• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Februari 2022

Ivo Nijboer 28 januari 2022
Raven Bijtkalender Februari 2022
Raven Bijtkalender Februari 2022

Viskansen in Februari

 • Begin met vissen op diepe stekken
 • Meeste vissen liggen bij elkaar
 • Een zonnige dag

Negatieve factoren

 • Mogelijke ijsvorming
 • Koude wind
 • Troebel water

Don’ts in Februari

 • Starten op onbekend water
 • Focussen op te groot water
 • Veel voeren

Do’s voor het vissen in Februari

 • Ga actief op zoek naar de vis
 • Kleedt je aan met laagjes
 • Kies voor water dat je al kent
 • Weinig voeren voor witvis/karper
 • Groot aas vissen op baars, snoek en snoekbaars

Kenmerken van Februari

 • Kans op nachtvorst
 • van 9 naar 11 lichturen per dag
 • Meeste vissoorten liggen diep

Het visweer van Februari

Februari is niet alleen de maand van het sterrenbeeld vissen (vanaf 20 februari), het is ook een uitstekende maand om te vissen! Het aantal zonuren neemt gestaag weer toe, er komen door de hele maand heen twee lichturen per dag bij. Het weerbeeld kan erg verschillen want met een gemiddelde dagtemperatuur van tussen de 2°C en 8°C graden, ligt de nachtvorst de gehele maand op de loer. Ga je dus op pad om te vissen, kleed je dan warm aan. Houdt hierbij niet alleen rekening met de kou maar ook met de regen. Bij hele koude dagen kan het maar zo zijn dat de visdag eindigt in de sneeuw. Door de lage watertemperatuur liggen de meeste vissen nog dicht tegen elkaar aan. Vis dus net als afgelopen maand Januari met weinig voer op karper/witvis en in het geval van roofvissen, kies je voor een grote aasvis of groot kunstaas. De snoek, snoekbaars en baars zullen traag zijn, maar als ze azen willen ze graag een traag zwemmende grote hap.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Snoeken in de maand Februari

Wat:

In de basis zoek je de meeste snoeken nog op dieper water, als de zon gaat schijnen schroom dan niet om te schakelen naar ondiep! Twee meter en zelfs één meter water kan genoeg zijn om grote snoek te vangen. Vis met ondiep lopend kunstaas en of met aasvis onder de doodaasdobber.

Waar:

De snoek maakt zich klaar voor de paaiperiode en zal alvast onderweg gaan richting de ondiepe paaizones. Begin van de maand is het diepe nog interessant en naarmate de lichturen per dag toenemen wordt de ondiepte interessanter. Vis dus op de plekken waar diep water in de buurt ligt van het ondiepe. Onder en bovenaan deze talud randen is de kans op een aanbeet enorm.

Wanneer:

Vroeg in de ochtend bij het opkomen van de zon begin je dag met doodaasdobbers op de diepere stekken van het water. En staat het zonnetje eenmaal goed en wel te stralen is het, hét moment om te gaan struinen met kunstaas. Het ondiepe afwerpend op zoek naar de snoek geeft je goede kansen op een aanbeet.

Pas tegen het eind van de middag en richting de schemer is het interessant om weer eens terug te grijpen naar de dode aasvis onder de dobber. Kijken of een zoekende snoek nog te verleiden is voor een grote hap!

Baarsvissen in de maand Februari

Wat:

Finesse vissen op grote baars! Dat is de techniek die je wil gebruiken als je in de maand februari op zoek gaat naar baars. Vis traag met een grote kreeft imitatie op de carolina rig en je zult versteld staan van het formaat baars wat er te vangen is op jouw water.

Waar:

Rivierplassen, grindgaten en/of zandafgravingen zijn nog steeds de plekken voor grote baars. Op de kanalen vind je ze ook rondom bruggen, duikers en andere onderbrekingen. Blaast er een koude noorden- of oostenwind op jouw visdag, probeer dan juist eens de luwte. Vang je één baars, dan liggen er meer!

Als je met de boot op pad gaat in februari om baars te vangen probeer dan een V-tail shads aan de dropshot-montage. Begin aan de kant waar de dagen ervoor de wind op heeft gestaan. Niet alleen kreeft imitaties, maar ook andere creature baits zijn de moeite waard om op zoek te gaan naar baars. Valt het na een aantal aanbeten plots stil? Probeer dan eens je dropshot- of carolina rig zo traag mogelijk aan te bieden.

Wanneer:

In februari op baarsvissen, dan moet je blijven zoeken. De ochtendperiode geeft je de meeste kans om baars te vinden. Naarmate de dag vordert en de zon misschien gaat schijnen kan het zijn dat de baars gaat zwemmen naar andere stekken. Vallen de aanbeten van baars ineens weg? Schakel eens over naar een ander stuk kunstaas of verplaats naar de volgende stek. Het kan maar zo zijn dat de zon, verandering van wind of stroming op dat moment roet in het eten heeft gegooid. Zeker in Februari kan de aasperiode van de baarzen extreem kort zijn.

Snoekbaarzen in de maand Februari

Wat:

Vis zeker in februari met shads op snoekbaars. In Februari is snoekbaars niet eenvoudig te vangen vanaf de kant. Ga diverse stekken met de dropshothengel af op zoek naar de snoekbaars, dit kan zowel vanaf de kant als ook vanaf de boot. Kies bijvoorbeeld voor een slanke V-tail en geef korte tikjes omhoog met de hengel, ondertussen draai je lijn na ieder tikje, langzaam binnen. Krijg je geen aanbeten? Probeer dan je shad extra attractie mee te geven, door een vloeistof te injecteren of eventueel over te schakelen naar een kleine spiering of reepje vis als aas op de dropshot rig.

