• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Augustus 2022

Raven Hengelsport 1 augustus 2022
Raven Bijtkalender Augustus 2022
Raven Bijtkalender Augustus 2022

Kenmerken van Augustus

 • Dagen beginnen alweer korter te worden
 • Heel nederland heeft vakantie
 • Veel recreatievissers

Viskansen in Augustus

 • Mijdt de makkelijk bereikbare stekken
 • Gericht op karper vissen
 • Oppervlakte (kunst-)aas

Negatieve factoren

 • Te hoge watertemperatuur voor de snoek
 • Drukte aan de waterkant
 • Meeste vissoorten zijn erg kwetsbaar

Don’ts in Augustus

 • Bij een hoge watertemperatuur op snoek vissen
 • Vis lang boven water houden
 • Groot kunstaas

Do’s voor het vissen in Augustus

 • Vissen vanaf de camping
 • Oppervlakte vissen op karper
 • Dagje bootvissen op zee
 • Elkaar de ruimte geven aan de waterkant

Kenmerken van Augustus

Dé vakantiemaand Augustus is gestart. Dit betekent dat veel recreanten of mensen die sporadisch vissen naar de waterkant gaan. Houdt dus rekening met elkaar op de populaire visstekken. Loop dus iets verder voor een mooi rustig stekje! De vissen zwemmen overal en in bijna alle waterlagen dus een echt slechte stek is er in de periode sowieso niet bij. Het vis advies is met name: “Gun elkaar daarom wat en geef elkaar de ruimte.”

Het visweer van Augustus

Na een maand met veel wisselvallig weer, lijkt de maand Augustus dit door te zetten. De extremen zullen afvlakken echter geeft het weerbericht aan dat de eerste paar dagen met hoge temperaturen beginnen. Later deze maand zal het een aantal dagen regenen en de temperatuur gaat dus ook wat zakken. Aan het einde van deze maand krijgen we nog wel een paar zonnige dagen, maar over het algemeen zal het blijven regenen met zelfs een dag onweer. De temperaturen zullen naar verwachting schommelen tussen de 13° s’nachts en 30° graden overdag. Zorg dus dat je een visparaplu in je uitrusting voor een mogelijk onverwachte regenbui.

Vissen in de maand Augustus

Karpervissen in de maand Augustus

Wat:

Hit’run vissen op karper! Maak meerdere stekjes en room deze daarna één voor één af. Door meerdere stekjes aan te voeren met bijvoorbeeld kleine particles, micro pellets of gecrushte boilies kun je snel de azende karpers lokaliseren en bevissen.

 

Mobiel karpervissen = meer vangen!

 

Karpervissen in Augustus
Boilies
 

Waar:

Sloten, kanalen en vaarten zijn ideaal voor de hit en run techniek. De karper zwemt in augustus in alle waterlagen en verspreid over het water. Door meerdere stekjes te voeren en af te vissen, vind je de karpers sneller.

Wanneer:

Vroege ochtend en de avond zijn de beste tijden. De karper aast dan actief en je hebt nog geen last/nadeel van de hitte. Op een zonnige dag is het rond het middaguur het heetst van de dag, hierdoor zijn de karpers vaak passiever qua aasgedrag.

Witvissen in de maand Augustus

Wat:

Winklepicker is het leukste deze maand. Op korte afstand met een lichtgewicht voerkorf is er veel plezier te beleven aan de vijver, meer of kanaal. Door de lichte setup van hengel en molen, in combinatie met een allround lokvoer mag je een diversiteit aan vissoorten verwachten. Dit is juist wat deze visserij leuk maakt, het ene moment van je een mooie ruisvoorn terwijl de volgende aanbeet een grote brasem of zeelt kan zijn.

Witvissen in Augustus
Pak de winklepicker eens uit de schuur
 

Waar:

Vijvers, kanalen, rivieren… Eigenlijk kun je deze visserij in ieder water beoefenen. Enkel bij de keuze voor rivieren dien je rekening te houden met de stroming en het gewicht van de voerkorf. Een 10-grams korf blijft niet op iedere rivier even goed liggen.

Kies bij stilstaand water voor een lichte voerkorf en korte onderlijn. En bij stromend water voor een zwaardere korf(die op de plek blijft liggen) en een langere onderlijn

Bij het feeder-/ winkle picker vissen geldt, “vis zo licht mogelijk en zo zwaar als nodig”.

