• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Mijn 5 best vangende pluggen!

Dick Langhenkel 31 mei 2021
Mijn 5 best vangende pluggen!
Mijn 5 best vangende pluggen!

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik beschik na vele jaren roofvissen over dozen vol pluggen, in alle maten, kleuren en soorten. Er is een tijd geweest dat ik ook bakken vol van dit speelgoed mee nam naar de waterkant. Ik heb namelijk een vervelende eigenschap, die veel onrust met zich meebrengt.

Vis ik met een grote plug, dan denk ik dat het toch een kleine moet zijn. Vis ik met een fluo gele, dan denk ik al snel dat een fluo oranje toch wel eens beter zou kunnen zijn vandaag. Vandaar dat ik jaren lang dozen vol pluggen in mijn visboot had liggen.

De grap doet zich voor, dat ik vermoed dat ik nu een kleinzoon heb, die met dit virus is besmet. Als een koning zat hij op mijn bureaustoel en knikkerde dan een plug het trapgat in. Meestal moest oma dan die 'nepvis' onder aan de trap pakken en hij trok dan de hengel krom en sleurde opa of oma met veel kabaal met nepvis en al de trap op. Dit trainingsprogramma heeft gewerkt. En het duurde niet lang of een knappe snoek dook op de plug van mijn kleinzoons eerste visdag. Mijn kleinzoon deed precies wat hij doen moest, zij het met een hoop geschreeuw en geplons, de snoek werd keurig naar de boot gedraaid. Toen de vis uitgeput naast de boot lag, was hij even helemaal stil en zei: een stomme snoek opa, hij pakte de nepvis! Wat heeft dit te maken met mijn vijf best vangende pluggen? Niets...


kunstaasdoos vol met pluggen

Drie categorieen pluggen

Waar het wel alles mee te maken heeft is met die dozen vol kunstaas, in alle kleuren en smaken. Want ik vermoed dat mijn kleinzoon later ook die zelfde onrust in zijn lijf heeft en koffers vol pluggen naar de waterkant zal sjouwen. Daar ben ik langzamerhand van genezen. Tegenwoordig heb ik een veertigtal pluggen bij me verdeeld over drie dozen. In de loop der jaren heb ik ontdekt dat ik feitelijk toch maar met een beperkt aantal pluggen aan het vissen ben. Zo stilletjes aan heb ik mijn pluggen in drie categorieën ingedeeld. Er zijn er die zelden vangen, regelmatig vangen en enkele toppers die het een bepaalde tijd heel goed doen!

De pluggen die zelden vangen deel ik uit aan mensen waar ik een hekel aan heb, de pluggen die regelmatig vangen leen of deel ik uit aan mijn vrienden en de doos met toppers hou ik geheim, daar vis ik alleen zelf mee! Mijn vijf best vangende pluggen liggen uiteraard in die laatste doos en daar gaat het over in dit artikel. Voor ik die vijf pluggen ga beschrijven eerst nog iets anders! Ik heb dit artikel de titel meegegeven: mijn vijf best vangende pluggen! Ik had ook kunnen zeggen: mijn vijf beste pluggen, maar dan krijg je een heel ander verhaal. Waarom?

Pluggen kiezen is niet makkelijk

Wat ik de beste pluggen vind, zijn nog niet de best vangende pluggen! Ik heb op mijn studeerkamer een prachtige tweedelige plug aan de wand hangen. Ik denk dat slechts weinigen deze plug ooit gezien hebben. Ik ben hem in elk geval nooit ergens tegengekomen. Een bedrijf uit Amerika stuurde ter kennismaking een serie pluggen op die in de nabije toekomst in productie genomen zullen worden. Ik zag ze een aantal jaren geleden bij Dion Raven op kantoor liggen en pikte meteen deze ene er uit, met de gedachte dat dit een absolute topper moest zijn. Ik had daar geen twijfel over en nam dit stuk kunstaas vol verwachting mee naar de waterkant. Toen ik hem voor het eerst nat maakte was ik bij de eerste aanblik er direct van overtuigd, dat deze jointed plug van vijftien centimeter, het helemaal zou gaan maken! Deze prachtige plug, zwom zo natuurlijk, dat ik me niet voor kon stellen dat dit niet een hele goede vanger zou zijn. Nu twee jaar later hangt hij ter versiering bij mij aan de wand van mijn werkkamer, nog steeds zonder tandafdruk van een rover.


Zorgvuldig pluggen kiezen

De vijf best vangende pluggen

Op mijn eerst volgende visdag, ik zal het nooit meer vergeten, liet ik een donkerrood blok ijzer naast mijn visboot in het water zakken, met een instelling van god- zegene- de- greep. Welnu ik hoefde niet lang op die zegen te wachten, want binnen tien minuten knalde er een snoek op en voor ik van mijn verbazing bekomen was lag er een vis van 101 cm. in de boot. Als u een verbaast koppie had willen zien, dan had u dat hoofd van mij moeten bekijken! Nauwelijks bekomen van de emotie liet ik de plug opnieuw zakken. Ik had mijn beker koffie nog niet leeg toen ik opnieuw met een kromme hengel stond. De tweede vis was eveneens een kapitale snoek, met 103 cm. op de lat! Als ik door de bodem van mijn visboot was gezakt, was mijn verbazing niet groter geweest! Twee snoeken van boven de meter binnen een uur! Dat is toch een bijzondere ervaring! Daarmee ben ik meteen aangeland bij de eerste van mijn vijf best vangende pluggen:

Rat-L-Trap van Bill Lewis.

