• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender December

Ivo Nijboer 1 december 2021
Raven Bijtkalender December
Raven Bijtkalender December

Viskansen in December

 • Dikke snoek
 • Dikke baars
 • Winterholding

Negatieve factoren

 • Mogelijke ijsvorming
 • Weinig lichturen

Do’s voor het vissen in December

 • Ga actief op zoek naar de vis
 • Kleedt je aan met laagjes
 • Groot kunstaas / Fireball
 • Vis de late namiddag

Don’ts voor het vissen in December

 • Snel binnenvissen van kunstaas
 • Veel voeren

Het visweer van December

Het is December en de vis is gewend aan minder zonuren. Komende maand zal het winterse weerbeeld de overhand nemen. De dagen zijn kort en de nachtvorst zal meer nachten zegevieren ten opzichte van afgelopen November, de watertemperatuur is weliswaar al gezakt en zal consolideren de maand. De lagere watertemperatuur zal de vis doen samenscholen, met name voorn, snoek en karper zijn hier gevoelig voor. De inspanning tot azen zal minimaal zijn omdat er weinig energie gebruikt wordt.

karpertent winter

Snoeken in de maand December

Wat:

Doodaas is toch wel de way to go deze maand! Presenteer een dode aasvis onder de dobber of ga statisch vissen met een aasvis. Deze manier van vissen geeft de snoek rustig de tijd om de prooi te benaderen en rustig toe te happen.

Heb je de snoek nog niet gevonden? Ga dan bijvoorbeeld struinend op pad met de spinhengel en vis je kunstaas rustig binnen. Krijg je aanbeten op vergelijkbare stekken, bijvoorbeeld bruggen, duikers of andere onderbrekingen. Kom hier dan later deze maand weer eens terug met doodaas, je hebt maar zo kans om een mooie grote wintersnoek te haken.

Waar:

Wintersnoek en havens zijn een gouden combinatie! De aasvis schoolt zeker op de grote water stelsels samen in de havens. Hier is dan ook de snoek vaak te vinden. Let even op met je visrechten, niet iedere haven is vrij toegankelijk voor vissers. Voorkom een boze havenmeester en check even de visplanner.

Andere stekken waar je goede kans maakt met je dode aasvis zijn: brugpeilers en duikers/dukdalven op kanalen. Vis op vijvers de diepere gaten en op grote rivier plassen talud randen rond de 5-6 meter.

Wanneer:

Begin vroeg in de ochtend bij het opkomen van de zon. Het is dan niet alleen lekker rustig aan het water, maar vaak ben je dan ook zekerder van je beoogde stek.

Rond het middaguur is het vaak een mooi moment voor een lekkere warme lunch of bak koffie, niet alleen vanwege je hongergevoel maar ook snoek is vaak op dit tijdstip passiever. Pas tegen het eind van de middag en de zon wellicht het water op heeft kunnen worden nemen de kansen op het “bijt uurtje” weer toe. Zeker tot ruim in de schemering heb je goede kansen tot leuke actie met dobber of statische montage.

Baarsvissen in de maand December

Wat:

Grote winterbaars, dat is wat je wil en kan vangen in December. Zorg ervoor dat je komende weken tussen je kunstaas een “vib blade”, tailspin, creature baits en enkele tubes in de kunstaasbox hebt zitten en je kan ze vangen.

Kies voor een mooie zachte en subtiele spinhengel en gevlochten lijn, zodat je de subtiele aanbeten ook goed kan voelen.

Waar:

Diepe rivierplassen, grindgaten en/of zandafgravingen. Dit zijn the places to be voor grote winterbaars. Begin struinend met een vib blade of tailspin als searchbait en als je eenmaal de baars hebt gevonden, vis dan verder met een tube + loodkop of de Carolina-rig in combinatie met creature baits op zoek naar de écht grote 40+ baarzen.

Begin aan de kant waar de dagen ervoor de wind op heeft gestaan. Zoek aan deze zijde van het water de richels en wisselingen van het kant talud op. Vang je één baars, dan liggen er meer!

Wanneer:

Probeer het ochtendlicht wanneer de aasvis het ondiepte af komt, dat is het moment dat de baarzen in de aanval gaan op zoek naar de prooi. In de December is dat vaak niet met vol geweld en kunnen de aanbeten dus zachtjes zijn. Blijf zeker in de ochtendperiode goed zoeken om zo lang mogelijk actie te houden als je ze eenmaal wel gevonden hebt.

