• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 75,-

Raven Bijtkalender Mei 2022

Raven Hengelsport 29 april 2022
Raven Bijtkalender Mei 2022
Raven Bijtkalender Mei 2022

Viskansen in Mei

 • Karpers zwemmen ondiep
 • Zeebaars aan de Noordzeekust
 • Zonnige dagen

Negatieve factoren

 • Gesloten tijd t/m 27 mei
 • Drukte aan de waterkant
 • Meeste vissoorten zijn erg kwetsbaar

Don’ts in Mei

 • Groot kunstaas
 • Thuis wachten op het eind van de gesloten tijd.
 • Vis afstrijken na een vangst

Do’s voor het vissen in Mei

 • Ga actief op zoek naar de vis.
 • Onthaakmat is belangrijker dan ooit.
 • Met dauwpieren pelagisch op meerval.

Kenmerken van Mei

 • Nationale Hengelsportdag 28 mei
 • Paaiperiode karpers
 • Witvis extreem vismeel-behoevend

Het visweer van Mei

Na een op en top zonnige maand april in 2022, lijkt de maand Mei met iets meer water te komen. De regenachtige dagen hebben in het 30-daagse weerbericht de overhand helaas. Hopelijk zitten de meteorologen dit keer mis, anders is dat regenjack een must in je visuitrusting. Dit biedt ook kansen, zeker als er overdag met een warme buitentemperatuur regen valt. Hierdoor kan het water nog sneller opwarmen. De temperaturen zullen naar verwachting schommelen tussen de 9° en 20° graden overdag. Gelukkig wordt het aantal lichturen deze maand wederom een stukje meer, dus nog meer tijd en licht om te gaan vissen met daglicht.

Paait de vis nog niet af of vis jij op andere delen van het water. Start dan op een mooie stek met jouw voerstrategie, begin subtiel en schroef de voerhoeveelheden op als de stek meerdere aanbeten oplevert.

Karpervissen in de maand Mei

Wat:

Paaivisserij! Als je weet waar de karper paait in jouw regio dan heb je goud in handen.

Paait de vis nog niet af of vis jij op andere delen van het water. Start dan op een mooie stek met jouw voerstrategie, begin subtiel en schroef de voerhoeveelheden op als de stek meerdere aanbeten oplevert. De karpers willen in deze periode, mits ze niet aan het paaien zijn, behoorlijk eten. Maak een mooie mix van partikels, boilies en pellets. Het succes zal dan niet lang uitblijven.

Vis je liever een stek buiten bereik van werpafstand? Gebruik dan bijvoorbeeld een Baitliner. Deze voerboot is betaalbaar en zeer gemakkelijk in gebruik!

Waar:

Paaizones, vaak zijn dit ondiepe delen van vijvers en meren, op kanalen en rivieren zijn het de ondiepe meanders, zijsloten of aangrenzende watergangen. De mannetjes “hommers” komen eerst en de vaak dikkere dames komen iets later. Als de vrouwtjes de paaizones betreden dan kan het vuurwerk beginnen. Let wel op, ga bewust en zorgvuldig om met je vangt! Dit geldt het hele jaar door maar des te meer rondom de kwetsbare paaiperiode.

Wanneer:

Overdag is de kans rondom de paaizones het grootst. Vis je op rivieren en kanalen? Probeer dan de in de nacht met je hengels de vaargeul te bevissen en verplaats overdag weer de hengels naar de zijsloot, meander en/of ondiepe watergang.

Witvissen in de maand Mei

Wat:

Met de feederhengel op grote brasem en zeelt. Het voer mag wat grover/minder schraal en er mag meer vismeel in. De brasems zijn zo goed als klaar met paaien en willen de reserves weer aanvullen, dit doen ze door veel te eten.

Liever vis vangen op de oppervlakte? Probeer dan eens met de korst winde te vangen. Dit is zeker in de maand mei een goede optie bij mooi weer

Waar:

Rivieren en kanalen, zeker langs de rietkragen en nabij opkomende waterplanten kun je grote scholen witvis aantreffen. Begin met die gevulde voerkorven met wat pieren of casters erin en kijk of je een aanbeet kan forceren. Vis je liever op vijvers, probeer dan eens de methodfeeder met een mooi grof pellet voertje. De eerste aanbeet hoeft nu niet lang op zich te laten wachten als je de goede stek gevonden hebt.

Begin met die gevulde voerkorven met wat pieren of casters erin en kijk of je een aanbeet kan forceren. Vis je liever op vijvers, probeer dan eens de methodfeeder met een mooi grof pellet voertje. De eerste aanbeet hoeft nu niet lang op zich te laten wachten als je de goede stek gevonden hebt.

Wanneer:

Met name overdag maak je grote kan op veel actie. Ook s nachts kun je een mooi leefnet vol met witvis vangen maar hiervoor dien je eerst overdag goed geoefend te zijn. Het nachtvissen met de feeder is een aparte tak van sport en heeft zeker aan het begin wat oefening nodig. Begin dus eerst eens met een lange avond door te vissen tot ruim in de schemer. Vind je het vissen in het donker een toffe visserij? Dan ligt er nog een mooie zomer in het verschiet!

Zeevissen in de maand Mei

Wat:

Zeebaars aan de noordzeekust en platvis op de waddenzee. In de maand mei komt het zeevissen vanaf de kant helemaal los. Ook de eerste boten zullen weer uitvaren om “dagjes-mensen” mee te nemen de zee op. Onder de juiste omstandigheden is er veel te vangen deze maand.

