• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Penvissen op karper, wat heb je nodig?

Raven Hengelsport 31 mei 2021
Penvissen op karper, wat heb je nodig?
Penvissen op karper, wat heb je nodig?

Penvissen is een zeer spannende en actieve manier van karpervissen waarmee je in korte tijd karper op de kant kan krijgen. Niets is zo mooi als een pen te zien schokken en dan aarzelend onder te zien gaan. Je zult actiever en mobieler moeten vissen en je uitrusting daar op aan moeten passen. In dit blog vertel ik je welke materialen je nodig hebt voor het penvissen op karper.

De penhengel

De hengel die je nodig hebt bij het pennen is waarschijnlijk lichter als je gewend bent. De meeste penhengels hebben een testcurve tussen de 1.5lb en de 2lb. Daarnaast is de penhengel ook wat langer, meestal rond de 3.90m. Omdat je de vis vaak dicht onder de kant haakt heb je een parabolische hengel nodig met veel ogen. Deze hengel gaat krom tot in het handvat en dankzij het grote aantal ogen verdeeld hij de kracht over de hele blank. Een te stijve hengel zorgt voor veel missers en een stugge drill. Het gros van de penhengels heeft ook een kurken handvat, je hebt hem immers constant in je hand, dan is kurk wel fijner.

penvissen_penhengel_raven

De molen

Omdat je de hengel de hele tijd in je hand hebt moet de molen in verhouding staan tot de hengel. Een lichte molen heeft dan de voorkeur. Hierdoor is je complete uitrusting licht en in balans. Daarnaast is het belangrijk dat je een perfect werkende slip hebt om de eerste klappen van de vis op te vangen.

Lijnen

Je vist op korte afstand, en je lijn krijgt veel kracht te verduren op een korte lengte. Daarom is nylon veruit favoriet. Gebruik wel een wat lichtere lijn als bij het statisch karpervissen. 20/00 tot 25/00 in zwaardere omstandigheden is voldoende.

Dobbers

Voor het penvissen gebruik je eigenlijk altijd een dobber die kan schuiven over de hoofdlijn. Dit heet ook wel een ''Engelse pen''. Er zijn veel verschillende dobbers op de markt die je online en bij alle vestigingen van Raven kan kopen. Op de onderstaande afbeelding zie je drie geschikte pendobbers. Nummer 1 en 2 voor op stilstaand water en nummer 3 voor licht stromend water.

penvissen_dobbers_raven

Haken

Als haak gebruik ik bij voorkeur een rechte en vooral scherpe punt. Omdat je niet vist met een zelfhaaksysteem moet je de haak zelf zetten door aan te ''slaan''. Zie je dat je pen naar links weg loopt, tik dan met je hengel naar rechts om de haak te zetten. Gebruik een haakmaat die past bij je aaskeuze, tussen maat 6 en 12.

Overige benodigdheden

  • Schepnet met 2 delige steel zodat je hem gemakkelijk mee kan nemen
  • Onthaakmat voor het veilig onthaken van de karper
  • Rugtas voor je aas en eten en drinken
  • Gevulde tacklebox met reservemateriaal (knijploodjes, peillood, wartels, haken, onderlijnmateriaal, stoppers, boilienaald, etc.
  • Eventueel een compact stoeltje voor extra comfort

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Groetjes en tot snel,

Raven Tilburg

1 reactie

Reageer
Gravatar
Pierre Van Etten

Grappig artikel maar waarom staat er niet iets bij van hoe de montage van de dobber ,de haak. En het aas word aangeboden? Dus totaal plaatje? Gr.pierre

Reageer op Pierre Van Etten

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.