• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender Oktober 2022

Raven Hengelsport 3 oktober 2022
Raven Bijtkalender Oktober 2022
Raven Bijtkalender Oktober 2022

Viskansen in Oktober

 • Karpers gaan in eet-modus.
 • Witvis gaat samenscholen.
 • Roofvis is goed vangbaar.

Negatieve factoren

 • Wisselvallig weerbeeld.
 • Koude nachttemperaturen.
 • Wintertijd komt eraan.

Don’ts in Oktober

 • Zonder paraplu of goede regenkleding op pad.
 • Vissen zonder onthaakmat (gras ligt vol takjes).
 • Strakke lijn vissen bij karpervissen.

Do’s voor het vissen in Oktober

 • Voerstekken aanleggen.
 • Struinend vissen op herfstsnoek.
 • Vismeel lokvoer/methodkorf voor grote witvis.

Kenmerken van Oktober

De astronomische herfst is begonnen en de vallende bladeren zullen het aanzicht van de waterkant doen veranderen. De waterplanten zullen langzaam afsterven en het water wordt troebeler. Tijdens de maand Oktober zijn met name karpers en de roofvis soorten goed vangbaar!

Het visweer van Oktober

Oktober wordt een wisselvallige maand. De buien die er vallen kunnen plots heel hard gaan en het kan hard waaien, wees dus voorbereid qua kleding keuze. Het aantal zonuren neemt verder af en de klok wordt verzet naar de wintertijd. De avonden worden wéér korter! Houdt het weerbericht in de gaten en je kunt ook in oktober mooie zonnige visdagen benutten. De temperatuur verschilt van 20 graden overdag tot 3 graden 's nachts, let wel op dat dit aan de waterkant erg koud aanvoelt.

Oktober wordt een wisselvallige maand. De buien die er vallen kunnen plots heel hard gaan en het kan hard waaien, wees dus voorbereid qua kleding keuze.

Karpervissen in de maand Oktober

Wat:

Voersessie afromen. De karpervisser moet in het najaar zijn stekken goed op orde hebben om, goed te kunnen vangen. Regelmatig voeren van dezelfde stek of zone levert je deze maand meer karpers op om te fotograferen.

Waar:

Kies een zone met diepteverschillen of begroeiing, het liefst op de noordoostkant van het water. Breng de aangevoerde zone stapsgewijs terug naar 2 tot 3 aangevoerde stekken waarop je tijdens het vissen je rig kan plaatsen.

Stapsgewijs betekent dit:

 1. Licht voeren op groter oppervlakte, zodat de karper jouw voer herkent.
 2. Voer hoeveelheid gelijk houden, oppervlakte verkleinen.
 3. Voer hoeveelheid gelijk houden, oppervlakte verkleinen tot 2-3 stekken.
 4. Stekjes blijven aanvoeren.

Een mooie regelmaat zou zijn, twee dagen voeren en dan één dag niet. Hierdoor zorg je ervoor dat de stek ook echt leeg gegeten kan worden.

Wanneer:

Als het weerbericht een zuid- of zuidwester wind aangeeft. Hierdoor staan de wind pal te blazen op de noordoostkant die jij hebt aangevoerd.

Witvissen in de maand Oktober

Wat:

De witvis schoolt samen in Oktober. Zoek dus plekken waar de vis samenkomt op jouw water. Weet je dit nog niet en wil je liever direct een dag met actie? Ga dan eens naar een commercial vijver om bijvoorbeeld met de method-techniek te vissen op kleine karpers. Een dag vol actie en erg leuke visserij!

Weet je dit nog niet en wil je liever direct een dag met actie? Ga dan eens naar een commercial vijver om bijvoorbeeld met de method-techniek te vissen op kleine karpers. Een dag vol actie en erg leuke visserij!.

Waar:

De witvis schoolt samen nabij diepere delen van het water, in de buurt van havens of andere onderbrekingen aan het water. Let op, bij zonnig weer verraden de vissen zichzelf nog wel eens aan het oppervlakte. Dit kan je helpen bij het vinden van de juiste stek.

Wanneer:

Eigenijk maak je 24/7 kans op goede kans op witvis in Oktober, mits je de juiste stek bevist. Begin op dieper water en als de aanbeten wegvallen, verder vissen op het ondiepe.

Zeevissen in de maand Oktober

Wat:

Wijting, schar en scholenbaars. Dit geeft eigenlijk al aan dat het zeewater verder afkoelt en de wintervissen aanstaande zijn. Zowel strandvissen als een dagje zeevissen met de boot hebben goede vangkansen.

Wil je in Oktober echt dikke vissen vangen dan moet je natuurlijk met ons mee op de Raven-Visreis naar Noorwegen!