Wanneer:

Gedurende de hele dag zul je vis kunnen vangen, echter bij extreem warme dagen zullen de aanbeten rond het middaguur iets afnemen vanwege de stijgende watertemperatuur. Misschien een mooi moment om de hengel even weg te leggen en zelf even een duik te nemen!

Zeevissen in de maand Augustus

Wat:

Bootvissen op zeebaars, makreel en/of gul! Lekker met een charterboot de haven uit en dag met familie, vrienden of buren op pad gaan. Dagelijks varen diverse charters uit, uit diverse zeehavens in het binnen- en buitenland. Ga eens mee en ervaar de ultieme vakantie ervaring op zee.

In het buitenland zijn er op diverse campings bij de receptie folders en flyers te vinden van visboten. Informeer eens en beleef een dag vol actie, vaak is er zelf garantie op vangst.

Populaire zeevis charterboten in nederland zijn:

 • de Mercuur, Den Helder
 • De Visling, IJmuiden
 • Barracuda, Neeltje Jans
 • MS Tender, Lauwersoog
Zeevissen in Augustus
Opties genoeg om lekker te gaan zeevissen!
 

Waar:

Nederlandse zeehavens en zeehavens nabij je vakantiebestemming. Diverse campings hebben een aanbod van lokale vissers die de goede stekken kennen. Bepaal wat je wil vangen die dag en ga op pad. Waarschijnlijk mag je de gevangen vis meenemen en heb je dus direct geen zorgen meer over je avondeten voor die dag.

Wanneer:

De gehele vakantieperiode is goed aan de kust. Vroeg op pad en in de middag weer terug in de haven. Je hebt nadien genoeg tijd om nog wat bijpassende ingrediënten te komen om je diner compleet te maken.

Baarsvissen in de maand Augustus

Wat:

Dropshotten vanuit de boot kan zeer effectief zijn. Zie je een school vissen op de fishfinder, dan is het vaak aasvis of baars. Zeker de moeite waard om een dropshot montage met felgekleurde slanke shads te laten zakken. De baars kan overal op het water aanwezig zijn in de maand augustus, dus een fishfinder is geen overbodige luxe.

Baarsvissen in Augustus
Baarsvissen? Er zijn genoeg opties om deze prachtige vissen te vangen!
 

Ben je niet in de gelegenheid om met de boot te vissen? Geen probleem! Ga op pad met kleine opvallende plugjes, zoek hiermee de baars op. Eenmaal gevonden… Schakel dan over naar de dropshot montage om de stek goed en effectief uit te vissen.

Waar:

Zoek diepteverschillen op. Vis nabij waterplanten en met name de plekken van koeler water. Onder bruggen waar het grootste gedeelte van de dag schaduw op het water valt zijn ook vaak goede baarsstekken, evenals plekken met vallend water. Door het vallende water, is er meer zuurstof aanwezig, dit zijn ware pleisterplaatsen voor grote scholen baars.

Wanneer:

De hele dag kun je baars vangen, mits je de juiste stek hebt. Daglicht is echter wel gewenst, zodat je stekken met obstakels subtiel kan afvissen zonder onnodige montages te verspelen. Begin je visdag in de ochtend op stekken met veel waterplanten en ga op het heetst van de dag richting de schaduwplekken. Zo heb je al een aardige effectieve dagindeling, zeker als je aan het eind van de dag nog even wat stuwtjes mee pakt.

Roofblei vissen in de maand Augustus

Wat:

Voor roofblei geldt in Augustus hetzelfde als in de aan juli, dus:

De manier van vissen op roofblei is dus ook iets anders dan bijvoorbeeld op snoek, snoekbaars of baars. Twee manieren om op roofblei te vissen is speedtrollen en het werpend vissen met blade spinners en kleine plugjes.

Om roofblei te vangen is het belangrijk om jouw kunstaas snel binnen te draaien. Je hoeft zéér zeker niet bang te zijn dat je te snel draait, voor de roofblei kan het namelijk niet snel genoeg.

