• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

PVA gebruiken bij het karpervissen, zo doe je dat!

Ivo Nijboer 31 mei 2021
PVA gebruiken bij het karpervissen, zo doe je dat!
PVA gebruiken bij het karpervissen, zo doe je dat!

PVA (afkorting voor PolyVinylAlcohol) is een materiaal dat compleet oplost als het in aanraking komt met water. Het is compleet geur- en smaakvrij. Hierdoor is het een ideaal materiaal om te gebruiken voor het vissen. In dit blog lees je alles over PVA gebruiken tijdens het karpervissen.

PVA String en Tape

De PVA String of Tape kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Over het algemeen wordt dit materiaal gebruikt om een string van boilies te maken die je aan je haak knoopt. Rijg een aantal boilies met behulp van een stringernaald op de string en je kan zeer compact rond je haakaas voeren. Als je de boilies te dicht tegen elkaar drukt blijft de string onder water intact. Zorg er dus voor dat er wel iets ruimte tussen iedere boilie zit, hierdoor kan het water bij het PVA komen en dus oplossen. Het tape is vaak niet sterk genoeg om er heel veel kracht op te zetten, daardoor is het tape minder geschikt om te gebruiken ter vervanging van PVA string.

PVA Tape gebruik je veelal voor het inbinden van de haakpunt of het dichtknopen van een PVA zakje. Het tape is ideaal om ervoor te zorgen dat je haakpunt tijdens de worp geen vuil oppakt of om je hair tegen je haak te drukken. Hierdoor zal de hair niet rond de haaksteel draaien en weet je zeker dat je haakaas goed ligt. We adviseren hier juist PVA tape voor omdat een geknoopte string soms restjes op de haak achter kan laten. Speciaal voor het dichtknopen van de zakjes heeft Fox PVA strips ontwikkeld. Dit zijn een soort van tie-wraps voor PVA zakjes, ideaal!

PVA Mesh

Waarschijnlijk de meest gebruikte PVA soort zijn de funnelwebs ook wel 'mesh' genoemd. Dit is een geweven kous die over een koker zit. Mesh wordt vaak gebruikt om een voerstick te maken of te vullen met partikels op oliebasis, boiliecrush, pellets en/of hele boilies. De smalle mesh is het meest geschikt voor het maken van een stick.

Zelf PVA sticks maken

 • Knoop het uiteinde van de mesh dicht
 • Schep wat lokvoer of stickmix in de koker
 • Druk het stevig aan met een compress stick en duw het langzaam door de koker.
 • Leg strak boven de stick een simpele knoop
 • Knoop nog een knoopje en knip er tussen af. Zo verspil je geen PVA
 • Rijg je onderlijn met een stringernaald door de stick
PVA_Stick

 • Rijg je onderlijn met een stringernaald door de stick
 • PVA Zakjes

  PVA zakjes kun je vullen met verschillende soorten voer als boilies, boiliecrush, grondvoer, particles, enzovoort. Zorg er wel voor dat het een vrij droge mix is of oliehoudend, omdat je zakje anders al tijdens het maken kapot gaat. Het zakje gebruik je om zeer compact te voeren rond je haakaas. Door je haakaas in het zakje te stoppen zorg je er voor dat je het perfect gecamoufleerd is en midden in een aantrekkelijke voerplek voor onze vriend karper ligt. Doe dit wel met een onderlijn die geschikt is om in een zakje te stoppen, een soepele onderlijn of chod bijvoorbeeld!

  Het zakje kun je vullen en aan je haak hangen, maar het camoufleren doe je juist door je montage in het zakje te stoppen. Doe dit wel met een onderlijn die geschikt is om in een zakje te stoppen, een soepele onderlijn of chod bijvoorbeeld!

  PVA_Zakjes

 • Het zakje gebruik je om zeer compact te voeren rond je haakaas
 • Voordelen van de PVA zak:

  • Je maakt compacte aantrekkelijke voerstekjes rond je haakaas
  • De montage gooi je nooit meer in de war
  • Zinkt langzamer naar de bodem waardoor je beter op een zachte bodem kan vissen

  PVA zakje zelf knopen:

  • Bevestig een PVA foampje op je haak en stop het haakaas in de onderste hoek van het zakje
  • Houd het lood tussen duim en middelvinger boven het zakje en houd met je wijsvinger het zakje open
  • Vul het zakje met je voer mix
  • Druk het geheel aan om lucht uit het zakje te halen
  • Plak het zakje dicht met PVA Tape of PVA strip en plak de onderste puntjes tegen het zakje aan voor een gestroomlijnder geheel.
  • Prik eventueel wat gaatjes in het zakje zodat hij nog sneller oplost

  PVA Foam

  Wil je er zeker van zijn dat je haakpunt netjes en schoon op de bodem ligt? Gebruik dan PVA Foam.

  PVA_Zakjes

 • Het zakje gebruik je om zeer compact te voeren rond je haakaas
 • Het foampje zorgt er voor dat je haakpunt bij het afdalen naar de bodem geen vuil mee kan pakken en dus vrij op de bodem komt te liggen. Daarnaast zakt de onderlijn door het drijvende foampje langzamer naar beneden waardoor de onderlijn netter op de bodem ligt. Ideaal wanneer je in het late najaar op een stek met veel bladeren vist! Je kunt het foampje direct op de haak prikken of aan een kant een klein beetje nat maken en dubbel vouwen om de haak.

  Als je gebruik maakt van een zakje waar je je haak in doet dan is een foampje op je haak ook zeker aan te raden. Knip hem door de helft om er voor te zorgen dat je zakje niet al halfvol is van de wokkel.

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

  0 reacties

  Reageer

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.