• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Raven Bijtkalender September 2022

Raven Hengelsport 31 augustus 2022
Raven Bijtkalender September 2022
Raven Bijtkalender September 2022

Viskansen in September

 • Karpers zijn goed vangbaar.
 • Dalende watertemperatuur is goed voor snoekvissers.
 • Grote brasems en grote zeelt.

Negatieve factoren

 • Wisselvallig weerbeeld.
 • Koude nachttemperaturen.
 • Zonuren lopen terug.

Don’ts in September

 • Zonder paraplu of goede regenkleding op pad.
 • Statisch vissen op snoek
 • Veel tijd op één stek spenderen zonder vangst

Do’s voor het vissen in September

 • Voerstekken aanleggen.
 • Trollen op snoek.
 • Vismeel lokvoer/methodkorf voor grote witvis.

Kenmerken van September

De watertemperatuur neemt af, karpers zullen dus weer meer op de bodem gaan azen en de roofvis zal overdag weer beter vangbaar worden. De snoek is door de hoge watertemperaturen van augustus minder belaagd, dus probeer ze weer met een actieve vistechniek op te zoeken. Tijdens de maand september zijn alle vissen over het algemeen goed vangbaar!

Het visweer van September

September wordt weer een relatief droge maand. De buien die er vallen kunnen plots heel hard gaan, wees dus voorbereid qua kleding keuze. Het aantal zonuren neemt in de nazomer weer af dus houdt er rekening mee dat avonden korter worden. De lichtintensiteit neemt af en daardoor voelen de temperaturen milder aan. De temperatuur verschilt van 22 graden overdag tot 10 graden 's nachts, let wel op dat dit aan de waterkant erg koud kan aanvoelen.

Paait de vis nog niet af of vis jij op andere delen van het water. Start dan op een mooie stek met jouw voerstrategie, begin subtiel en schroef de voerhoeveelheden op als de stek meerdere aanbeten oplevert.

Karpervissen in de maand September

Wat:

Voersessie starten voor een succesvol najaar. Zorg ervoor dat je begint met het aanleggen van voerstroken of voerstekjes. Door dat je de karper onderschept op mogelijke zwemroutes zorg je ervoor dat je tot laat dit najaar nog succesvol kunt zijn.

Waar:

Er zijn meerdere zones of technieken om het voeren tot een succes te maken. Wij raden het aan om een grotere zone of oppervlakte van een water te bevoeren, en deze zone stapje voor stapje kleiner te maken of te centreren. Door dit groot aan te pakken vind de karper sowieso jouw voer en zorg je ervoor dat ze in de aangevoerde zone aanwezig blijven. Breng de aangevoerde zone stapsgewijs terug naar 2 tot 3 aangevoerde stekken waarop je tijdens het vissen je rig kan plaatsen. Een stek kan interessant zijn door begroeiing, diepteverschillen of andere onderbrekingen van het viswater.

Stapsgewijs betekent dit:

 1. Licht voeren op groter oppervlakte, zodat de karper jouw voer herkent.
 2. Voer hoeveelheid gelijk houden, oppervlakte verkleinen.
 3. Voer hoeveelheid gelijk houden, oppervlakte verkleinen tot 2-3 stekken.
 4. Stekjes blijven aanvoeren.

Een mooie regelmaat zou zijn, twee dagen voeren en dan één dag niet. Hierdoor zorg je ervoor dat de stek ook echt leeg gegeten kan worden.

Wanneer:

De hele maand september is erg geschikt om te starten met je najaarsoffensief. Kijk naar je eigen agenda en zorg voor een mooie regelmaat van voeren op een water, zone of stek met potentie. Door vaak naar het water te gaan creer je ook "watersense", geeft je de kans op te observeren en je viswater écht te leren kennen.

