Snoeken is zoeken

Kou, wind en regen, het najaar is aangebroken. Je zou zeggen dat vissen nu niet het eerste is waar je aan denkt in deze tijd van het jaar. Maar niets is minder waar! Juist in deze periode kun je heel goed snoek vangen! Je moet ze alleen wel zien te vinden. Het najaar en de winter zijn de uitgelezen mogelijkheden om veel en hele grote snoek te vangen. Hoe? Dat lees je hier.

De titel van dit blog zegt het al, snoeken is zoeken. Het is niet vanzelfsprekend dat wanneer je in het najaar een dagje gaat vissen, iedere worp raak is. Je kunt heel goed vangen in deze tijd van het jaar, maar je moet de vis wel eerst vinden. In de zomer kun je bijna overal in het water vis vangen. Er is voedsel genoeg, er zijn genoeg schuilplekken in waterplanten en door de warme watertemperatuur is de vis lekker actief. In het najaar/winter is dit wel anders! De temperatuur van het water zakt, er is nu weinig voedsel en er zijn veel minder natuurlijke schuilplaatsen. De witvis gaat daarom samenscholen. Doordat ze heel dicht tegen elkaar aan zwemmen hoeven ze weinig energie te verbruiken. Ze hebben ook minder voedsel nodig dan in de zomermaanden, wanneer ze wel heel actief zijn. Snoek weet dit ook en gaat de witvis achterna. En hier liggen de kansen voor ons als sportvisser!

Waar vindt je de snoek per seizoen
Hierboven een voorbeeld waar je de vis in welke periode kunt aantreffen.

Waar vinden we die witvis?

In het begin van het najaar legt de vis veel afstand af om naar de winterstekken te verplaatsen (migratie). Dit gebeurt in de maanden september en oktober. Winterstekken kunnen de diepste plekken van het water zijn, bruggetjes, sluizen, stuwtjes en havens. Eenmaal op deze plekken aangekomen is de vis in meest passieve stand. Dit betekend dat ze weinig aasmomenten hebben op een dag en ze leggen al helemaal geen grote afstanden meer af. Dit doen ze allemaal om energie te besparen.

Snoekvissen vanuit de boot.

Het is belangrijk dat je weet waar je moet zoeken. Een hele goede manier om ze te vinden is vanuit de boot met een fishfinder. Door lange afstanden te trollen kom je de vis vanzelf tegen. Eenmaal gevonden kun je de boot ankeren en overgaan op werpend vissen met bijvoorbeeld een shad, swimbait of jerkbait. Wat ook erg goed werkt en mijn voorkeur heeft, is het vissen met een fireball. Ik presenteer de aasvis altijd net boven de bodem 50 tot 100cm. Op deze manier kun je de grote dan wel vaak passieve vissen (die doorgaans de klappen van de zweep wel kennen) ook vangen.

Een dikke snoek op aasvis
Een hele dikke snoek gevangen op een aasvis met de fireball foto insta @fishing_jeroen_.

Vanaf de kant snoeken

Heb je geen beschikking tot een boot. Dan kun je de vis ook heel goed vanaf de kant vinden. Vaak met de schemer verraden de vissen zichzelf! Ze kunt de kleine vis heel vaak zien springen. De snoeken merken dit ook op en zijn op dat moment het meest actief. Een andere goede manier om vis waar te nemen is te kijken naar watervogels. Net als vissen groeperen watervogels ook in de winter, eigenlijk om de zelfde reden als vissen. Futen en aalscholvers zijn hele goede “fishfinders”. Deze vogels voeden zich met vis, dus wanneer je deze vogels vindt, vind je de vis ook!

Aas, wat kies je?

In het najaar kies je voor groot aas. De snoeken vreten zich vol in deze tijd van het jaar om de winter door te komen. Trollend hebben grote swimbaits en shads vanaf 30cm mijn voorkeur. Hiermee vang je over het algemeen ook grotere vissen, maar de ‘kleintjes’ zijn zeker niet uitgesloten! Het komt vaak genoeg voor dat een snoek van 60/70cm kunstaas van 30/40cm pakt! Zoals gezegd vreten de snoeken zich vol in deze tijd van het jaar. Ze pakken daarom liever 1x een grote hap van 30cm dan 3x een klein visje van 10cm. Dit doen ze om snel hun buikje gevuld te krijgen, maar ook om energie te besparen. Gaan we meer richting winter (oktober/november) en de wintermaanden zelf (december t/m maart), dan vis ik het liefst met grote aasvissen onder de dobber of fireball. Snoeken zijn dan erg passief en zullen ook veel minder aasmomenten op een dag hebben dan elders in het jaar. Door met grote aasvissen te vissen onder de dobber of fireball, kun je op een hele passieve manier toch een snoek verleiden.

Snoekvissen met groot aas
Zelfs een aasvis van 40cm lust een snoek wel!

Blijf jezelf verplaatsen

Om de snoeken te vinden is vaak verkassen erg belangrijk. Heb je na een half uur nog geen beet gehad, probeer dan een andere plek. Zeker in de winter, als het koud is en je vist met doodaas onder de dobber. Dobbervissen wordt ook wel statisch vissen genoemd, maar zo statisch is het helemaal niet. Wat vaak erg goed werkt is iedere 10 minuten opnieuw in te gooien. Als je aas na een worp het water raakt, kan dit voor de snoek een teken zijn om te gaan jagen. Ze zien die plons dan aan voor springende vis of iets wat in de problemen zit.

Dikke snoek vangen
Dit is toch wel de kers op de taart! Foto insta @fishing_jeroen_

Tot slot

Heb je nog vragen over het snoekvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvismateriaal in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Succes met het vissen op snoek in het najaar!

Jeroen van der Meer @fishing_jeroen_