• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Juli 2022

Raven Hengelsport 30 juni 2022
Raven Bijtkalender Juli 2022
Raven Bijtkalender Juli 2022

Kenmerken van Juli

 • Dagen beginnen alweer korter te worden
 • Schoolvakanties beginnen
 • Veel speldaas in het water

Viskansen in Juli

 • Vissen zwemmen ondiep
 • Gericht op roofblei vissen
 • Klein kunstaas

Negatieve factoren

 • Te hoge watertemperatuur voor de snoek
 • Drukte aan de waterkant
 • Meeste vissoorten zijn erg kwetsbaar

Don’ts in Juli

 • Bij een hoge watertemperatuur op snoek vissen
 • Vis lang boven water houden
 • Groot kunstaas

Do’s voor het vissen in Juli

 • Vis gericht op roofblei
 • Oppervlakte vissen op karper
 • Vissen op meerval
 • Elkaar de ruimte geven aan de waterkant

Kenmerken van Juli

Het is alweer juli. Dit betekent dat de meeste vissen afgepaaid zijn. Wanneer de vissen gepaaid hebben, hebben ze enorm veel energie verbruikt. Om weer aan te sterken moet een vis dus goed gaan eten. Óók beginnen de dagen alweer korter te worden. Dit betekent dat de donkere uren weer ietsjes beter bevisbaar worden. Het is echter vrij druk aan de waterkant door alle vakanties. Gun elkaar daarom wat en geef elkaar de ruimte.

Het visweer van Juli

Na een maand met veel wisselvallig weer, lijkt de maand juli dit door te zetten. Het weerbericht geeft aan dat het de eerste paar dagen vooral bewolkt is met één dag regen tussendoor. Later deze maand zal het een aantal dagen regenen en de temperatuur gaat dus ook wat zakken. Aan het einde van deze maand krijgen we nog wel een paar zonnige dagen, maar over het algemeen zal het blijven regenen met zelfs een dag onweer. De temperaturen zullen naar verwachting schommelen tussen de 12° en 29° graden overdag.

Paait de vis nog niet af of vis jij op andere delen van het water. Start dan op een mooie stek met jouw voerstrategie, begin subtiel en schroef de voerhoeveelheden op als de stek meerdere aanbeten oplevert.

Vissen in de maand Juli

Karpervissen in de maand Juli

Wat:

De karpers zijn momenteel vrij actief. Dit maakt dat jij de hengels langer op de in kunt laten liggen. De vis trekt wel rond namelijk. Op deze manier verstoor je het water minder dan wanneer je de hengels vaak verlegt.

De karpers zijn momenteel vrij actief. Dit maakt dat jij de hengels langer op de in kunt laten liggen. De vis trekt wel rond namelijk. Op deze manier verstoor je het water minder dan wanneer je de hengels vaak verlegt.

Gebruik als haakaas ook het aas waar je mee hebt voor gevoerd. De karper is inmiddels gewend aan het aas dat er al dagen gevoerd wordt. Dit zorgt er voor dat de karper het haakaas met meer vertrouwen oppakt.

Waar:

De karper zul je in deze tijd van het jaar voornamelijk op de ondieptes vinden. Maar ook aan de oppervlakte van de wat diepere delen van het water. Dit zijn de situaties dat een zig rig echt een meerwaarde kan zijn! Zelfs ‘s nachts zijn karpers goed te vangen met zig rigs.

Wanneer:

Wanneer het zonnig en warm is, zul je de karpers overdag voornamelijk aan de oppervlakte spotten. Het kan dus lonen om lekker met de korst of brok te vissen aan de oppervlakte. Óók de dagen met een matige wind mogen wij als fanatieke karpervissers niet vergeten. Vaak liggen de vissen op een winderige dag op de ondieptes die in de wind liggen. Door wilde water komt al het voedsel los uit de bodem waardoor de karpers het makkelijker tot zich kunnen nemen.