Witvissen in de maand September

Wat:

Brasem in September. De brasems zijn net hersteld van het warme weer en zullen weer meer op de bodem gaan azen. In de maand zijn zowel kleine als grote brasems goed te vangen met de dobber- en feedermontage. Ga op pad met vaste stok, winckle picker, feederhengel of methodfeeder en je maakt een goede kans op een visdag vol actie.

Zorg voor een goed gevulde viskoffer zodat je goed in kan spelen op de situatie. Kies voor een zoet lokvoer met caramel additief of een attractief vismeelvoertje, dan komt het met de vangsten wel goed!

Waar:

Vijvers, meren en kanalen geven de meeste kans op succes. Vis kort voor of achter het eerste talud en de brasems vind je voer gegarandeerd. Hoe vind je nou dit diepteverschil? Werp de voerkorf enkele meters voor je uit en tel nadat deze het wateroppervlakte heeft geraakt het aantal tellen tot aan de bodem. Draai de voerkorf weer binnen, en werp ditmaal met de voerkorf iets verder dan de eerste worp. Tel wederom het aantal tellen. Is het aantal tellen meer dan de eerste worp? Dan is het op die plek iets dieper, dus is er in de tussenliggende afstand een talud aanwezig.

Begin met die gevulde voerkorven met wat pieren of casters erin en kijk of je een aanbeet kan forceren. Vis je liever op vijvers, probeer dan eens de methodfeeder met een mooi grof pellet voertje. De eerste aanbeet hoeft nu niet lang op zich te laten wachten als je de goede stek gevonden hebt.

Wanneer:

Eigenijk maak je 24/7 kans op goede kans op brasem in September, mits je de juiste stek bevist. Begin in de ochtend onderaan het kanttalud en gedurende de ochtend van een zonnige visdag kun je steeds ondieper gaan vissen. Maak daarom dus aan het begin van je visdag twee stekjes aan, één ondiep en één diep. Zodoende kun je op dieper water beginnen en als de aanbeten wegvallen, verder vissen op het ondiepe.

Zeevissen in de maand September

Wat:

Kabeljauw en grove wijting. Of je nu een ochtendtocht of middagtocht meegaat op een visboot, beide vissoorten zijn goed vangbaar in September. Er liggen dus goede kansen als je uitvaart met een zeevisboot. Een kant-en-klare boothengelset en enkele simpele montages zijn genoeg om veel kabeljauw of wijtingen te vangen. Vaak kun je het aas aan boord van de zeevischarter kopen. Geen eigen vishengel? Geen probleem, ook dit is all-in te huren aan boord. Ben je van plan vaker te gaan, is het aan te raden om een eigen vishengel en vismolen combinatie te kopen. Dit is goedkoper op de langere termijn.

Waar:

Één van de zeevishavens die nederland rijk is. Dagelijks varen er meerdere vischarters uit vanaf Lauwersoog, Vlissingen, IJmuiden, Den Helder of één van de andere vishavens aan de nederlandse kust. Stap eenvoudig op met eigen visuitrusting of boek een all-in arrangement, voor iedere visser is er een juiste keuze te maken. Kleed je goed aan, de temperatuur op zee verschilt enorm met dat van op het land.

Wanneer:

De gehele dag kun je actie verwachten als de schipper een schol vissen vind. Zowel bij een lange dag zeevissen, ochtendtocht en middagtocht zijn er goede kansen voor het vangen van je avondmaal. Luister naar de vistips en aastips van de schipper en alles komt goed!

Baarsvissen in de maand September

Wat:

De baars gaat groeperen in de herfst en grote aantallen zijn goed vangbaar! Heb je eenmaal de groep baarzen gevonden, gebruik dan grote shads om iets buiten die groep op zoek te gaan naar de echt grote baarzen! Wie weet vang jij op deze manier jouw nieuwe PR of 50cm+ baars.

