• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Shimano Ultegra 14000XTD molen

Jerry Stam 1 juni 2021
Shimano Ultegra 14000XTD molen
Shimano Ultegra 14000XTD molen

Na heel wat geruchten op Facebook, Instagram en verschillende fora toonde Shimano de nieuwe Ultegra 14000XTD afgelopen weekend (12 maart) aan het grote publiek op de Carp'in on show in Essex. Deze superstrakke mat zwarte Big Pit molen is de vervanger van de populaire Shimano Ultegra 14000XTC en wordt tegelijk met de Shimano Ultegra 14000XSD op de markt gezet. De XSD versie heeft vergelijkbare specificaties maar is perfect voor zoutwater vissen. In dit blog laat ik je zien wat deze nu al legendarische molen allemaal in zijn mars heeft.

Super Slow 50

Dankzij de Super Slow Oscillation is deze Big Pit molen met recht een waar werpkanon. De spoel beweegt zo langzaam op en neer dat de lijn per op- en neergaande beweging maar liefst 50 keer op de spoel draait. Dit zorgt voor een extreem nette opspoeling en vermindert de wrijving tijdens het werpen wat weer resulteert in verdere worpen.

ultegraxtd14000_slow50

Parallel body

De meeste molens zijn zo ontworpen dat ze schuin omhoog richting het eerste oog van de hengel wijzen. Hierdoor is er minder wrijving tussen de lijn en het startoog wat zorgt voor verdere worpen. De ogen van de karperhengels zijn de laatste jaren echter zo verbeterd dat ook de positie van de molen mee moet veranderen. De spoel van de Ultegra 14000XTD staat parallel aan de hengel wat er voor zorgt dat de lijn niet meer tegen de blank slaat bij het werpen. Ook dit zorgt weer voor verdere worpen.

ultegraxtd14000_parallelbody

X-ship

Bij het Shimano X-ship binnenwerk is de pinion gear aan beide kanten voorzien van een A-RB kogellager. Hierdoor ontstaat er een soepel lopend geheel dat tevens roest en corrosie tegen gaat. Daarnaast brengt de grotere diameter van de drive gear meer kracht op de pinion gear. Het resultaat is vloeiender en krachtiger binnendraaien.

ultegraxtd14000_x-ship

High Speed Drag

De XTD is niet meer voorzien van een Baitrunner II Spoel maar heeft een nieuwe ''High Speed Drag'' slipknop. Dit is een verbeterde versie van de Instant Drig slipknop en zorgt er voor dat je de slip met een enkele slag van open tot dicht kan instellen. Hierdoor heb je geen baitrunner meer nodig en ben je vrijwel direct klaar om het gevecht met de karper aan te gaan.

ultegraxtd14000_instantdrag

Overige specificaties

  • Voorzien van hoogwaardige 4+1 kogellagers
  • Inhaalsnelheid van 4.3:1, dat is 103cm per slag
  • Grote lijncapaciteit van 0.35mm / 550m, genoeg voor elk water
  • Sterke en robuuste XT-7 body zorgt voor een totaalgewicht van slechts 645 gram
  • Geleverd met extra aluminium cold forged spoel inclusief line reducers voor het vissen met bijvoorbeeld gevlochten lijn
  • Voorzien van sterke lijnclip

Wanneer komt hij op de markt?

Met de huidige informatie lijkt het er op dat de Shimano Ultegra 14000XTD in de derde week van April voor het eerst in Europa op de markt komt. We houden een slag om de arm en brengen je natuurlijk als eerst op de hoogte als ze daadwerkelijk binnen zijn. Wil jij deze prachtige nieuwe molens als één van de eersten in huis hebben? Pre-order hem dan nu op raven.nl!

Groeten, Marijn Alons Raven Hengelsport

ultegraxtd14000_bankside

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.