Wanneer je een boot beschikbaar hebt kan het ook heel effectief zijn om te gaan speedtrollen. Bij deze manier van vissen sleep je het kunstaas een meter of twintig achter de boot aan en vaar je ongeveer acht tot tien kilometer per uur. Het is dan wel heel belangrijk dat je de beugel van jouw molen open zet tijdens het trollen (wel de lijn vast houden met jouw vinger), dit voorkomt lossers op het moment dat de boot nog vaart. Dit omdat je makkelijk lijn kan geven.

Waar:

De roofblei komt voornamelijk op de grote rivieren voor. Denk hierbij aan de IJssel, de Vecht en de Waal bijvoorbeeld. Deze echte rover laat zich voornamelijk in de harde stroming vangen.

Echte hotspots om roofblei te vangen:

 • Koppen van kribben
 • Plekken waar twee waterstromen samen komen
 • Brugpijlers
 • Betonnen blokken

Wanneer:

Roofblei is de hele dag door goed te vangen. De roofblei zwemt echter in de zomer wat hoger van de bodem af. Dit maakt de zomer de beste periode om actief achter die dikke roofbleien aan te gaan. Roofbleien laten zich voornamelijk in de vroege en late uurtjes zien. Dan zie je ze springen en jagen.

Snoekbaarzen in de maand Augustus

Wat:

Overdag lekker achter andere vissoorten aan, of een terrasje pakken. En in de avonduren wat stekken afwerpen op snoekbaars. Klinkt als een ideale dag in Augustus. Ga op pad met een lichtgewicht loodkopje en slanke shad en vis al omhoog tikkend je aas binnen.

Kies voor enkele slanke shads in je tacklebox en diverse gewichten loodkopjes tussen de 7 en 21 gram. De shads mogen zowel natuurlijke partronen hebben, evenals felgekleurd. Iedere dag is het zoeken naar het juiste werpgewicht en kleur. Vis zo licht als mogelijk, nét licht genoeg om nog contact met de bodem en kunstaas te kunnen houden. De kleurkeuze is afhankelijk van vertrouwen en omstandigheden. Begin met jouw favoriet en switch net zo lang van kleur totdat je de sleutel naar succes hebt gevonden.

Snoekbaarsvissen in Augustus
Snoekbaars vissen in augustus klinkt als een perfecte dag
 

Waar:

Kies voor een rivierkrib of een ondiepe zone van je viswater, snoekbaars jaagt vaak op ondiepe stukken vanaf het moment dat de schemer intreedt. Vis actief deze stekken af, schuif een paar meter op als het op de ene plek niet wat is.

Wanneer:

Einde van de dag, vanaf ongeveer twee uur voor zonsondergang. Dit zijn de gouden uurtjes als het om deze visserij gaat.

Ben je echt een vroege vogel en geniet jij van de morgenstond. Dan is het wellicht ook eens interessant om vanaf een uur vóór zonsopkomst tot 2 uur na zonsopkomst je geluk te beproeven.

Snoeken in de maand Augustus

Wat:

Topwater! Dit is dé kans om een mega spectaculaire aanbeet te krijgen van de Esox Lucius. Let wel op met de watertemperaturen, de snoek is met hoge temperaturen van de buitenlucht en water extreem kwetsbaar. Is het dus warmer dan 25 graden buiten en weet je niet exact wat de watertemperatuur is, kies dan liever voor snoekbaars of baars.

In alle andere gevallen, TOPWATER! Oppervlakte kunstaas is wat je wil, eenmaal een aanbeet gehad… Dan wil je nooit meer anders.

Snoekvissen in Augustus
Kans op spectaculaire aanbeten
 

Waar:

Ondiepe sloten en delen van een water met veel waterplanten. Van de meeste waterplanten heb je geen last, lelies en riet uitgezonderd natuurlijk, wanneer je met oppervlakte kunstaas vist.

De beste topwater pluggen zijn:

Wanneer:

De ochtend- en avonduren met kalm water hebben de voorkeur. Zodoende kun je flink wat rumoer maken aan het oppervlakte en zal dit onderwater extra opgemerkt worden, ten opzichte van winderige dagen als er een flinke kabbel op het water staat.

Heb je in de ochtend geen succes, probeer dezelfde stek dan in de avond nogmaals en vice versa. Er kan een wereld van verschil zitten tussen het tijdstip, type stek en mate van succes. Geloof ons maar, “de aanhouder wint!”

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in Augustus? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsportwinkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met jouw volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.