Waar:

Havens en taluds met mossels. Probeer met een loopkopje of tungsten-gewicht de mosselbanken te vinden, op of aan de rand van het talud. Dit zijn ware pleisterplekken voor baars. Havens hoe klein op groot ook zijn ook echte magneten voor de scholen baars in het najaar. In de buurt van havens mag je vaak wel vissen, of je ook echt in de haven mag vissen? Check daar even de visplanner voor, die stelt je eenvoudig op de hoogte van de actuele visrechten.

Wanneer:

Vroege ochtend tot late avond liggen er veel kansen. Met baarsvissen heb je vaak te maken met zogeheten "bijtuurtjes", vang je dus de eerste keer niks. Kom dan later die dag een terug op diezelfde stek, wellicht azen de baarzen dan wel actief.

Met chatterbaits kun je niet alleen eenvoudig het talud of nabij obstakels de stek afvissen maar ook het opkomende wier vormt geen probleem voor dit fantastisch stukje kunstaas. Weedless baarsvissen met chatterbaits, ideaal! Met flink veel rumoer vis je nabij obstakels of andere schuilplekken. Dit zijn dé stekken waar je onze gestekelde vriend kan vinden in de maand September.

Snoekbaarzen in de maand September

Wat:

Snoekbaarsvissen uit de boot, dat is zeer effectief in de september. Het liefst pelagisch als je de mogelijkheid hebt. Dit betekent dat je op half water op zoek gaat naar mooie vissymbolen op half water en daar zo goed mogelijk je kunstaas aanbiedt. Het pelagisch vissen gebeurd vaak met een loodkop en slanke shad. Zeer spannende visserij waarbij contact met je aas heel belangrijk is en een dieptemeter bijna essentieel.

Vanuit de boot kan je goed pelagisch op snoekbaars vissen en maak je kans op dikke snoekbaars, met name in de donkere uren.

Waar:

Op half water het liefst. De snoekbaars ligt net als de aasvis nog niet strak tegen de bodem aan. Ze zullen met name in en rond de spronglaag nog actief op zoek zijn naar mooie aasvissen om de vetreserves voor de winter mee aan te leggen.

Wanneer:

Vroege ochtend en late avond zijn favoriet. Zeker wanneer het licht wordt, of donker lijkt te gaan worden is de snoekbaars goed vangbaar. De verandering van lichtintensiteit is erg goed voor het aasgedrag van de snoekbaars, ook wel glasoog genoemd.

Snoeken in de maand September

Wat:

Actief zoeken naar herfstsnoeken. De snoek ligt niet meer op de zomerstek en is nog niet aangekomen op de klassieke winterstekken dus zal je moeten zoeken. Doe dit actief met je reel hengel + reel of andere snoek hengel set. Attractief snoek aas eraan en vangen maar!

Werp met shads, swimbaits en/of jerk bait de polder uit en je komt erachter waar de snoek ligt. Ga je met de boot op pad, kies dan ervoor om trollend je visdag te beginnen op zoek naar de snoek.

Waar:

Polders, kanalen en andere vaarten/watergangen. Struinend meerdere kilometers per dag afwerpen is zeer effectief en levert je alvast bakken informatie op voor het snoekvissen in de winter.

Wanneer:

Begin vroeg in de ochtend, ga lunchen rond de middag en vis eind van de middag en avond weer door. Zodoende pak je de meest effectieve snoekuren mee. Rond het middaguur is onze ervaring dat de snoek altijd wat passiever is, vanaf een uur of 14:00 uur zien we de vangstkansen aanmerkelijk weer toenemen. Dit zal iets met de lichtintensiteit en het effect op de aasvis te maken kunnen hebben.

Kies voor goed stevig materiaal, het vissen tussen waterplanten vraagt om een schuurbestendige gevlochten hoofdlijn, sterke onderlijn met dito swivels. Zeker in de zomer is een 100lb fluorocarbon onderlijn geen overbodige luxe. Vis je graag met spinnerbaits of zwaar kunstaas, dan adviseren we standaard een sterke baitcasthengel + reel.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in September? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!