Witvissen in de maand Juli

Wat:

Juli is een hele mooie maand om lekker achter de witvis aan te jagen. Bijvoorbeeld met een licht pennetje op grote voorns of met de feederhengel op zeelt en brasem. Ga eens met een stukje korst achter de windes aan langs de rivieren.

Wanneer je op de bodem vist is het belangrijk om de vissen op de stek te houden. Dit doe je door te blijven voeren met aas waar de vis van kan verzadigen. Meng bijvoorbeeld eens wat regenwormen of maden door jouw lokvoer.

Meng bijvoorbeeld eens wat regenwormen of maden door jouw lokvoer.

Waar:

De witvis zal in deze tijd voornamelijk langs de kanten, rietkragen en andere beschoeiingen zwemmen in warm en zuurstofrijk water. Tussen de beschoeiingen zullen voornamelijk de wat kleinere vissen zich veilig voelen tegen de predatoren. De vissen zwemmen over het algemeen wat meer verspreid.

Wanneer:

Vooral de vroege ochtenden en late avonden kunnen lonend zijn. Dit zijn de momenten dat de vis het actiefst is.

Zeevissen in de maand Juli

Wat:

Juli is één van de betere maanden om op makreel te vissen. De makrelen komen vanaf juni tot en met september massaal voor langs de Nederlandse kust. Makreel vissen is een visserij dat iedereen kan doen, van jong tot oud. Makrelen zijn echte roofvissen, de aanbeten kunnen dus agressief zijn!

Het vissen op gladde haaien is rond deze tijd van het jaar goed te doen. Dit kan heel goed vanaf een boot. Vaak weet de schipper door middel van een dieptemeter en eerdere resultaten waar de vis ligt.

Maar óók vanaf de kant zijn de haaien goed te vangen. Wel ben je dan een lange (tussen de 3.90 meter en 4.50 meter), stugge hengel nodig. Het is wel heel belangrijk om de juiste materialen op orde te hebben. Niet alle molens zijn bijvoorbeeld zoutwater bestendig.

Waar:

Haaien zijn nu goed te vangen vanaf de boot op het gebied rond het Grevelingenmeer of de Oosterschelde of probeer bijvoorbeeld eens bij de Neeltje Jans vanaf de kant. Ook vanaf het strand of een pier zijn er goed zeevis soorten te vangen.

Wanneer:

De haaien zijn bijna de hele dag goed te vangen. Wanneer de zon op z’n hoogst staat zijn ze echter wat lastiger te vangen.

Baarsvissen in de maand Juli

Wat:

Gericht vissen op baars is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Baarzen zijn goed te vangen op kunstaas. Dit wordt dus heel veel gedaan, vooral vanuit de bellyboot of vanaf de kant in de steden.

Waar:

Baarzen kom je bijna overal tegen. Denk hierbij aan duikers en andere kunstwerken, in de grachten, rivieren, sloten, kanalen, enzovoort. Óók ga je de baars op de randen van de ondieptes vinden, zeker wanneer er genoeg waterplanten staan. De baars leeft voornamelijk van kreeftjes, kleine visjes en larven. Wanneer je deze drie soorten weet te vinden heb je goud in handen.

Wanneer:

Baars vangen kan de hele dag, maar de vroege en late uren zijn goud waard.

Roofblei vissen in de maand juli

Wat:

De roofblei is een sterke vis die zijn prooien in de volle stroming zoekt. Deze vis komt dus ook voornamelijk op de grote rivieren voor. De opening van het Mainz-Donau kanaal zorgde er voor dat de roofblei de Nederlandse wateren is gaan verkennen.

De manier van vissen op roofblei is dus ook iets anders dan bijvoorbeeld op snoek, snoekbaars of baars. Twee manieren om op roofblei te vissen is speedtrollen en het werpend vissen met blade spinners en kleine plugjes.

Om roofblei te vangen is het belangrijk om jouw kunstaas snel binnen te draaien. Je hoeft zéér zeker niet bang te zijn dat je te snel draait, voor de roofblei kan het namelijk niet snel genoeg.

