• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender November 2022

Raven Hengelsport 14 oktober 2022
Raven Bijtkalender November 2022
Raven Bijtkalender November 2022

Viskansen in November

 • Dikke baarzen.
 • Dalende watertemperatuur is goed voor snoekvissers.
 • Karpers scholen samen.

Negatieve factoren

 • Wisselvallig weerbeeld.
 • Koude nachttemperaturen.
 • Zonuren lopen terug.

Don’ts in November

 • Veel voeren.
 • Zonder warmtekleding op pad.
 • Veel tijd op één stek spenderen zonder vangst.

Do’s voor het vissen in November

 • Meerdere stekjes voeren en afvissen.
 • Trollen op snoek.
 • De late namiddag vissen.

Kenmerken van November

De watertemperatuur neemt af, karpers zullen dus weer meer samenscholen en de roofvis zal overdag weer beter vangbaar worden. Tijdens de maand November worden alle vissen over het algemeen wat passiever qua aasgedrag, op enkele rovers na!

Het visweer van November

November wordt een relatief natte maand. De buien die kunnen variëren van regen, hagel tot sneeuw. Wees dus voorbereid qua kleding keuze. Het aantal zonuren neemt verder af dus houdt er rekening mee dat avonden kort zijn. De temperatuur verschilt van 12 graden overdag tot -2 graden 's nachts, let wel op dat dit aan de waterkant erg koud kan aanvoelen.


Karpervissen in de maand November

Wat:

Heb je nog een voerstek van de vorige maanden? Probeer het dan zeker hier. Mocht je afgelopen maanden niet geinvesteerd hebben in een voersessie, probeer dan "hit & run" te vissen. Meerdere plekjes voeren en afvissen, geven je vaak snel een indicatie of er karper aanwezig is.

Gevangen karper op een van de vaste voerstekken van de afgelopen maanden
Waar:

De voerstek van afgelopen maanden of je voert 1 of 2 dagen wat stekjes aan zoals duikers, dukdalven, overhangende bomen of andere stekken met beschutting. Ook de dag van vissen beginnen we met het aanvoeren van deze stekjes en eenmaal gevoerd vissen we ze één voor één af. Een half uurtje vissen per stek en je weet of er karper aanwezig is.

Wanneer:

De hele maand November is erg geschikt om te starten met hit & run vissen. Door vaak naar het water te gaan creer je ook "watersense", geeft je de kans op te observeren en je viswater écht te leren kennen.


Witvissen in de maand November

Wat:

Brasem, voorn en kolblei zul je moeten zoeken in November. Ze zijn onderweg naar de winterholding en afhankelijk van de watertemperatuur of type water zullen ze deze al bereikt hebben. Ga op pad met vaste stok, winckle picker, feederhengel of methodfeeder dichtbij het diepste gedeelte van het viswater en je maakt nog steeds een goede kans op een visdag vol actie. Heeft jouw viswater een insteekhaven of andere winterstek. Probeer het dan zeker eens in de buurt van deze stekken.

Wazige foto van beet tijdens het witvissen
Waar:

In de buurt van de winterstekken van witvis. Havens, diepe waterdelen, luwte stekken, duikers en andere winter hotspots. Heb je geen idee van het type stek bij jou in de buurt? Google dan eens op "winterstekken voor witvis" en probeer daar in de buurt te gaan vissen. Voer niet teveel want de vissen zijn in november snel verzadigd.

Wanneer:

Eind van de ochtend t/m eind van de middag. Zeker op zonnige dagen zijn dit de momenten dat het water iets opwarmt en de witvis echt kan activeren. Op sommige wateren, zoals vijvers, zijn de brasems dan ook nog ondiep te vangen. Zie jij ze op het ondiepe, doe er dan zeker je voordeel mee!


Zeevissen in de maand November

Wat:

Kabeljauw en grove wijting. Of je nu een ochtendtocht of middagtocht meegaat op een visboot, beide vissoorten zijn goed vangbaar in November. Er liggen dus goede kansen als je uitvaart met een zeevisboot. Een kant-en-klare boothengelset en enkele simpele montages zijn genoeg om veel kabeljauw of wijtingen te vangen. Vaak kun je het aas aan boord van de zeevischarter kopen. Geen eigen vishengel? Geen probleem, ook dit is all-in te huren aan boord. Ben je van plan vaker te gaan, is het aan te raden om een eigen vishengel en vismolen combinatie te kopen. Dit is goedkoper op de langere termijn.

