• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Lijnen uitvaren met een rubberboot? Zo doe je dat!

Mervyn Visser 31 mei 2021
Lijnen uitvaren met een rubberboot? Zo doe je dat!
Lijnen uitvaren met een rubberboot? Zo doe je dat!

Wanneer het mogelijk is zal ik altijd mijn lijnen uitvaren met een rubberboot! Waarom?

Hierdoor zorg ik er voor dat ik altijd super scherp lig te vissen. Op de juiste plek, met de juiste bodemstructuur! Niks is vervelender dan een rig die de hele nacht in de knoop of in de prut heeft gelegen. Dit probeer ik te voorkomen door gebruik te maken van een kleine en handzame rubberboot. In dit blog zal ik vertellen waar je op moet letten als je jouw lijnen zelf wilt uitvaren met een rubberboot

De juiste stekkeuze voor het uitvaren

Locatie is alles, zomaar ergens ingooien geeft weinig resultaat. Denk dus van te voren goed na over waar jij verwacht vis te vangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: taluds, riggeltjes en harde schone plekken tussen het wier. Met een boot zijn deze gemakkelijk te vinden. Nog een bijkomend voordeel is, het secuur bijvoeren op de stek. Je kunt heel precies voeren rondom je rig en makkelijker grote hoeveelheden voeren als je dat wil.

Voeren vanuit de rubberboot

 

  • Het voeren uit de boot kan heel nauwkeurig, omdat je zo over je stek vaart!

 

Hoe vind je de beste stek vanaf de rubberboot?

Dit is vrij simpel! Zorg dat je een emmer met een beetje voer bij je hebt en een rig die al voorzien is van wat aas. En je hengel met loodmontage.

Let op: Alléén je loodmontage aan de hengel, want je wil niet tijdens het peilen onnodig vast komen te zitten.

Je roeit/vaart naar de beoogde stek toe en begint daar met het aftasten van de bodem met je loodmontage. Hoe? Op de beoogde stek laat je het lood naar de bodem zakken en doet daarna de beugel van de molen dicht. Met een strakke lijn kun je de bodem voelen met je lood. Voel je de bodem heel goed, is het hard. Voel je bodem moeilijk, dan heb je te maken met een zachte bodem. Door te voelen met de loodmontage en hengel kun je snel de bodemstructuur voelen. Door te blijven tikken kun je eenvoudig een hele zone in kaart brengen qua structuur en waar nodig een marker uitzetten als je een goede plek hebt gevonden. Des te vaker je dit doet, des te meer je zult merken waar je op moet letten! Nu weet je de bodemstructuur. Wil je de diepte weten? Dat lees je hieronder.

Voorjaarstips_kleding

Hoe meet je de diepte zonder dieptemeter?

Wanneer de lijn niet meer strak is bij het tikken, kun je dus concluderen dat het daar ondieper is dat een paar meter terug. Moet je lijn bijgeven, dan is het daar dus dieper. Heb jij de perfecte plek gevonden? Hang dan jouw rig aan de loodmontage en leg deze op de plek die jij gevonden hebt. Gooi hier wat voer om heen en ta-daa je ligt onderaan het talud, op een harde plaat of in de beoogde riggel te vissen!

Handige tip: Wil je exact weten hoe diep je ligt te vissen, neem dan een extra hengel mee in de boot en zet op die hengel de diepte vast met je lijnclip. Hierdoor kun je precies achterhalen hoe diep je ligt te vissen.

Karperstek onderwater

 

  • Een goede stek onderwater zal leiden tot veel aasers

 

Hoe vind je open plekken op de bodem?

Wierrijke wateren zijn vaak kraakhelder omdat waterplanten het water als het ware filteren. Vanaf de kant kun je niet altijd zien of er wier groeit op de stek. Wanneer je dit vanuit een boot bekijkt, kun je vaak de bodem al zien! Mocht dit toch nog lastig zijn gebruik dan een goede zonnebril en/of onderwaterkijker dit haalt de reflectie van het zonlicht weg op het water.

Hierdoor kun je op wateren tot vier meter diep waarschijnlijk je rig gewoon zien liggen! Zo kun je nog eens extra controleren of jouw rig wel echt 100% goed ligt! Wanneer de rig verstrengeld ligt in de waterplanten kan dit invloed hebben op de inhaking van de rig. Dit voordeel van het ‘lijnen uitvaren’ draagt direct bij aan een verbetering van de vangsten.

open wierplek

Denk eraan beter één boilie op de juiste plek, dan 100 op een plek waar de karper niet komt.

Zorg dat je presentatie goed is uitgebalanceerd

Lijnen uitvaren op de juiste manier!

Om jouw lijn zo recht mogelijk naar jouw stek te laten lopen moet je ervoor zorgen dat je lijn onder lichte spanning van spoel aflaat gaan. Dit kun je bereiken door met je vinger de lijn te begeleiden. Let op: dit is alleen mogelijk als je ook beschikt over een elektromotor.

Als je hier niet over beschikt kun je gebruik maken van bijvoorbeeld: de X2 Rowrunner. Deze klem je op de hengel en zorgt er voor dat de lijn onder lichte spanning begeleid wordt. Erg makkelijk, zo kun je gewoon met twee armen roeien. Zie foto hieronder:

Row runner bij het uitvaren

Lijnen uitvaren met de rubberboot?

Overweeg je om een rubberboot aan te schaffen? Bedenk dan goed van te voren wat jouw wensen zijn! Zelf gebruik ik een boot met een lengte van 1.60 meter, dit is een zeer klein model. Omdat ik meestal korte tijd aan de waterkant zit en alles makkelijk en mobiel wil houden, was dat voor mij de beste keuze. Deze boot is zeer snel op te pompen, wat dus meer vistijd betekent. Wil jij jouw rubberboot ook gaan inzetten om op plekken te gaan vissen waar je anders niet kan komen, dan adviseer ik een boot van minimaal 2.30 meter. Dit zorgt ervoor dat je al jouw spullen veilig kan transporteren over het water naar de stek.

Row runner bij het uitvaren

Tot slot

Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Genoeg keuze in rubberboten! Ben je van plan om een boot aan te schaffen, laat je dan van te voren goed adviseren in één van onze vier winkels. Wij hebben de perfecte rubberboot die aansluit op jouw visserij.

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? zorg dan dat je snel de juiste Karperspullen in huis haalt, en begin tijdig met voorvoeren! Wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.