• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Snoekvissen voor de jeugd

Camiel van Dijck 23 mei 2022
Snoekvissen voor de jeugd
Snoekvissen voor de jeugd

Als verkoper in een hengelsportwinkel krijg ik veelvuldig te maken met jonge kinderen die zo graag willen snoeken. Ik begrijp als geen ander dat het natuurlijk erg gaaf is zo’n grote rover aan de haak te slaan, en natuurlijk juich het van harte toe dat er door de jeugd gevist gaat worden. Echter wat betreft het snoekvissen is het raadzaam om toch een kleine slag om de arm te houden en wel hierom.

Wat heb ik nodig?

Naar mijn mening is een snoek eigenlijk een vis voor ervaren vissers (jong of oud). Dit omdat er bij het snoekvissen een aantal risico’s komen kijken. Afgezien de anatomische kenmerken van de snoek zijn er nog wat andere risico’s. alleen het te gebruiken materiaal al of er nu met dood of met kunstaas gevist word je hebt altijd te maken met haken met meerdere scherpe punten en dito weerhaken. Dit alleen al brengt al wat kansen op verwondingen met zich mee. Voor het vissen met deze aassoorten heb je bovendien een (jeugd)vispas nodig en is het handig in het bezit te zijn van een grote onthaaktang en een kniptang.


Een grote tang is eerder noodzaak dan luxe
Een grote tang is eerder noodzaak dan luxe

Je kunt je aas niet voorzien van een boodschap

Zonder deze attributen moet je eigenlijk niet eens naar het water gaan. Een veel gehoord excuus is “maar mijn zoon vangt alleen maar kleine snoeken” het is echter zo dat zelfs in de kleinste sloot een snoek aanzienlijke afmetingen kan bereiken (vissen van een meter zijn echt geen uitzondering) en dus is een grote tang eerder noodzaak dan luxe. Ook kan je je aasje niet voorzien van de boodschap “alleen voor kleine vis”.


Zelfs in klein stads water kan je aanzienlijke snoeken vangen
Zelfs in klein stads water kan je aanzienlijke snoeken vangen

Spoor de jeugd aan!

Wat is verstandig om de jeugd toch op snoek te kunnen laten vissen. Als je zelf een ervaren snoekvisser bent neem dan eens die jonge jongen die staat te popelen mee naar het water en laat hem zien hoe je een kieuwgreep toepast. Vertel hem hoe een onthaakmat werkt en hoe hij de tangen goed kan gebruiken. Vaak hoor ik dat ervaren oudere vissers de jeugd alleen maar ontmoedigen om te gaan vissen op snoek. Mijn mening is juist de jeugd aansporen en voorlichten, laten zien dat het belang van de vis altijd op de eerste plaats komt.

Goed voorbereid zijn voor je eerste keer snoekvissen?

Hierboven hebben we het er al even over gehad; de kieuwgreep. De kieuwgreep is misschien wel een van de meest gevreesde handelingen voor de beginnende roofvisser. De tanden van een snoek zijn vlijmscherp en kunnen flink zeer doen. Daarnaast kun je de vis ook beschadigen als je de kieuwgreep verkeerd toepast. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid voor de eerste keer die prachtige snoek uit het water gaat halen hebben wij een korte video waarbij we je laten zien hoe je op een makkelijke en (vis)veilige manier de kieuwgreep kunt toepassen.Tot slot

Heb je nog vragen over het snoekvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.