Heb je de nachtelijke uren tot je beschikking? Kies dan voor een spiering of stukje vis statisch op de bodem. Dit is dé manier om in februari grote snoekbaars te vangen. Wacht bij een aanbeet niet te lang met aanslaan, dit voorkomt problemen bij het onthaken.

Waar:

De diepe geulen en gaten van je viswater zijn in Februari nog favoriet. Heb je een mooie rivierplas of diepe zone van een kanaal bij jou in de buurt? Ga dan zeker daar eens wat uurtjes proberen om snoekbaars te vangen. Weet je de diepe plekken van je kanaal niet te liggen? Begin dan eens nabij bruggen of dukdalvers.

Snoekbaars vind je in deze maand zeker tot een meter op 8 diepte. Laat je niet verleiden om dieper te vissen dan 12 meter, hier zijn de drukverschillen te groot. Als je vanaf die diepte een vis naar boven haalt, is de kans op een fatale afloop voor de vis het grootst.

Wanneer:

Zeker het begin van de avond is favoriet. In de namiddag is het water wellicht iets opgewarmd door de zon en heeft dat de snoekbaars iets actiever gemaakt. Doordat de schemer aanstaande is, voelt de snoekbaars (bijnaam: Glasoog) zich een stuk comfortabeler om te gaan jagen omdat de lichtintensiteit afneemt.

Vis dus ook zeker in het donker door want als je er nu één vangt, dan is de kans op meerdere aanbeten bij die stek zeker aanwezig.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Karpervissen in de maand Februari

Wat:

Zigvissen, probeer de vis te vinden op “halfwater”! Zeker in de maand februari geldt de regel “Beter één aasje op de juiste plek, dan 100 op de verkeerde”. Biedt de zig-montage per 1-2 uur aan op een nieuwe plek en ga zo op zoek naar de karper. Zie je activiteit in het water, werp dan ook daar je montage heen.

Waar:

De karper kan na een nachtvorst nog op de diepere delen van het water verscholen liggen, maar de zon en de toename aan lichturen kan de karper in Februari al wel activeren! Hier kan je met de zig-montage perfect op inspelen.

Ga je voor het eerst zigvissen? Lees dan eens: Zigvissen? Lees deze tips en ga goed op pad!

Heb je de beschikking tot een dieptemeter, gebruik deze dan om te zoeken naar mooie vis-icoontjes op halverwege tussen de bodem en oppervlakte! Heb je ze gevonden? Dan is dit de plek waar je kan beginnen.

Wanneer:

Overdag is de beste kans om met de zig vis te vangen. Het komt aan op locatie en zicht, een zonnetje kan dus letterlijk jouw dag maken qua vangsten. Zeker de vroege ochtend en namiddag zijn goede momenten om de zig in positie te hebben.

In de ochtend wordt de vis geactiveerd door zonlicht, in de namiddag wil de karper nog wel eens kort azen om nog voor de nacht een maaltje binnen te krijgen.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Witvissen in de maand Februari

Wat:

Met de vaste stok nabij havens en met de feeder op de diepere plekken van de grindgaten. Tref je een zonnige februari dag, schroom dan niet om ook eens op en rond het ondiepe te proberen. De witvis wordt vaak meer geactiveerd door de lichtintensiteit dan wij vissers denken.

Waar:

De voorns liggen met name nog in en rond de havens. Ga dus ook zeker met je vaste stok naar deze plekken toe om lekker veel actie te beleven. Aas is belangrijker op deze visdagen dan het voer, de vis is er al dus je hoeft ze niet écht meer te lokken.

Met de feeder focus je je meer op de diepere plekken van een viswater en zijn het de brasems die je wil vangen. Vis met weinig voer en attractief aas, dit is vaak de sleutel tot succes.

Wanneer:

Voor de voorns is het de hele dag goed met name de uren mét veel daglicht/lichtintensiteit. Voor de brasems en grotere witvissen nemen de kansen gedurende de dag alleen maar toe, tot aan en in het schemerlicht aan toe.

Zeevissen in de maand Februari

Wat:

Deze tijd van het jaar zijn de scharren goed vangbaar, met een normale strand uitrusting en simpele platvis paternosters is het goed mogelijk deze platte rakkers te verleiden. Vis je statisch met een bodem montage, kies dan zeepieren en zagers als aas. Voor de zagers geldt dat deze niet al te vers hoeven te zijn en best een beetje mogen ruiken.

Wil je liever actiever vissen, kies dan kleine shads in bruin tinten kan je ook langzaam over de bodem vissen, zorg er dan voor dat je alleen maar contact houdt met de bodem en dat je niet te veel beweegt met de shad.

Waar:

De zoute kanalen (Noordzee kanaal, Calland kanaal, Hartelkanaal) zoek de diepe plekken in de kanalen op, en vergeet de havenhoofden zeker ook niet. De grotere exemplaren houden zich op in de diepere gaten en geulen. Probeer altijd even een waterkaart (Navionics) te raadplegen zo weet je zeker dat je op de diepste plekken van de zoutwater wegen vist.

Beschik je een eenvoudige fishfinder dan zie je de geulen en kuilen onder je verschijnen, vis deze secuur af.

Wanneer:

Het mooiste moment van de dag is als de schemering en de getijden in beweging zijn. De verandering van getijden en lichtintensiteit activeren vaak de scharren tot azen, maak hier dan ook maximaal gebruik van door het checken van een online getijdentabel.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in februari? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.