last ondervinden van de zwaardere combinatie. Waarom zijn er dan toch lichte varianten op de markt voor de statische visserij? Dit heeft te maken met het feit, dat wanneer je op afstand vist met 3 hengels het wel degelijk uit kan maken of je tijdens het inhalen een zware hengel of juist een lichte hebt. Wanneer je een paar keer je hengel opnieuw moet inleggen tijdens de afstandsvisserij zal je dit verschil al snel merken.

Daarnaast kan het vissen met lichter materiaal veel meer sport opleveren. Een kleine karper met zwaar materiaal drillen geeft minder sport en daar gaat het uiteindelijk wel om!

Prijsverschillen

Het prijsverschil van de verschillende molens wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het type materiaal van de behuizing en de kwaliteit van het binnenwerk. Zwaardere visserij vraagt doorgaans om betere tandwielen en een dikkere as. Het gebruik van zwaar lood of intensief gebruik van je materiaal vraagt om een kwalitatief goed binnenwerk. De onderlinge prijsverschillen in de duurdere klasse molens zit vaak in de details, zoals de afwerking van de beugel, manier van opspoelen of wel/geen Quick drag.

Details

  • De afwerking van de beugel naar de lijnroller. Mocht hier een hoek inzitten dan heb je sneller kans dat de lijn naast de lijnroller insnijd
  • De kwaliteit van de lijnroller
  • Een holle beugel of niet. Een holle beugel is vaak wat duurzamer en kan beter tegen een stootje
  • Normale slip, Quick-drag of baitrunner. Dit heeft veelal te maken met eigen voorkeur
  • Manier van opspoelen, slow oscillation of super slow oscillation
karper_molen_rollager_raven

Kortom, genoeg keuzes te maken, graag helpen wij je bij het maken van de juiste keuze. Kom gerust langs in één van onze filialen om voor je visserij de juiste hengel-molen combinatie te kiezen. Natuurlijk kun je ook even mailen of bellen!

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.