• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Materiaal voor het karpervissen voorbereiden? dit kan thuis!

Ivo Nijboer 31 mei 2021
Materiaal voor het karpervissen voorbereiden? dit kan thuis!
Materiaal voor het karpervissen voorbereiden? dit kan thuis!

Een groot deel van de vangst heb je thuis al in handen. Wat kan ik thuis aan voorbereidingen treffen om de effectiviteit aan de waterkant te vergroten? Hierbij kun je denken aan onderlijnen, aas en voer, waterkennis, weersomstandigheden, stroomsnelheid en materiaal keuze.

De keuzes die men neemt met betrekking tot deze onderwerpen zullen vaak bepalen of er juist wel of geen karper op de kant komt. In dit blog neem ik jullie mee naar de keuzes die ik maak voordat ik naar de waterkant ga om mijn geluk te beproeven.

Karpervissen met een Penhengel of Rodpod?

Wanneer het voorjaar weer aanbreekt beginnen de karpers langzaam weer actief te worden. Op sommige wateren kan je zelfs al vrij vroeg aardig goed vangen. Door de af en toe doorbrekende voorjaarszon wordt het water langzaam maar zeker opgewarmd. hierdoor weten de karpers dat de paaiperiode er aan zit te komen. Maar wat heeft dat met materiaal te maken?

Door een juist passieve of juist actieve visserij kun je het aantal te vissen uren een stuk effectiever indelen. Wanneer je van te voren weet dat de karper op dát deel kanaal of juist op die ene plek in de vijver de winter heeft doorgebracht, kan er vooraf al worden gekozen voor de penhengel of Vastlood hengel. De penhengel zou ik verkiezen boven de gewone karperhengel als het gaat om vissen die van dichtbij zijn te benaderen. Daarmee bedoel ik binnen de 5 meter werpafstand, bijvoorbeeld een rietkraag, duiker of brug. Door op deze manier het aas te presenteren wordt de vis bij het neerleggen van het aas in mindere mate verstoord dan bijvoorbeeld de inslag van 100 grams lood. Hierdoor kun je met een dobber al vrij snel actie verwachten, mits er vis in de buurt aanwezig is.

Thuisvisvangen

 • "Hierdoor kun je met een dobber al vrij snel actie verwachten"
 • Vissessies voorbereiden doe je thuis!

  Juist wanneer je het voer en aas kort bij de rustende karpers neer kan leggen is de kans op een aanbeet groter. Deze keuze tussen dobber en lood kun je vaak thuis al maken. Wanneer de vis zich meer op afstand bevind zou ik er persoonlijk voor kiezen om voor een vastlood-systeem.

  Deze manier van vissen is minder gevoelig voor wind en stroming en kan toch dicht bij de vis gepresenteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een voerboot en/of anders licht lood. Het voordeel van de voerboot in deze tijd van het jaar is het automatisch compact voeren en minimale kans om vis te verstoren. Door het loodgewicht te verlagen wordt de inslag van het lood beperkt tijdens het werpen waardoor de vis op 2 tot 3 meter diepte niet verjaagd wordt. Wanneer je dan thuis ook nog eens een mooie onderlijn hebt gemaakt waarop een pop-up boilie gevist kan worden dan kan niet alleen de geur/smaak, maar ook nog eens de opvallende kleur een vis verleiden tot bijten.

  Dit soort keuzes kun je thuis al maken waardoor je aan de waterkant al veel tijd kan besparen en je dus direct kan vissen.

  Hopelijk kun je door aankomende dagen thuis na te denken over je visserij komende sessie een mooie karper aan je vangstenlijst toevoegen! Als het mooie voorjaarsweer doorzet zullen de karpers de ondiepe zones opzoeken vanwege de stijgende watertemperatuur, succes alvast!

  Tot slot

  Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? zorg dan dat je snel de juiste Karperspullen in huis haalt, en begin tijdig met voorvoeren! Wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Ivo Nijboer

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.