• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Maart 2022

Elwin Bruins 28 februari 2022
Raven Bijtkalender Maart 2022
Raven Bijtkalender Maart 2022

Viskansen in Maart

 • Vissen zwemmen naar ondiepe stekken
 • Meeste vissen zwemmen nog bij elkaar
 • Zonnige dagen

Negatieve factoren

 • Veel regen
 • Koude wind/nachtvorst
 • Gesloten tijd

Don’ts in Maart

 • Snoek niet z.s.m. terugzetten
 • Groot kunstaas vissen
 • Veel voeren

Do’s voor het vissen in Maart

 • Ga actief op zoek naar de vis
 • Kleedt je aan met laagjes
 • Kies voor waterdichte/winddichte kleding
 • Weinig voeren voor witvis/karper
 • Crankbaitvissen op baars, snoek en snoekbaars

Kenmerken van Maart

 • Veel kans op regen
 • Start voorjaarsweer
 • Gesloten tijd gaat in

Het visweer van Maart

Maart is niet alleen de maand van het sterrenbeeld vissen, het is ook een uitstekende maand om te vissen! Het aantal zonuren neemt verder toe, er komen door de hele maand heen 2,5 lichturen per dag bij. Het weerbeeld kan erg verschillen want met een gemiddelde dagtemperatuur van tussen de 4°C en 10°C graden, ligt de nachtvorst de gehele maand op de loer. Ga je dus op pad om te vissen, kleed je dan goed met waterdichte kleding aan. Houdt hierbij niet alleen rekening met de regen maar ook met de wind. Bij dagen met veel wind kan het maar zo zijn dat de visdag kouder aanvoelt dan de temperatuur op de thermometer.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Baarsvissen in de maand Maart

Wat:

In tegenstelling tot de maand februari, kenmerkt de maand maart zich vooral door het actieve vissen. De baars zal, net als de andere vissoorten, richting het ondiepe deel van het water migreren en daardoor kun je dit erg goed actief belagen met bijvoorbeeld crankbaits. Crankbaits zijn veelal kleine, agressieve kunstaasjes die in allerlei duikdieptes te vinden zijn. Neem een aantal verschillende duikdieptes mee zodat je altijd in kan spelen op de situatie van de dag. Vergeet ook niet om een stalen of titanium onderlijn te gebruiken, want ook snoek en snoekbaars komen regelmatig als bijvangst voor!

Waar:

Ook in maart kun jij de baars verwachten op rivierplassen of grindgaten, probeer dan vooral de ondiepere delen van dit water. Door het migreren van de vis richting de paaizones, zwemmen ze vanuit de diepere delen naar het ondiepe gedeelte. Perfect om hier je kunstaas in te werpen. Probeer deze zwemroutes te vinden en je vangt gegarandeerd vis.

Vis je vanuit een boot, bellyboat of kano, werp dan in op het ondiepe en vis je kunstaas richting het diepe deel. Op die manier zal je meerdere waterlagen af kunnen vissen en volgt het kunstaas heel mooi het talud.

Heb je je zinnen gezet op het baarsvissen vanaf de kant, varieer dan vooral met verschillende zwemdieptes. Omdat je niet in de mogelijkheid bent om de ondieptes eerst af te werpen is het handig om te starten met ondiep lopende crankbaits en dit vervolgens te wisselen naar steeds dieper. Hierdoor vis je alle waterlagen af.

Ook in de maand maart geldt: vang je één baars, dan liggen er meer!

Wanneer:

De maand maart kenmerkt zich als een maand waarin het weer nog behoorlijk kan veranderen. Dagen met veel wind en regen zijn geen uitzondering.. Blijf zoeken naar de juiste stek en eenmaal een baars gevangen, dan liggen er meer. Blijf dan gerust iets langer om deze stek goed uit te vissen.

Ook in maart moet je blijven zoeken bij het baarsvissen, zeker in het begin van de maand. Naarmate de dagen langer worden en het water opwarmt worden de vissen actiever. De ochtenden kunnen nog fris zijn door een nachtvorst, maar dit is zeker de periode met de meeste kans om ze te vinden. Naarmate de dag vordert en het water opwarmt, heb je kans dat de baarzen gaan zwemmen naar andere stekken. Blijf dus in de maand maart zeker niet te lang hangen op een stek. Probeer het een half uur tot een uur per stek en verplaats je naar de volgende.

