• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Juni 2022

Raven Hengelsport 31 mei 2022
Raven Bijtkalender Juni 2022
Raven Bijtkalender Juni 2022

Viskansen in Juni

 • Vissen zwemmen ondiep
 • Zeebaars aan de Noordzeekust
 • Zonnige dagen

Negatieve factoren

 • Te hoge watertemperatuur voor de snoek
 • Drukte aan de waterkant
 • Meeste vissoorten zijn erg kwetsbaar

Don’ts in Juni

 • Diep vissen
 • Vis lang boven water houden
 • Groot kunstaas

Do’s voor het vissen in Juni

 • Ga actief op zoek naar de vis
 • Oppervlakte vissen op karper
 • Vissen op meerval

Kenmerken van Juni

 • Vaderdag
 • Gemiddelde dag in juni is het langst van alle maanden
 • Eerste zomerdag

Het visweer van Juni

Na een vrij natte mei in 2022, lijkt de maand juni wat droger te zijn. De lichtintensiteit neemt verder toe en de zon zal nóg krachtiger worden. Op zonnige dagen, smeren dus! Je wilt nu niet zonder zonnebrand op pad gaan. De temperaturen zullen naar verwachting schommelen tussen de 7° en 22° graden overdag. De windrichting blijft met name onzeker, de wisselvalligheid blijft wel van invloed op je visdag. Een constante zuidwesten wind zou de temperatuur snel doen stijgen deze maand. Houd op deze warme dagen vooral extra rekening met snoek, deze kan slecht herstellen in warme omstandigheden.

Karpervissen in de maand Juni

Wat:

Vreetnijt! Als de karpers al gepaaid hebben, hebben ze behoorlijk honger. Ook bevat juni het meeste daglicht van alle maanden. Dit zorgt ervoor dat voornamelijk de karpers weer beter te vangen zijn. Wanneer de vissen gepaaid hebben, hebben ze enorm veel energie verbruikt. Om weer aan te sterken moet een vis dus goed gaan eten. Dat betekent dat je weer meer kunt gaan voeren.

Gebruik als haakaas ook het aas waar je mee hebt (voor-)gevoerd. De karper is inmiddels gewend aan het aas, dit zorgt er voor dat de karper het haakaas met meer vertrouwen oppakt. Tip: Vis en voer je alleen met boilies, kies dan voor verschillende diameters. Dit werkt vaak dressuur doorbrekend en brengt vaak moeilijk vangbare karpers op de mat.

Karpervissen in Juni
De karpers hebben na het paaien weer behoorlijk honger

Waar:

De karper zal je in deze tijd van het jaar voornamelijk op de ondieptes vinden. Maar ook aan de oppervlakte, boven de diepere delen van het water. Dit zijn de situaties dat een zig-rig echt een meerwaarde kan zijn!

Wanneer:

Wanneer het overdag zonnig en warm is, kan je de karpers voornamelijk aan de oppervlakte spotten. Het zal lonen om lekker met de korst, drijvende pellet of brok te vissen aan de oppervlakte. Óók de dagen met een matige wind mag je niet vergeten. Vaak liggen de vissen op een winderige dag op de ondieptes aan de zijde waar de wind op staat. Door de golfslag komt al het voedsel naar deze hoek gedreven, karpers weten dit.

Witvissen in de maand Juni

Wat:

Juni is een hele goede maand om lekker achter de witvis aan te gaan. Bijvoorbeeld met een licht pennetje op grote voorns, met de feederhengel op zeelt en brasem of ga eens met een stukje korst achter de windes aan langs de rivieren. Wanneer je op de bodem vist is het belangrijk om de vissen op de stek aan het azen te houden. Dit doe je door te blijven voeren met aas, hierdoor verzadigd de vis minder snel dan het voeren met lokvoer. Wil je beiden combineren, gooi dan eens wat regenwormen of maden door jouw lokvoer.

Witvissen in Juni
Juni is perfect om eens lekker te gaan witvissen

Waar:

De witvis zwemt in deze tijd in warm en zuurstofrijk water, voornamelijk langs de kanten met lelievelden, rietkragen en andere beschoeiingen. Tussen de beschoeiingen zullen met name de wat kleinere vissen zich veiliger voelen, zeker nu de snoeken zijn afgepaaid en dus op jacht gaan.

Wanneer:

Vis overdag tijdens de warme uren kort tegen de waterplanten aan, deze produceren op dit moment volop zuurstof. Vooral tijdens de vroege ochtenduren en late avonduurtjes zijn de kansen op vangsten het grootst. Dit zijn de momenten dat de vis het actiefst aan het azen is.

Zeevissen in de maand Juni

Wat:

Momenteel laat de zeebaars zich weer zien langs de Noordzeekust. Dit biedt kansen om lekker te vissen op zeebaars. Doe dit bijvoorbeeld vanuit een visboot of vanaf de kant. Óók geep is goed te vangen in deze tijd van het jaar.

Het is wel heel belangrijk om de juiste materialen op orde te hebben. Niet alle vismolens zijn bijvoorbeeld zoutwater bestendig.