Om roofblei te vangen is het belangrijk om jouw kunstaas snel binnen te draaien. Je hoeft zéér zeker niet bang te zijn dat je te snel draait, voor de roofblei kan het namelijk niet snel genoeg.

Wanneer je een boot beschikbaar hebt kan het ook heel effectief zijn om te gaan speedtrollen. Bij deze manier van vissen sleep je het kunstaas een meter of twintig achter de boot aan en vaar je ongeveer acht tot tien kilometer per uur. Het is dan wel heel belangrijk dat je de beugel van jouw molen open zet tijdens het trollen (wel de lijn vast houden met jouw vinger), dit voorkomt lossers op het moment dat de boot nog vaart. Dit omdat je makkelijk lijn kan geven.

Waar:

De roofblei komt voornamelijk op de grote rivieren voor. Denk hierbij aan de IJssel, de Vecht en de Waal bijvoorbeeld. Deze echte rover laat zich voornamelijk in de harde stroming vangen. Echte hotspots om roofblei te vangen:

 • Koppen van kribben
 • Plekken waar twee waterstromen samen komen
 • Brugpijlers
 • Betonnen blokken

Wanneer:

Roofblei is de hele dag door goed te vangen. De roofblei zwemt echter in de zomer wat hoger van de bodem af. Dit maakt de zomer de beste periode om actief achter die dikke roofbleien aan te gaan. Roofbleien laten zich voornamelijk in de vroege en late uurtjes zien. Dan zie je ze springen en jagen.

Snoekbaarzen in de maand Juli

Wat:

Vissen op snoekbaars is een actieve en spannende manier van vissen. Stel je voor dat je opeens zo een glasoog van 80 centimeter of meer naar boven takelt! In helder water kan een natuurlijk ogend stuk kunstaas goed lonen. Maar op een troebel water kan een opvallend stuk kunstaas beter werken.

Waar:

De snoekbaarzen zijn inmiddels afgepaaid, dit betekent dat de meeste snoekbaarzen naar de diepere delen zijn vertrokken. Wel blijven ze vaak in de buurt van de ondieptes. Er zijn zelfs snoekbaarzen die op de ondieptes blijven hangen, denk hierbij aan minder dan één meter waterdiepte. In de vroege ochtend zullen de snoekbaarzen voornamelijk langs de kant trekken. Hoe hoger de zon gaat staan, hoe verder de vissen zullen afzakken naar de donkere gedeeltes van het water.

Wanneer:

Snoekbaars kun je altijd wel vangen. Wel is het belangrijk om op de juiste stekken te vissen en dat je weet welke technieken je het beste in kunt zetten.

Snoeken in de maand Juli

Wat:

De snoeken zijn in de zomerperiode behoorlijk kwetsbaar. Dit komt door de hoge watertemperaturen en over het algemeen zit er ook minder zuurstof in het water. Het is daarom belangrijk om niet op hele hete dagen te gaan vissen de vis zo kort als maar mogelijk is uit het water te tillen. De kans dat de snoek overlijd door stress is groter dan ooit.

Wanneer je toch een geschikte dag hebt gevonden om op snoek te vissen is het belangrijk om klein aas te gebruiken. Sinds de paai is er natuurlijk heel veel speldaas bij gekomen, dit zorgt er voor dat klein aas mega effectief kan zijn.

Waar:

Vis op de “koudere” wateren waarvan jij denkt dat er genoeg zuurstof zit. Hierdoor weet je zeker dat de vis niet zomaar zou overlijden door stress. Zo kunnen óók andere vissers die dikke metersnoek vangen;-)

Houdt de snoek zeker in de zomermaanden niet te lang uit het water.

Wanneer:

Het is verstandig om te vissen op de wat koudere dagen. Of wanneer het waait en regent. Dit zorgt er voor dat er meer zuurstof in het water zit.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in juli? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met jouw volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!