• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Met de vaste stok op karper

Anja Groot 31 mei 2021
Met de vaste stok op karper
Met de vaste stok op karper

Karpervissen met de vaste stok gaat niet zomaar, door de kracht van de vis kun je dit het beste doen met een top elastiek.

Waarom gebruik je elastiek?

De karper is een zeer krachtige vis die met een spurt de lijn en zelfs de hengel kan breken. Daarom heb je een schokdemper nodig die de ergste klappen opvangt. Ga je met de vaste stok op karpervissen dan is het dus van belang om een top elastiek in je hengel te (laten) zetten.

Het elastiek is vaak in de eerste twee delen van de hengel bevestigd. Aan het begin van het tweede deel zit het elastiek vast aan de pullabung. Het elastiek loopt door het topdeel naar het einde van de hengel waar uiteindelijk een dacron connector zit. Hier kun je gemakkelijk je lijn aan bevestigen en hij zorgt er voor dat je lijn niet de hengel in wordt getrokken. Het grote voordeel van het vissen met elastiek is dat je een dunnere lijn kan gebruiken waardoor je een stuk gevoeliger vist.

Voor het vissen op karper kun je het best een hol elastiek gebruiken. Dit wordt vaak ''hollo'' genoemd. Deze elastieken hebben meer rek en zijn krachtiger dan het traditionele latex elastiek. Voor het vissen op commercialvijvers gebruik ik meestal een maat 10 elastiek. Zwaarder kan natuurlijk ook, maar dan moet je daar ook de dikte van je lijn en onderlijn op aanpassen.

Wat heb je nodig?

 • Dracon Connector
 • Topbus
 • Hollo Elastiek
 • Pulla Bung
 • Elastic Connector
 • Tube Threader
 • Zaagje

Elastiek monteren

 1. Bevestig een topbus op je vaste hengel. Zorg er voor dat je een goed passende bus hebt of zaag eventueel een klein stukje van je top af. De bus zet je vast met een druppeltje secondelijm.
 2. Meet waar je de pullabung af kan zagen.
 3. Maak de pullabung passend in het tweede deel van je hengel. Dit doe je met een zaagje of scherp mes.
 4. Trek het elastiek met behulp van een tube threader door je hengel
 5. Bevestig de Dacron connector
 6. Voer het elastiek door de pullabung en trek deze vast in de hengel.
 7. Breng het elastiek op de gewenste spanning en bevestig een kraal of elastiek connector.
pullabung_elastiek_raven

Hoe vis je met elastiek?

Op het moment dat je een karper haakt zal deze uit schrik weg schieten. Doordat je lijn aan het elastiek vast zit wordt deze soms tot wel 10 meter uit de hengel getrokken, hierdoor breekt je lijn en de hengel niet. Het elastiek zorgt voor een constante druk waardoor de vis uiteindelijk uitgeput raakt. Nu kun je de hengel afsteken tot het tweede deel, hier zit het elastiek vast in de pullabung. Door aan het elastiek te trekken bouw je meer spanning op zodat de vis nog meer uitgeput raakt en je hem naar je toe kan trekken. Dit zie je in de bovenstaande afbeelding bij punt 8 en 9.

Bij het karpervissen is het van groot belang dat je een pullabung en geen gewone bung gebruikt. Met de gewone bung kun je niet genoeg spanning opbouwen waardoor je de vis niet dicht genoeg naar je toe kan trekken. Het landen van een karper wordt dan een hele uitdaging.

Ga je met de vaste hengel aan de slag op een commercial vijver, vergeet dan niet op een goede manier gebruik te maken van je elastiek en pullabung.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Groeten, Anja Groot