• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Saltstraumen, Noorwegen, een vis-paradijs!

John Smit 13 juli 2022
Saltstraumen, Noorwegen, een vis-paradijs!
Saltstraumen, Noorwegen, een vis-paradijs!

Dit jaar wordt in oktober het RAVEN Noorwegen festival in Saltstraumen gevist. En dat is niet voor niets; Saltstraumen biedt als vislocatie heel veel mogelijkheden; het heeft al jaren bewezen continu grote en veel vis te produceren. En door de ligging kan er bijna altijd gevist worden. Omdat ik er al een aantal keren ben geweest en samen met Hendrik-Jan Verheij deze keer mee ga als begeleider van het RAVEN festival, georganiseerd door visreis.nl, schrijf ik hier graag een stukje over!

vangsten in Saltstraumen
De vangsten die je hier kan realiseren zijn onvergetelijk!

Saltstraumen:

Saltstraumen ligt in Noord Noorwegen ter hoogte van de plaats Bodo. Het is een wereldberoemde plek omdat je hier de STERKSTE getijdenstroming ter wereld hebt. Met stroomversnellingen, draaikolken en hoge snelheid van het water. En het viskamp ligt daar vlakbij! Iedere ongeveer 6 uur perst een grote hoeveelheid water van het omliggende fjord zich een weg door de smalle ingangen onder de bruggen door. Die stroming zorgt ervoor dat er zich altijd veel vis in de omgeving bevindt! Het maakt het ook heel spectaculair om in te vissen en te varen. Het viskamp ligt direct aan het fjord, de boten zijn goed uitgerust en de huisjes zijn mooi en modern.

Het viskamp ligt direct aan het fjord, de boten zijn goed uitgerust en de huisjes zijn mooi en modern.
Het viskamp ligt direct aan het fjord, de boten zijn goed uitgerust en de huisjes zijn mooi en modern.

De omgeving en visstekken van saltstraumen:

De omgeving kenmerkt zich door een mooi heuvelachtig landschap met diverse fjorden en aftakkingen. Daarom kan je er bijna altijd vissen, zowel vanaf de kant als vanuit de boot. Het is een ruig Noors landschap waar je op uitkijkt, met besneeuwde toppen, bomen, mooie gekleurde Noorse huisjes, veel vogels en soms zelf elanden op de kant! En natuurlijk altijd prominent de karakteristieke hoge boogbrug over de Saltstraumen waarover je aan komt rijden vanaf de luchthaven. En soms, als je geluk hebt, kun je hier ook het Noorderlicht zien!

Wat ik zelf ook heel leuk vindt is de diversiteit van de stekken waar je kunt vissen. Direct “voor de deur” in de stroming, op diverse platen in het grote fjord, in de vele aftakkingen van de meer naar binnen gelegen fjorden en natuurlijk naar buiten op zee, als de wind het toelaat. Daar vind je voor de kust prachtige stekken op diep en ondiep water.

De vangsten in saltstraumen:

Zoals overal varieert de vangst enigszins door het jaar heen. Maar in de periode waarin we dit jaar gaan, in oktober, is het echt perfect! Grote koolvis, kabeljauw, heilbot, leng, wijting, noem maar op. Alle soorten zijn aanwezig en vaak in grote aantallen. Met name grote koolvis en voor de liefhebber heilbot zijn in deze tijd van het jaar goed te belagen. En dat geldt ook voor de kabeljauw, ook die is vaak goed te vangen. De koolvis geniet persoonlijk mijn voorkeur, afgewisseld met af en toe gericht jagen op heilbot. En waarom die koolvis? Omdat er veel zijn, ze groot kunnen worden (ver boven de meter), beresterk zijn en actief bevist moeten worden. Ik vind dat een leuk spelletje. En vergeet niet een paar poppers mee te nemen; soms jagen ze hoog in de oppervlakte en zijn ze met oppervlakte-aas te vangen! Op heilbot vissen vind ik daarnaast gewoon mega spannend. Je weet dat je ze niet veel vangt maar je weet ook dat als je beet krijgt er een vis ter grootte van een deur aan je hengel kan hangen. Dat is toch heerlijk!

Saltstraumen biedt als vislocatie heel veel mogelijkheden
Saltstraumen biedt als vislocatie heel veel mogelijkheden

Techniek & materiaal:

Qua technieken en materiaal zijn er veel mogelijkheden. En het is belangrijk om je daarover goed te laten informeren. Want ook al is de vis er in grote aantallen, ze gaan nog steeds niet zomaar aan de haak hangen. De verschillen in vangsten door techniek kunnen echt groot zijn dus onderschat dat niet! Daarom wordt er voor de deelnemers ook een informatie-middag georganiseerd. Hier wordt alle belangrijke info gedeeld. Je bent ook altijd welkom in een van de winkels van Raven om je te laten inlichten over de reis en het materiaal dat je daar kunt gebruiken. Hieronder meer daarover:

Zelf kies het liefst voor relatief licht materiaal. Je vist vanuit de boot en de vis kan nergens heen. Je hebt dus alle tijd om ook een grote vis te landen. En licht materiaal maakt dat je gewoon preciezer vist en het ook langer volhoudt. Alleen op heilbot vis ik wat zwaarder om ook een grote vis omhoog te kunnen krijgen. Voor koolvis ben ik echt gecharmeerd van grote shads en van pilkers die tijdens het snel binnen draaien een mooie zwemactie hebben. Voor heilbot gebruik ik ook grote shads, of een fireball montage met een dode aasvis. Met een gevlochten lijn van minimaal 40lbs als hoofdlijn en een fluorocarbon leader van ongeveer 80lbs. Maar nogmaals, alle info zal verzorgd worden!

Ik denk dat Saltstraumen een van de mooiste gebieden is om in te vissen
Ik denk dat Saltstraumen een van de mooiste gebieden is om in te vissen

Met andere woorden:

Ik denk dat Saltstraumen een van de mooiste gebieden is om in te vissen. Het is toegankelijk, er zit veel vis en er is bijna altijd de kans om het water op te gaan. De periode is het najaar is vaak heel goed. Deze reis regelt visreis.nl alle zaken rondom de reis, RAVEN heeft alle materialen die je nodig hebt en de begeleiders van de reis (Dennis en Yoni van RAVEN en daarnaast Hendrik-Jan Verheij en ikzelf) zullen er alles aan doen om je goed aan de vis te laten komen.

Ga dus mee! Kijk voor meer informatie op RAVEN NOORWEGEN FESTIVAL 2022

En hopelijk zien we elkaar daar!,
John Smit

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook vissen in saltstraumen? Zorg dan dat je snel de juiste zeevis materialen in huis hebt!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.