Baarsvissen in december

Snoekbaarzen in de maand December

Wat:

Statisch vissen met dood aas. Zeker in December is snoekbaars niet makkelijk te vangen vanaf de kant. Ga dus met bijvoorbeeld een spinhengel van 2.70 of 3.00 meter op pad met een schuiflood montage en kleine aasvis. Zeker bij het doodaas vissen op snoekbaars kan een enkele haak (mt. 2 of 4) al genoeg zijn voor een goede inhaking.

Waar:

De diepe geulen en gaten van je viswater zijn favoriet. Heb je een mooie rivierplas of diepe zone van een kanaal bij jou in de buurt? Ga dan zeker daar eens wat uurtjes proberen om snoekbaars te vangen.

Wanneer:

Zeker de namiddag en avond zijn favoriet. In de namiddag is het water wellicht iets opgewarmd door het winter zonnetje en heeft dat de snoekbaars iets actiever gemaakt. Doordat de schemer aanstaande is, voelt de snoekbaars (bijnaam: Glasoog) zich een stuk comfortabeler om te gaan jagen omdat de lichtintensiteit afneemt.

Vis dus ook zeker in het donker door want als je er nu één vangt, dan is de kans op meerdere aanbeten bij die stek zeker aanwezig.

Karpervissen in de maand December

Wat:

Hit en run vissen, dat wil je als je karper wilt vangen deze december. Je had nog geen voerstek gemaakt dit najaar dus je moet de vis nog vinden. 10ft Karperhengel met compacte molen en nylon hoofdlijn mee en zoeken maar. Als montage gebruiken we een helikopter montage icm chod-rig+fluo pop-up en 60gr loodgewicht.

Als voer gebruiken we partikels als hennep, zoete maïs of licht verteerbare boilies met genoeg attractieve werking.

Waar:

We voeren 1 of 2 dagen wat stekjes aan zoals duikers, dukdalven, overhangende bomen of andere stekken met beschutting en een diepte van 1-2 meter diep aan. Ook de dag van vissen beginnen we met het aanvoeren van deze stekjes en eenmaal gevoerd vissen we ze één voor één af. Een uurtje vissen per stek geeft wel een indicatie of karper aanwezig is.

Wanneer:

Vroeg in de ochtend, het liefst nog voor daglicht voeren we de stekjes nog even aan met een klein schepje voer. Als het dan net licht is of begint te worden start je met vissen. Als je op één van de stekjes een aanbeet krijgt en een karper vangt, voer je deze weer lichtjes aan en ga je door naar de volgende stek. Als je alle gevoerde stekjes hebt bevist, kun je terug gaan voor een tweede kans op de stekken waar je er eerder die dag één gevangen hebt.

Karpervissen in december

Witvissen in de maand December

Wat:

Vaste stok voor voorn of feeder voor brasem, dit heb je deze maand nodig als je nog een mooi netje vis wil vangen. Als aas kies je maden, hennep of erwten om voorn te vangen met de vaste stok. Voor het brasemvissen kies je een mestpier of zoete maïs als aas.

Waar:

Voorn schoolt zich samen in havens van de grote waterstelsels. Ga dus ook zeker met je vaste stok naar deze plekken toe om lekker veel actie te beleven. Aas is belangrijker op deze visdagen dan het voer, de vis is er al dus je hoeft ze niet écht meer te lokken.

Voor brasem vissen in december met de feeder kies je rivier plassen of grindgaten als stek. De brasem scharrelt hier nog rond om voor de strenge winter nog wat reserves op te slaan. Voer is hierbij wel belangrijk, de brasem moet jouw stek nog wel vinden. Kies een voertje die gemakkelijk uit de korf komt. Houdt wel de top goed in de gaten want de aanbeten zullen voorzichtig zijn in verband met de lage watertemperatuur.

Wanneer:

Eind van de ochtend en de middag zijn de betere momenten voor de brasem, mogelijk heeft het zonnetje de brasems iets actiever gemaakt waardoor ze beter te vangen zijn.

Voor de voorns is er niet één tijdstip die echt beter is overdag. Zeker het daglicht is belangrijk voor de voorn om de havens massaal in te trekken. S Nachts zal het zuurstofgehalte in de haven afnemen als ze massaal er waren blijven liggen, vaak liggen ze dus s nachts net iets buiten de havens.

Witvissen in december

Tot slot

Heb je nog vragen over het vangen in december? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

1 reactie

Reageer
Gravatar
DRIES Kemme

Goed artikel, maar enige uitleg over de diverse verschillende kunstazen zou ook welkom zijn.

Reageer op DRIES Kemme

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.