Statisch doodaasvissen met voerboot

Doodaasvissen is één van dé manieren om grote snoek te vangen. Echter lopen veel vissers tegen problemen aan op het moment dat ze aan deze visserij beginnen. Één van die problemen is het werpen of vissen met grotere aasvissen. Bijna geen enkele hengel is gemaakt om te werpen met een aasvis van 200 gram of meer. Echter kun je veel van deze problemen oplossen, namelijk met een voerboot!

Waarom doodaasvissen met een voerboot?

Een voerboot is de ideale oplossing voor het statisch doodaas vissen op snoek! Je voorkomt het onnodig gebruik van te zware hengels die het drillen van de vis minder leuk maken. Je kunt namelijk kiezen voor een hengel met meer parabolische actie en lager werpgewicht aangezien je de aasvis uit vaart met de voerboot.

Doodaasvissen met een voerboot
Met een voerboot krijg je altijd je doodaas op de juiste plek!

Een aasvis kun je normaliter maar één keer werpen omdat anders de dreg/haak uit positie kan raken tijdens de worp. Aasvis zoals sardine, makreel of haring worden zachter naarmate ze ontdooien. Nadat ze zacht zijn, zijn ze enkel nog voor het bijvoeren. Tenzij je een voerboot gebruikt, hierdoor is het dode aas vaker uit te varen en te gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van de inhakings kansen.

Het bijvoeren van doodaas is vaak lastig over grotere afstanden, zeker hele aasvissen gaan alle kanten op als ze in aanraking komen met een windvlaag. Hierbij is het voeren verder een meter of 40, al helemaal een utopie. Hierbij is het ook weer een voordeel om voor een voerboot te kiezen, want met bijvoorbeeld een Lakemaster M2, voer je eenvoudig enkele stukken aasvis bij en positioneer je met de tweede voerbak de rig op de juiste plek.

De juiste voerboot voor de juiste stek.

Zeker op stekken waar je het bodemverloop goed kent, kun je met een relatief goedkope voerboot uit de voeten. De Baitliner voerboot is hierbij de ideale keuze! Ieder formaat aasvis past feilloos in de grote voerbak, voer ook eens de kop of stuk vis bij om het argwaan van de snoek weg te nemen. Zeker op stekken met een diepte van 2 meter of meer dwarrelt een stukje vis altijd nog genoeg af om netjes naast de doodaasmontage neer te komen.

Statisch doodaasvissen
Statisch doodaasvissen met een voerboot

Door voor te voeren of geregeld tijdens een vissessie stukjes makreel, sardine of voorn bij te voeren kun je zelfs de moeilijkst vangbare en vaak grote snoek overhalen om toch gulziger te gaan azen. Ook werkt dit positief op de levensduur van een stek, als er meer vis voorhanden is kunnen er dus ook meerdere snoeken tegelijk azen! Het vangen van 5 - 6 snoeken op slechts 1 stek behoort zeker tot de mogelijkheden.

Het voordeel van twee voerbakken

De Lakemaster M1 heeft één voerbak, de Lakemaster M2 heeft er twee. Dit kan een voordeel zijn voor de doodaasvisser die met één keer heen en weer varen toch breed wil voeren! De linker voerbak vul je bijvoorbeeld met je doodaastakel en een stukje vis, terwijl je de rechter voerbak vult met meerdere stukjes vis.

Hierdoor kun je met één keer varen een mooi strookje voeren om een geurspoor te creëren. Door een geurspoor te maken met stukjes aasvis bestrijk je een groter gebied en is de kans groter dat de attractieve werking van de vis oliën meer vissen aanspreken om te gaan azen.

Doodaasvissen met een voerboot
Je kan altijd extra aas aan het bakje toevoegen voor meer attractie!

“Zien eten, doet eten”, dit is een bekend gezegde voor veel vissers. Maar dit wordt nog lang niet door alle statische doodaasvissers goed benut. Vaak gaan ze voor die ene aanbeet, terwijl er misschien veel meer in het verschiet lag.

Voerboot met of zonder dieptemeter

Als je jouw beoogde stek of viswater goed kent, is een dieptemeter helemaal niet nodig. Weet jij hoeveel meter uit de kant het talud ligt? Of weet jij precies waar de aasvis zich op houdt rond jouw stek? Dan zijn de Baitliner en Lakemaster perfecte “doodaas-voerboten”.

De populairste voerboot ooit? Ja misschien wel! De Baitliner voerboot is een top artikel voor jouw visuitrusting. Een complete voerboot die je helemaal kan instellen naar jouw persoonlijke wensen. In deze video laten we je de belangrijkste eigenschappen van de Baitliner Voerboot zien en daarnaast leggen we je uit hoe de boot precies werkt en hoe jij deze populaire voerboot precies kan afstellen op jouw persoonlijke wensen.

Wil je nu toch eens een nieuwe stek proberen op zoek naar andere of grotere snoeken dan kun je eenvoudig met wat “DIY”(Do It Yourself)-technieken een Deeper voor- of achter de Baitliner en Lakemaster maken. Hierdoor kun je met een kleine investering je voerboot gebruiken om ook de dieptes van een nieuwe stek in kaart te brengen!

Statisch doodaasvissen met voerboot
Doodaasvissen met een voerboot

Is het niet de werpafstand wat je beperkt?

Vis je veel op kanalen of rivieren en vormt die werpafstand geen probleem. Wellicht geeft de voerboot je daar wel het voordeel om bijvoorbeeld onder een duiker te vissen of strak tegen een stel overhangende takken. Houdt bij dit soort keuzes altijd de visveiligheid in de gaten van zowel je montage maar ook het aanslaan.

Waanzin of geniaal?

Denk ook eens out of the box! Wat dacht je van je dobber montage uitvaren met de voerboot voor een extra lange drift. Het ziet er misschien raar uit voor passerende vissers, maar als even later de dobber onder schiet… Wie lacht er dan als laatst?

Het uitvaren van je doodaas dobber montage kan zowel voor de klassieke dobbermontage voor snoek, als ook voor de zeil-dobbers van bijvoorbeeld Fox Rage Predator. Zeker aan het begin van de winter, als je nog niet exact weet waar de snoek is gaan liggen. Dan is dit dé manier om redelijk simpel een groot gebied af te vissen met de dobber, op zoek naar de beste snoekstek.

Doodaasvis montage met een voerboot
Met een voerboot krijg je altijd je doodaas montage op de juiste plek!

Nog wat statisch doodaasvis tips:

  • Liever één keer te vroeg aan geslagen dan een snoek die de complete montage heeft geslikt.
  • Zorg voor juiste onthaaktang, kniptang en onthaakmat.
  • Houdt de snoek niet langer dan nodig op de kant, zeker niet bij vorst.
  • Ga niet verder dan nodig lopen met de snoek.
  • Bij grotere en gewichtige vissen geldt, ondersteun het lichaam bij de kieuwgreep. De kieuwboog kan namelijk niet altijd het volledige gewicht dragen van de snoek.
Statisch doodaasvissen
Statisch doodaasvissen met een voerboot

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist doodaasvissen met een voerboot? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!