Grote baarzen zijn in maart goed te vangen

Snoekbaarzen in de maand Maart

Wat:

Ook snoekbaars is een vis die zich met crankbaits of twitchbaits goed laat vangen in deze periode. Doordat ook de snoekbaars migreert richting de paaizones zijn deze dus goed te vangen op het ondiepere deel van het water. Wel dienen wij in deze periode extra voorzichtig te zijn met onze vangst. Ze maken zich klaar voor de paai en zitten soms al behoorlijk vol met kuit. Houdt dus de vis nooit onnodig lang boven water!

Crankbaits maken behoorlijk herrie onderwater met hun veelal bolle lichaam en ratel. Twitchbaits daarentegen maken veel minder herrie en vis je dan ook wat trager door de waterlagen heen. Door de uitslaande beweging en de stilte momenten geef je de vis meer kans om zich tot het aasje te vergrijpen.

Zeker in maart zijn crankbaits de sleutel naar succes.

Ben je niet bekend met deze visserij, dan zou je ook prima aan de slag kunnen met shads op een loodkop of dropshot. Kies er voor om een zo’n laag mogelijk gewicht te gebruiken. Omdat je in deze periode vaak op ondiep water vist, is een zwaar gewicht nergens voor nodig en werkt qua effectiviteit alleen maar averechts. Of probeer het eens met kleine aasvisjes, zoals voorns of spiering, op een dropshot montage bijvoorbeeld. Ideaal om een stek goed uit te kammen!

Ps. Als je langskomt in één van onze winkels leggen we je het vissen met crankbaits en twitchbaits graag uit. We hebben genoeg specialisten die jou aan de eerste aanbeet helpen.

Waar:

De ondiepere delen van het water. Vaak tussen de 2- en 0,50m diep. Ja, zelfs tot een halve meter water kun je de vis verwachten. Weet je de ondiepere plekken niet te vinden, begin dan eens met een shad en loodkop. Met deze montage kam je vrij snel een groot gedeelte van het water uit en door het valmoment te tellen kom je gauw achter de diepte. Zinkt het kunstaas op de ene stek misschien wel 5 seconden, maar op de andere bijvoorbeeld 2, dan weet je dus dat het laatste een ondieper deel van het water is.

Wanneer:

Zowel de ochtend-, als avondschemering zijn favoriet. In deze periode van de dag is de lichtintensiteit een stuk minder dan midden op de dag en daar geniet de snoekbaars van. Ook de aasvissen zwemmen vaak in de ochtend-, of avondschemer naar het ondiepe, en laat nou net dat de plek zijn waar onze glasoog zich ophoudt.

Snoeken in de maand Maart

Wat:

Voorzichtig zijn! Het liefst geven we voor deze maand geen tips over het vissen op snoek. De snoek is erg kwetsbaar, mocht je er één vangen ga er dan extra zuinig mee om.

Waar:

Ondiep, de snoeken zijn aan het paaien of net klaar.

Wanneer:

De laatste zaterdag van mei weer. ;) Dat is tot wanneer er extra wordt gehandhaafd bij snoek vangsten. Vanaf 1 april geldt de echte “Gesloten tijd” op aassoorten. Over de maand maart zegt Sportvisserij Nederland zelf; "Over de maand maart bestaat nog wel eens onduidelijkheid. In maart mag je volgens de Nederlandse wet namelijk wél gewoon vissen met kunstaas of een dood visje, maar geldt ook de gesloten tijd voor snoek. Dit betekent echter niet dat je in maart niet op snoek mag vissen. In maart mag je in Nederland gewoon op roofvis vissen, ook op snoek. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan direct terug moet zetten."

Op grond van de algemene voorwaarden die bij de VISpas horen, moet snoek in Nederland trouwens vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Dat is ook de reden waarom er in Nederland zo veel prachtige, grote snoeken zwemmen.

