• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Januari 2022

Ivo Nijboer 29 december 2021
Raven Bijtkalender Januari 2022
Raven Bijtkalender Januari 2022

Viskansen in Januari

 • Dikke snoek
 • Dikke wintervoorns
 • Winterholding

Negatieve factoren

 • Mogelijke ijsvorming
 • Koude wind

Do's voor het vissen in Januari

 • Ga actief op zoek naar de vis
 • Kleedt je aan met laagjes
 • Groot kunstaas / Fireball
 • Kies voor stromend water

Don'ts in Januari

 • Zonder reservekleding van huis
 • Focussen op stilstaand water
 • Veel voeren

Het visweer van Januari

Het is Januari en de vis is gewend aan minder zonuren. Afgelopen December is de temperatuur flink gedaald en we beginnen Januari met flink veel plekken met ijs. Door het grauwere weer en koude wind is het belangrijker dan ooit om met de juiste kleding op pad te gaan. In Januari zullen lage temperaturen gecombineerd met winterse buien het weerbeeld zijn. Wees voorzichtig aan de waterkant, ook daar kan het nu glad zijn. De lagere watertemperatuur zal de vis doen samenscholen, met name voorn, snoek en karper zijn hier gevoelig voor. De inspanning tot azen zal minimaal zijn omdat er weinig energie gebruikt wordt.


Bijtkalender januari

Snoeken in de maand Januari

Wat:

In de winter is het belangrijk om ‘traag’ op snoek te vissen! Vis met doodaas onder de dobber of met een schuivende loodmontage op de bodem! Ga je met kunstaas op pad? Kies dan voor groot kunstaas! De snoek wil niet teveel energie verspillen en zal dus liever één keer wat groots willen eten.

Waar:

Wintersnoek en havens zijn een gouden combinatie! De aasvis schoolt zeker op de grote water stelsels samen in de havens. Hier is dan ook de snoek vaak te vinden. Vis je met kunstaas, vis dan ook zeker eens voor de monding van de haven. Trol hier langzaam voorlangs of besteed er een half uurtje werpend vanaf de kant. Let wel even op met je visrechten, niet iedere haven is vrij toegankelijk voor vissers. Voorkom een boze havenmeester en check even de visplanner.

Andere stekken waar je goede kans maakt met je dode aasvis zijn: brugpeilers en duikers/dukdalven op kanalen. Vis op vijvers de diepere gaten en op grote rivier plassen talud randen rond de 5-6 meter.

Wanneer:

Begin vroeg in de ochtend bij het opkomen van de zon. Het is dan niet alleen lekker rustig aan het water, maar vaak ben je dan ook zekerder van je beoogde stek.

Rond het middaguur is het vaak een mooi moment voor een lekkere warme lunch of bak koffie, niet alleen vanwege je hongergevoel maar ook snoek is vaak op dit tijdstip passiever. Pas tegen het eind van de middag en de zon wellicht het water op heeft kunnen worden nemen de kansen op het “bijt uurtje” weer toe. Zeker tot ruim in de schemering heb je goede kansen tot leuke actie met dobber of statische montage.

Baarsvissen in de maand Januari

Wat:

Grote winterbaars, dat is wat je wil en kan vangen in Januari. Zoek de diepere plekken van je viswater, dat zijn in Januari de beste stekken voor grote baars. Deze plekken bevatten een constante watertemperatuur waar de baarzen graag samenscholen. Vis hier met kleine shads en een finesse techniek zoals de carolina rig en je gaat ze zeker vinden! Kies voor een gevoelige spinhengel met laag werpgewicht en gevlochten lijn, zodat je de subtiele aanbeten ook goed kan voelen.

Waar:

Diepe rivierplassen, grindgaten en/of zandafgravingen. Vis met de dropshot techniek en V-tail shads of de Carolina-rig in combinatie met creature baits naar de écht grote baarzen. Begin aan de kant waar de dagen ervoor de wind op heeft gestaan. Zoek aan deze zijde van het water de richels en wisselingen van het kant talud op. Vang je één baars, dan liggen er meer! Vind je het lastig om de baars te vinden? Probeer dan eens een ratel toe te voegen aan de softbait of te kiezen voor een klein ratelplugje. Dit extra beetje rumoer kan het verschil maken op dagen dat de baars niet los lijkt te zijn.

Wanneer:

Probeer het ochtendlicht wanneer de aasvis het ondiepte af komt, dat is het moment dat de baarzen in de aanval gaan op zoek naar de prooi. In de Januari is dat vaak niet met vol geweld en kunnen de aanbeten dus zachtjes zijn. Blijf zeker in de ochtendperiode goed zoeken om zo lang mogelijk actie te houden als je ze eenmaal wel gevonden hebt.

Snoekbaarzen in de maand Januari

Wat:

Vissen op snoekbaars met dood aas. Zeker in Januari is snoekbaars niet makkelijk te vangen vanaf de kant. Ga dus met bijvoorbeeld een spinhengel van 2.70 of 3.00 meter op pad met een schuifdobber montage en grote aasvis tot 15cm. Ga je liever met shads vissen vanaf de boot, kies dan voor een mooie slanke V-tail shad.