Zeevissen vanaf een boot in de maand november
Waar:

Één van de zeevishavens die nederland rijk is. Dagelijks varen er meerdere vischarters uit vanaf Lauwersoog, Vlissingen, IJmuiden, Den Helder of één van de andere vishavens aan de nederlandse kust. Stap eenvoudig op met eigen visuitrusting of boek een all-in arrangement, voor iedere visser is er een juiste keuze te maken. Kleed je goed aan, de temperatuur op zee verschilt enorm met dat van op het land.

Wanneer:

De gehele dag kun je actie verwachten als de schipper een schol vissen vind. Zowel bij een lange dag zeevissen, ochtendtocht en middagtocht zijn er goede kansen voor het vangen van je avondmaal. Luister naar de vistips en aastips van de schipper en alles komt goed!


Baarsvissen in de maand November

Wat:

De baars gaat groeperen in de herfst en grote aantallen zijn goed vangbaar! Heb je eenmaal de groep baarzen gevonden, gebruik dan grote shads om iets buiten die groep op zoek te gaan naar de echt grote baarzen! Wie weet vang jij op deze manier jouw nieuwe PR of 50cm+ baars.

Baarsvis die is gevangen in de maand november
Waar:

Havens en taluds met mossels. Probeer met een loopkopje of tungsten-gewicht de mosselbanken te vinden, op of aan de rand van het talud. Dit zijn ware pleisterplekken voor baars. Havens hoe klein op groot ook zijn ook echte magneten voor de scholen baars in het najaar. In de buurt van havens mag je vaak wel vissen, of je ook echt in de haven mag vissen? Check daar even de visplanner voor, die stelt je eenvoudig op de hoogte van de actuele visrechten.

Wanneer:

Vroege ochtend tot late avond liggen er veel kansen. Met baarsvissen heb je vaak te maken met zogeheten "bijtuurtjes", vang je dus de eerste keer niks. Kom dan later die dag een terug op diezelfde stek, wellicht azen de baarzen dan wel actief.


Snoekbaarzen in de maand November

Wat:

Snoekbaarsvissen met een sleepje of onder de dobber. Weet jij waar de snoekbaarzen liggen in november dan is dit een zeer effectieve visserij om er meerdere te vangen.

De snoekbaarzen worden langzaam aan iets trager en dat maakt de statische manier van vissen met een klein dood visjes of reepje vis des te aantrekkelijker! Wil je tips, hoe? Lees dan eens ons blog over deze speciale snoekbaars techniek met een sleepje!

Waar:

Op dieper water het liefst. De snoekbaars ligt net als de aasvis nog niet strak tegen de bodem aan, maar wel op de diepere delen. Ze zullen met name nabij de bodem nog actief op zoek zijn naar mooie aasvissen om de vetreserves voor de winter mee aan te leggen.

Wanneer:

Vroege ochtend en late avond zijn favoriet. Zeker wanneer het licht wordt, of donker lijkt te gaan worden is de snoekbaars goed vangbaar. De verandering van lichtintensiteit is erg goed voor het aasgedrag van de snoekbaars, ook wel glasoog genoemd.


Snoeken in de maand November

Wat:

De snoek zwemt mee met de migrerende witvis. De witvis(lees: prooivis) zijn onderweg naar de winterstek en de snoek zal voor ze uitzwemmen of nabij de winterstek al op de brasems en voorns aan het wachten zijn. Doe hier je voordeel mee als snoekvisser.

Werp met shads, swimbaits en/of jerk bait de sloten en watergangen nabij de winterstekken uit en je komt erachter waar de snoek ligt. Ga je met de boot op pad, kies dan ervoor om trollend je visdag te beginnen op zoek naar de snoek nabij de winterstekken van de witvis.

Snoek vanaf een boot gevangen Waar:

Watergangen, kanalen en andere uitlopers van groot water. Struinend meerdere kilometers per dag afwerpen is zeer effectief en levert je alvast bakken informatie op voor het snoekvissen in de winter. Begin nabij potentiele winterstekken en ga van daaruit de omgeving door. Heb je er eenmaal één gevonden, blijf dan nog even werpen of doorvissen. Je hebt kans dat er nog meer in de buurt liggen.

Wanneer:

Begin op tijd, zodoende pak je de meest effectieve snoekuren mee. Rond het middaguur is onze ervaring dat de snoek altijd wat passiever is, vanaf een uur of 14:00 uur zien we de vangstkansen aanmerkelijk weer toenemen. Dit zal iets met de lichtintensiteit en het effect op de aasvis te maken kunnen hebben.


Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in November? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!


0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.