Deze plug is er in een drijvende en zinkende uitvoering. Ik gebruik zelf overwegend de zinkende uitvoering. Het is een holle plug met een luidruchtige ratel, die je tot in de boot kunt horen. Trollend aan een lijn van 20/00 dyneema, loopt de zinkende uitvoering vier meter diep! De plug is goed te werpen. De dreggen stellen niet veel voor en moeten snel vervangen worden. Mijn super vangst van twee meter snoeken binnen een uur, bij die eerste kennismaking, heeft zich nooit meer herhaald. Het is echter een goede vanger, onder alle omstandigheden. Hij kan zowel in diep als in ondiep water gevist worden, zelfs in het schroefwater van mijn buitenboordmotor wordt hij gepakt! Ik vind dat deze plug in geen enkele viskoffer mag ontbreken!

Fluo gele Rapala Jointed (13 cm.)

Aan deze plug heb ik de meeste snoeken boven de 110 centimeter gevangen en zelfs enkele exemplaren van boven de 120 cm. Als een plug recht heeft op het predikaat top-plug, dan zijn het wel de Jointeds van Rapala. Beginnende plugvissers doen er goed aan om een aantal van deze pluggen in zowel natuurlijke als agressieve kleuren aan te schaffen. De kleinere van zeven tot elf centimeter voor het vroege seizoen en de dertien centimeter voor het naseizoen. Vergeet niet om een splitring in het sleepoogje te monteren. Zonder splitring trek je onder water het voorste deel van de plug stil en kwispelt het tweede deel daar dapper achter aan. Deze plug kan heel goed in polderwater en in de oeverzone van de plassen gevist worden. Hij loopt ongeveer twee meter diep! Er is geen plug die zo vaak nagemaakt is dan deze Jointed van Rapala.

Perch (Baars) Salmo.

Deze dertien centimeter grote plug is er ook in een drijvende en zinkende uitvoering. Als ik mijn logboeken na lees, dan heb ik met de zinkende uitvoering de beste resultaten. Met de zinkende uitvoering doe je in ondiep polder water niet veel, tenzij je hem trolt in je schroefwater. Op de plassen loopt hij met gemak naar vier meter diepte en blijkens mijn vangstresultaten wordt hij opvallend vaak door meter snoeken gepakt. Het is een plug met een breed uitslaande beweging, die heel langzaam gevist kan worden. Ik mag hem dan ook graag gebruiken op dagen dat langzaam tot zeer langzaam vissen gewenst is. Deze plug vraagt een pittige spinhengel of baitcaster van minimaal 50 gram. Met lichtere hengels is de inhakings kans minimaal!

ABU Hi-Lo.

Velen van de huidige cracks zullen bij het noemen van deze plug hun neus optrekken en dit gedeelte overslaan. Oud bollig, achterhaald, niks waard, er zijn veel betere pluggen, zijn dan de eerste reacties. Ik vis al meer dan tien jaar met deze beproefde plug en hij brengt nog steeds evenveel grote snoeken in de boot dan tien jaar geleden. Als ik het over de ABU Hi-Lo heb van zeventien centimeter dan het ik het over de oude uitvoering met drie dreggen! Die zijn niet meer te koop, maar ik merk dat sommigen er graag afstand van doen, dus beschik ik over een aardig voorraadje van dit stuk kunstaas. Ik kan er mijn leven wel mee uit en ik denk dat mijn kleinzoon er ook nog wel enkele erft. Met twee dreggen zijn ze thans nog te koop, maar ik kan ze u niet aanraden, ze zwemmen niet goed! Het unieke van dit kunstaas is de verstelbare schoep, waardoor de plug zowel diep als ondiep kan zwemmen. De beste ervaring heb ik met de red-head uitvoering. In de diepste stand van de schoep zwemt dit kunstaas ongeveer drie meter diep. Hij heeft een brede uitslaande beweging en kan alleen langzaam gevist worden.

Rapala Shad Rap ( 9 cm.)

Als laatste maar niet als minste noem ik de Shad Rap. Ook de drie metersnoeken die ik op een avond ving zijn voor de gek gehouden met deze balsa houten prooi. De kleine Shad Rap van 9 cm. heeft niet alleen veel snoek, maar ook de nodige exemplaren van ver over de meter in de boot gebracht! De baarskleur is daarbij veruit favoriet! Het leuke van dit kunstaas is wel het feit dat je met kleine en lichte plughengels kunt vissen. Een 25 grams hengeltje is al voldoende om dit plugje op drie meter diepte te trollen.

Met het noemen van deze vijf pluggen heb ik aan de gestelde opdracht voldaan. U kunt daar uw voordeel mee doen. Ik wil nogmaals onderstrepen, dit zijn niet de vijf pluggen die ik het beste vind, er zijn andere pluggen die ik veel beter vind, omdat ze sterker, duurzamer zijn, of op het oog mooier door het water lopen. Maar als ik de balans opmaak op grond van mijn vangstresultaten van de laatste tien jaar, dan steken deze vijf er met kop en schouder boven uit!

Tot slot

Heb je nog vragen over goedvangende pluggen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.