Waar:

De diepe geulen en gaten van je viswater zijn favoriet. Heb je een mooie rivierplas of diepe zone van een kanaal bij jou in de buurt? Ga dan zeker daar eens wat uurtjes proberen om snoekbaars te vangen. Snoekbaars vind je in deze maand zeker tot een meter op 8 diepte. Laat je niet verleiden om dieper te vissen dan 12 meter, hier zijn de drukverschillen te groot. Als je vanaf die diepte een vis naar boven haalt, is de kans op een fatale afloop voor de vis het grootst.

Wanneer:

Zeker de namiddag en avond zijn favoriet. In de namiddag is het water wellicht iets opgewarmd door het winter zonnetje en heeft dat de snoekbaars iets actiever gemaakt. Doordat de schemer aanstaande is, voelt de snoekbaars (bijnaam: Glasoog) zich een stuk comfortabeler om te gaan jagen omdat de lichtintensiteit afneemt. Vis dus ook zeker in het donker door want als je er nu één vangt, dan is de kans op meerdere aanbeten bij die stek zeker aanwezig.


Snoekbaarzen in januari

Karpervissen in de maand Januari

Wat:

Maak meerdere stekjes en vis deze actief af! Even kort een karperdobber op het stekje of een subtiel aangeboden rigje met vastlood, beide technieken zijn goed. Voer 1 of 2 dagen wat stekjes aan zoals duikers, dukdalven, overhangende komen of andere stekken met beschutting en een diepte van 1-2 meter diep aan. Ook de dag van vissen beginnen we met het aanvoeren van deze stekjes en eenmaal gevoerd vissen we ze één voor één af. Een uurtje vissen per stek geeft wel een indicatie of karper aanwezig is.

Als voer gebruiken we partikels zoals hennep of zoete maïs heel soms nog licht verteerbare boilies met genoeg attractieve werking.

Waar:

Kies voor stekken die in de luwte liggen en uit het bereik van de koude noorden- en oostenwind. Hier is de kans op succes het grootst. Vaak blijven deze stekken die een 0,1 graad warmer kunnen zijn dan een stukje verderop het langst ijsvrij. Mocht er ijs liggen, kies dan voor een nabij gelegen bijt (wak in het ijs) daar kunnen de karpers ook in de buurt gaan liggen.

Wanneer:

Vroeg in de ochtend, het liefst nog voor daglicht voeren we de stekjes nog even aan met een klein schepje voer. Als het dan net licht is of begint te worden start je met vissen. Als je op één van de stekjes een aanbeet krijgt en een karper vangt, voer je deze weer lichtjes aan en ga je door naar de volgende stek. Als je alle gevoerde stekjes hebt bevist, kun je terug gaan voor een tweede kans op de stekken waar je er eerder die dag één gevangen hebt.


Karpervissen in januari

Witvissen in de maand Januari

Wat:

Vaste stok voor voorn en kolblei, dit heb je deze maand nodig als je nog een mooi netje vis wil vangen.

Als witvis aas kies je maden, hennep of erwten om voorn te vangen met de vaste stok.

Waar:

Voorn schoolt zich samen in havens. Ga dus ook zeker met je vaste stok naar deze plekken toe om lekker veel actie te beleven. Aas is belangrijker op deze visdagen dan het voer, de vis is er al dus je hoeft ze niet écht meer te lokken. Dit is dé wintervisserij met de meeste actie neem dus genoeg aas mee!

Wanneer:

Voor de voorns is de hele dag goed. Zeker het daglicht is belangrijk voor de voorn om de havens massaal in te trekken. Heb je een uur lang geen beet gehad, kies dan voor een andere stek in de haven. Je hebt dan kans dat je er nét een paar meter naast de juiste school met voorns zit.

Zeevissen in de maand Januari

Wat:

Gul en wijting langs de Nederlandse kust. Voordat de grotere gullen en wijtingen vertrekken naar de dieper gelegen paaigronden, houden ze zich massaal op langs de Nederlandse kust en pieren. Een middelzware strandhengel volstaat. Lijndikte rond de 35 a 40 honderdste is meer dan voldoende. Zorg voor vers aas zoals mooie steekzagers of een cocktail van een stripje verse inktvis met een zeepier. Vis niet te ver uit de blokken vandaan, juist door het ‘wassende’ water komen voedseldieren los van de stenen.

Waar:

De pier van IJmuiden of Hoek van Holland lenen zich bij uitstek voor deze visserij. Dit zijn grote onderbrekingen aan de nederlandse kustlijn en zijn mede daarom ware pleisterplekken voor deze zeevissen.

Wanneer:

De wat grotere exemplaren zijn het makkelijkst te vangen in de donkere periode, met name de late avond of nacht kunnen kansen creëren. Let er wel op dat het getij in beweging is. Dood tij, zegt het al en is voor de meeste zeevissen niet de meest geschikte tijd. Check daaorm altijd even de getijdentabel voordat je op pad gaat.

Zorg ervoor dat je een goed passend en warm warmtepak aantrekt en dat je voldoende verlichting mee hebt, het kan aardedonker zijn op de pier. In het daglicht zijn de stenen blokken soms al tricky, stel je voor dat het donker is. Ga daarom ook bij voorkeur niet alleen op pad.

Altijd al je eigen lekkerbek of kibbeling willen vangen. Nu is je kans!


Watertemperatuur is laag

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.