Zeker in de maart heb je als karpervisser kans op mooie vangsten

Karpervissen in de maand Maart

Wat:

Actief en attractief op zoek naar zwemmende vissen voor deze visserij geldt ook dat het opwarmende water zorgt voor zwemmende vis. Actief op zoek, doormiddel van de Chod- of Ronnie-rig heeft de voorkeur. De vis komt langzaam uit haar wintermodus en is nog niet van plan om zich vol te vreten met aas. Juist daarom kan het ontzettend lonend zijn om actief en attractief te vissen. Probeer eens een Chod-rig met fluoro pop-up of de populaire Ronnie-rig in een PVA zakje vol attractieve voerdeeltjes. De vis moet in deze maand getriggerd worden om jouw aas op te nemen. Het gebruik van flavours of dips in deze maand zullen daarom ontzettend lonend zijn.

Waar:

Komende maand hebben we nog kans op nachtvorst, gelukkig neemt de kracht van de zon neemt toe. Zeker op zonnige dagen loont het dus ontzettend om op de ondieptes te vissen. Het belangrijkste aspect van deze maand is locatie. Ga licht bepakt naar het water zodat je gauw kan wisselen van stek. Zie je een zone met actieve karper, dan is dit de plek waar je kan beginnen. Valt halverwege de sessie de activiteit weg, kijk dan goed over het water om actieve vis te spotten. Liever één hengel op de juiste plek, dan twee of drie op de verkeerde. Zeker nu het water langzaam opwarmt en de vis actiever wordt.

Wanneer:

De middaguren tot de avondschemer bieden de beste kans van slagen. Omdat de nachten nog behoorlijk fris kunnen zijn, is het water later op de dag soms wel een of enkele graden warmer. Die ene graad kan voldoende zijn om de vis te activeren. Plan je sessie vooruit en kies zeker de zonnige dagen. Probeer dan ook je materiaal al klaar te hebben staan, zodat je bij een paar zonnige uren direct naar het water kunt gaan!

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Witvissen in de maand Maart

Wat:

Zoals in de maand februari, bied ook maart het havenvissen nog een goede kans van slagen. Afhankelijk van de weersomstandigheden liggen de grote groepen aasvis nog in of in de buurt van de havens. Zijn de laatste weken van februari zonnig geweest, dan kun je de witvis ook al richting het ondiepe water vinden. De vaste stok bied een heel secure manier van vissen en de feederhengel weer een manier om actiever te zijn. Vergeet ook niet de matchhengel, deze bied je de mogelijkheid om makkelijk op half water te vissen en zeker met de zonnige dagen en het opwarmen van het water kan dit heel succesvol zijn.

Waar:

Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je de voorns in en rond de havens vinden. De brasems beginnen al rustig aan deze plekken te verlaten om naar de ondiepere delen te migreren. Zeker wanneer het tegen het eind van de maand warmer wordt en de planten opkomen kun je de grote brasems hier vinden. Ook in de maand maart geldt; Aas is belangrijker op deze visdagen dan het voer, de vis is er al dus je hoeft ze niet écht meer te lokken.

Zeker in de winter is een attractieve en goede aaspresentatie de sleutel naar succes.

Wanneer:

Ook voor witvis gelden de vuistregels, net als dat ze voor de karper gelden. De dagen met veel lichtintensiteit en zon hebben de voorkeur. Door het opwarmende water worden de vissen actief en een actieve vis is natuurlijk makkelijker te vangen dan een passieve vis.

Zeevissen in de maand Maart

Wat:

Deze tijd van het jaar zijn de zeeforellen goed vangbaar. Probeer met slanke plugjes en twitchbaits van 10-13cm werpend te vissen, gooi de stek meermalen af. Het kan met het wisselen van de getijden per minuut verschillen. Heb je een half uur geen aanbeet gehad, verplaats dan weer. Probeer zo diverse plekken op de pieren en landtongen langs de nederlandse kustlijn.

Waar:

Probeer met name bij de lang gestrekte pieren langs de kust of andere landtongen. Hier kun je mooi in kansrijke positie komen om zeeforel te vangen.

Wanneer:

Het mooiste moment van de dag is als de schemering en de getijden in beweging zijn. De verandering van getijden activeren vaak de zeeforel tot azen, maak hier dan ook maximaal gebruik van door het checken van een online getijdentabel.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in Maart? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!