Waar:

Probeer het eens nabij pieren en/of strekdammen waarbij je actief kan zoeken naar de juiste diepte, stroming of stek. Doordat je op een klein stuk strand of strekdam snel kan wisselen van geul naar branding, heb je meerdere mogelijkheden om je visdag te redden. Heb je de vis eenmaal gevonden dan kun je zeker tijdens het bijt uurtje veel actie verwachten. Niks gevangen? Geen paniek, een dag later kan het op dezelfde stek wél raak zijn.

Wanneer:

Houdt als je op pad gaat altijd de getijdentabel in de gaten, de getijdenstroom heeft veel invloed op de vangsten. De zon kan de vis echt activeren, een zonnige ochtend kan ook erg interessant zijn. Bekijk het weerbericht en bepaal wat voor jouw beoogde stek interessant is op de geplande visdag.

Baarsvissen in de maand Mei

Wat:

28, 29, 30 en 31 mei mag je weer met kunstaas op baars vissen. Start je seizoen eens met chatterbaits! Kies voor diverse gewichten en kleuren in je kunstaasbox als je op pad gaat. Al wisselend van stek en kunstaas kun je zoeken naar de sleutel voor de vangsten op jouw visdag. Eenmaal gevonden vis dan nog even door, je hebt grote kans dat er meerdere baarzen bij elkaar liggen.

Waar:

Met chatterbaits kun je niet alleen eenvoudig het talud of nabij obstakels de stek afvissen maar ook het opkomende wier vormt geen probleem voor dit fantastisch stukje kunstaas. Weedless baarsvissen met chatterbaits, ideaal! Met flink veel rumoer vis je nabij obstakels of andere schuilplekken. Dit zijn dé stekken waar je onze gestekelde vriend kan vinden in de maand mei.

Wanneer:

Vroege ochtend en namiddag zijn met name goed als je gericht op baars gaat. Vallen de vangsten stil, schakel dan over op crankbaits. Door over te schakelen naar crankbaits vergroot je ook de kans op bijvoorbeeld snoekbaars, roofblei en snoek.

Met chatterbaits kun je niet alleen eenvoudig het talud of nabij obstakels de stek afvissen maar ook het opkomende wier vormt geen probleem voor dit fantastisch stukje kunstaas. Weedless baarsvissen met chatterbaits, ideaal! Met flink veel rumoer vis je nabij obstakels of andere schuilplekken. Dit zijn dé stekken waar je onze gestekelde vriend kan vinden in de maand mei.

Snoekbaarzen in de maand Mei

Wat:

Crankbaits zijn wel een echte killer tijdens de start van het roofvisseizoen! Zowel voor snoekbaars als voor snoek is dit attractieve kunstaas de favoriet van menig roofvisser. Heb jij een kunstaas box met enkele drijvende, suspending en zinkende crankbaits? Dan is een visloze dag al bijna ondenkbaar. Varieer niet alleen in zwemdieptes maar ook in kleur en lengte, dan komt het vast goed!

Waar:

Trollend langs de talud rand, rand vaargeul of nabij opkomende waterplanten. Je stelt je daarmee open tot een dag vol actie, want niet alleen snoekbaars maar ook snoek, baars en grote roofblei liggen klaar voor jouw aasje.

Wanneer:

Van vroege ochtend tot late avond. De aanbeten kunnen ieder moment komen, de warme middaguren op de zonnige dagen zijn niet favoriet. Los van deze “hitte” momenten heeft de maand mei geen slechte momenten voor snoekbaars, des te meer omdat je enkel de laatste 4 dagen van de maand hebt om ze te vangen.

Snoeken in de maand Mei

Wat:

Wiervrij vissen op snoek. Bij wiervrij vissen denken wij direct aan spinnerbaits! Je kunt met geen enkel aas zo goed wiervrij vissen als met een spinnerbait. Spinnerbaits met enkel blad, dubbelblad, colorado blad… Ieder type is deze maand goed voor grote snoek.

Tip: Vis met een spinnerbait met de hengel naar het kunstaas toe, dus niet in een hoek. Dit vergroot het vis comfort en hierdoor kun je langer door vissen met spinnerbaits, die mede door de grote waterverplaatsing en de hoeveelheid rumoer onder water, toch wel een grote druk op de hengel uit kunnen oefenen.

Waar:

Vind een wierbed met mooie losstaande plukken wier en vis hier tussenin! Dit zijn echte pleisterplaatsen voor de esox lucius. Krijg je geen actie op deze stekken? Probeer dan een zwaardere variant spinnerbait en vis deze eens het talud of de vaargeul rand omhoog. Wellicht liggen de snoeken daar, dit kan zeker in de vroege ochtend nog het geval zijn.

Wanneer:

Zeker overdag zijn de snoeken rondom de wier- en plantenbedden te vinden. De snoeken gaan overdag op zoek naar een schuilplek om als hinderlaag te gaan liggen voor de voorns, kolbleien en brasems die voedsel en/of ook een schuilplek zoeken tussen de planten.

Kies voor goed stevig materiaal, het vissen tussen waterplanten vraagt om een schuurbestendige gevlochten hoofdlijn, sterke onderlijn met dito swivels. Zeker in de zomer is een 100lb fluorocarbon onderlijn geen overbodige luxe. Vis je graag met spinnerbaits of zwaar kunstaas, dan adviseren we standaard een sterke baitcasthengel + reel.

Kies voor goed stevig materiaal, het vissen tussen waterplanten vraagt om een schuurbestendige gevlochten hoofdlijn, sterke onderlijn met dito swivels. Zeker in de zomer is een 100lb fluorocarbon onderlijn geen overbodige luxe. Vis je graag met spinnerbaits of zwaar kunstaas, dan adviseren we standaard een sterke baitcasthengel + reel.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in Mei? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.