Waar:

Één van de vischarters die uitvaren vanaf Lauwersoog, Vlissingen, IJmuiden, Den Helder of één van de andere vishavens aan de nederlandse kust. Stap eenvoudig op met eigen visuitrusting of boek een all-in arrangement, voor iedere visser is er een juiste keuze te maken. Kleed je goed aan, de temperatuur op zee verschilt enorm met dat van op het land.

Ga je strandvissen, kies dan een stek met mooie diepteverschillen. Hier valt nog steeds goed vis te vangen, gebruik hiervoor wel vers aas!

Wanneer:

De gehele dag kun je actie verwachten als de schipper een schol vissen vind. Kijk bij het strandvissen eerst even naar de getijdentabel zodat je het juiste moment kiest op jouw stek. Zowel bij een lange dag zeevissen, ochtendtocht en middagtocht zijn er goede kansen voor het vangen van je avondmaal. Luister naar de vistips van ander vissers en/of aastips van de schipper en alles komt goed!

Baarsvissen in de maand Oktober

Wat:

De baars gaat groeperen in de herfst! Zowel met de boot, als vanaf de kant is het slim om met kleine crankbaits te zoeken. Heb je eenmaal de groep baarzen gevonden, gebruik dan grote shads om iets buiten die groep op zoek te gaan naar de echt grote baarzen! Wie weet vang jij op deze manier jouw nieuwe PR of 50cm+ baars.

Waar:

Havens en taluds met mossels. In de buurt van havens mag je vaak wel vissen, of je ook echt in de haven mag vissen? Check daar even de visplanner voor, die stelt je eenvoudig op de hoogte van de actuele visrechten.

Wanneer:

Vroege ochtend tot late avond liggen er veel kansen. Met baarsvissen heb je vaak te maken met zogeheten "bijtuurtjes", vang je dus de eerste keer niks. Kom dan later die dag een terug op diezelfde stek, wellicht azen de baarzen dan wel actief.

Met chatterbaits kun je niet alleen eenvoudig het talud of nabij obstakels de stek afvissen maar ook het opkomende wier vormt geen probleem voor dit fantastisch stukje kunstaas. Weedless baarsvissen met chatterbaits, ideaal! Met flink veel rumoer vis je nabij obstakels of andere schuilplekken. Dit zijn dé stekken waar je onze gestekelde vriend kan vinden in de maand Oktober.

Snoekbaarzen in de maand Oktober

Wat:

Snoekbaarsvissen uit de boot, dat is zeer effectief in de Oktober. Het liefst vericalend met een loodkop en slanke shad. Zeer spannende visserij waarbij contact met je aas heel belangrijk is, een dieptemeter kan je helpen bij het vinden van de aasvis.

Waar:

Langs taludranden. De snoekbaars ligt in de buurt van de aasvis tegen de bodem aan. Ze zullen met name op wachten op scholen aasvis om de vetreserves voor de winter mee aan te leggen.

Wanneer:

Vroege ochtend en late avond zijn favoriet. Zeker wanneer het licht wordt, of donker lijkt te gaan worden is de snoekbaars goed vangbaar. De verandering van lichtintensiteit is erg goed voor het aasgedrag van de snoekbaars, ook wel glasoog genoemd.

Snoeken in de maand Oktober

Wat:

Actief zoeken naar herfstsnoeken. De snoek ligt niet meer op de zomerstek en is nog niet aangekomen op de klassieke winterstekken dus zal je moeten zoeken. Doe dit actief met je reel hengel + reel of andere snoek hengel set. Attractief snoek aas eraan en vangen maar!

Werp met shads, swimbaits en/of jerk bait de polder uit en je komt erachter waar de snoek ligt. Ga je met de boot op pad, kies dan ervoor om trollend je visdag te beginnen op zoek naar de snoek.

Actief zoeken naar herfstsnoeken. De snoek ligt niet meer op de zomerstek en is nog niet aangekomen op de klassieke winterstekken dus zal je moeten zoeken. Doe dit actief met je reel hengel + reel of andere snoek hengel set. Attractief snoek aas eraan en vangen maar!

Waar:

Polders, kanalen en andere vaarten/watergangen. Struinend meerdere kilometers per dag afwerpen is zeer effectief en levert je alvast bakken informatie op voor het snoekvissen in de winter.

Wanneer:

Begin vroeg in de ochtend, ga lunchen rond de middag en vis eind van de middag en avond weer door. Zodoende pak je de meest effectieve snoekuren mee. Rond het middaguur is onze ervaring dat de snoek altijd wat passiever is, vanaf een uur of 14:00 uur zien we de vangstkansen aanmerkelijk weer toenemen. Dit zal iets met de lichtintensiteit en het effect op de aasvis te maken kunnen hebben.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in Oktober? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!