Zeevissen in Juni
Ga in juni op zoek naar de zeebaars

Waar:

Zeebaars kan je nu goed vangen aan de Noordzeekust. Vanaf het strand of de pier is er goed vis te vangen. Check wel even de getijdentabel voordat je op pad gaat, dit vergroot je vangkansen enorm. Kies voor een moment dat getijden wisselen en de zeebaars het dichtst bij de branding is.

Wanneer:

De vissen zullen voornamelijk in de vroege ochtend en rond zonsondergang goed te vangen zijn, bij opkomend en afgaand tij. Dit creëert reuring in het water wat de vissen triggert om te jagen.

Baarsvissen in de maand Juni

Wat:

Gericht vissen op baars is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Baarzen zijn goed te vangen op kleine crankbaits, creature baits en/of spintails. Dit wordt dus heel veel gedaan, vooral vanuit de bellyboat of vanaf de kant in de steden (streetfishing).

Baarsvissen in Juni
Baarsvissen? Er zijn genoeg opties om deze prachtige vissen te vangen!

Waar:

Baarzen kom je bijna overal tegen. Denk hierbij aan duikers en andere kunstwerken in het water, in de grachten, rivieren, sloten en kanalen. Óók ga je de baars op de randen van de ondieptes vinden, zeker wanneer er genoeg waterplanten staan. De baars leeft voornamelijk van kreeftjes, kleine visjes en larven. Wanneer je deze drie soorten weet te vinden heb je goud in handen!

Wanneer:

Baars vangen kan de hele dag. Je gaat echter in de ochtend en avond de meeste actie krijgen. Vind één baars en er liggen er meer. De stekelbaars is een typische “scholenvis”, dit betekent dat ze vaak in de buurt van de groep blijven.

Snoekbaarzen in de maand Juni

Wat:

Vissen op snoekbaars is een actieve en spannende manier van vissen. Stel je voor dat je opeens zo een glasoog van 80 centimeter of meer naar boven takelt! In helder water kan een natuurlijk ogende slanke shad of twitchbait goed lonen. Op troebeler water zal een opvallend stuk kunstaas beter werken. Kies voor diverse stukken kunstaas op een visdag zodat je actief op zoek kan naar de “sleutel van je visdag”.

Snoekbaarsvissen in Juni
Ga je snoekbaars vissen? Gebruik diverse stukken kunstaas

Waar:

De snoekbaarzen zijn inmiddels wel afgepaaid, dit betekent dat de meeste snoekbaarzen naar de diepere delen trekken. Wel blijven ze in de buurt van de ondieptes, er zijn zelfs snoekbaarzen die op de ondieptes blijven hangen, denk hierbij aan minder dan één meter water. In de vroege ochtend zullen de snoekbaarzen voornamelijk langs de kant trekken. Des te hoger de zon gaat staan, des te verder de vissen zullen afzakken naar de diepere en dus donkere gedeelten van het water.

Wanneer:

Snoekbaars kun je altijd wel vangen. Wel is het belangrijk om op de juiste stekken te vissen en weet welke technieken je het beste in kunt zetten. Onthoud de naam “glasoog”, zoek dus eerst voor donkere schaduw en schuilplekken op de wateren die nog onbekend voor je zijn. Leer van iedere visdag en wordt ook een succesvolle snoekbaarsvisser.

Snoeken in de maand Juni

Wat:

Crankbaits, twitchbaits en toegankelijke swimbaits. Match-the-hatch, er zijn diverse vissoorten afgepaaid en hierdoor is er veel speldaas in het water aanwezig. De snoek merkt dit ook en jaagt dus meer dan andere periodes in het jaar op kleiner aas. Houd hier rekening mee met je kunstaas keuze en ja ook de grote metersnoeken vang je op klein aas. Big-mama snoeken jagen juist in de zomermaanden op kleiner aas, doe je voordeel met deze kennis.

Kies wel voor een onthaakmat en juiste onthaak materialen, deze heb je nodig als een grote snoek vol geweld over je kunstaas heen is geschoven.

Snoekvissen in Juni
Big-mama snoeken jagen juist in de zomermaanden op kleiner aas, doe je voordeel met deze kennis.

Waar:

Vis op de “koudere” wateren waarvan jij denkt dat er genoeg zuurstof zit. Hierdoor weet je zeker dat de vis geen last heeft na het vangen en terugzetten. Zo kunnen óók andere vissers die dikke metersnoek vangen;-)

Wanneer:

Het is verstandig om te vissen op de wat koudere dagen. Of wanneer het waait en regent. Dit zorgt er voor dat er meer zuurstof in het water zit.

De snoeken zijn in de zomerperiode behoorlijk kwetsbaar. Dit komt door de hogere watertemperaturen en over het algemeen zit er ook minder zuurstof in het water. Het is daarom belangrijk om niet op hele hete dagen te gaan vissen en de snoek zo kort mogelijk uit het water te tillen. De kans dat de snoek schade overhoudt door stress is groter dan ooit. Met name een watertemperatuur vanaf 20 graden is een NO-GO voor snoekvissers. Deze dagen kun je meer fout dan goed doen als snoekvisser, praat hier ook over met andere roofvissers! Kennis maakt macht.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in juni? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.