• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Streetfishing in Amsterdam, lees hier mijn tips!

Camiel van Dijck 31 mei 2021
Streetfishing in Amsterdam, lees hier mijn tips!
Streetfishing in Amsterdam, lees hier mijn tips!

Streetfishing, een steeds meer populair wordend onderdeel van het roofvissen. Streetfishing is een ontzettend leuke visserij om te doen en het is gezellig om je als visser te begeven in de sfeer van de stad tussen forenzen. Als vissers zijn we graag in de natuur, maar een levendig stads decor is een welkome afwisseling. Het actief verplaatsen in de binnenstad en opzoek gaan naar de vis is een leuke uitdaging.

In dit blog neem ik jullie mee naar onze hoofdstad, ik ga uitgebreid in op materiaalkeuze en vistechnieken, maar vooral ook de sfeer van een dergelijk avontuur.

Onderweg naar Amsterdam

Of je nu met de auto of trein komt, het centraal station is een mooie plek om het avontuur in Amsterdam te starten. Dit relatief kleine gebied biedt zeer veel mogelijkheden om onze gestekelde vrienden aan de tand te voelen. Eens kijken of wij ze vandaag kunnen verleiden met een heerlijk shadje!

Ook vandaag begin ik na een autoritje vanaf huis naar Amsterdam, bij het centraal station. Bij het IJ kijk ik eerst of er stroming staat, dit is namelijk bepalend voor de keuze van loodgewicht. Ik vis het liefst zo licht mogelijk en zo zwaar als nodig. Als basis monteer ik een shad met en 10 grams lookkopje en kijk of het mogelijk is om de bodem te halen, zonder dat mijn kunstaas geheel afdrijft met de stroming. Gaat dit erg makkelijk dan kies ik om te vissen met een lichter gewicht, gaat dit niet of nauwelijks dan is een zwaardere loodkop de juiste keuze. Het gaat erom dat de shad niet als een malle op de bodem valt, maar dat hij er rustig naar toe zweeft. Ik wil altijd contact hebben met mijn aas. In deze visserij kan een 14grams loodkop al vrij zwaar zijn.

Het materiaal, lekker licht!

Ik heb besloten lekker licht bepakt op pad te gaan; een kleine tas met shads en jigkoppen, een strakke hengel van 2.70 meter met een 2500 serie molen en een telescopisch schepnet. Op de molen zit een gevlochten lijn van 8/100 met een voorslag van één meter 28/100 fluorocarbon. Vergeet geen eten mee te nemen of haal lekker iets bij één van de vele tentjes in de binnenstad, dit scheelt in je uitrusting.

Eenmaal op de stek

Stekkeuze maakt eigenlijk niet altijd veel uit, je kunt de snoekbaars en baars overal wel vinden. Al heb ik wel een aantal plekken die ik altijd mee pak. Zo vind ik de fietspont en de lange steiger ten westen van de pontjes altijd de moeite waard, daar ga ik bijna nooit zonder aanbeet weg.

Eenmaal op de juiste stek werp ik mijn shad en tijdens het zinken houd ik al contact met mijn shad. Het gebeurt regelmatig dat het aas tijdens het zinken op half water al gegrepen wordt, als dit met een slappe lijn gebeurd krijg je niks van een aanbeet mee. Daarom houd ik altijd de lijn strak!

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar shads met natuurlijke kleuren. Over het algemeen maak ik gebruik van loodkoppen met de haakmaat 3/0 voor de 10cm shads en haakmaat 1/0 voor shads van zeven centimeter.

Streetfishing shads
Shads in natuurkleuren van ca 10 cm doen het uitstekend

Durf langzaam te vissen

Het houden van contact met de bodem is erg belangrijk en het is dus niet nodig snel te vissen. Je zult merken dat het traag aanbieden van je shad vaak erg harde aanbeten oplevert. Vooral in het najaar en in de winter kan je erg leuk vis vangen op deze manier.

Naast het IJ, kun je ook in de binnenstad goed vissen. Denk hierbij aan één van de vele bruggetjes, boten en steigers. Er is hier altijd voldoende baars te vinden, een shad van zeven centimeter met een vijf grams kopje volstaat dan prima. Veelal zijn er enkele tientallen baarzen te vangen op deze manier, ook hele flinke! Je zult er versteld van staan.

In de binnenstad vind ik een kortere hengel(220 cm), met een vermogen van 3 tot 12 gram fijner vissen.

Streetfishing, ideaal om te wisselen tussen technieken

Er zijn tal van methodes om succesvol te zijn. Denk aan dropshotten, Carolina rig of bijvoorbeeld de Texas rig. Deze geweldige visserij is vrijwel in iedere grote stad met mooie grachten te beoefenen. Amsterdam is door zijn vele watergangen en diversiteit aan wateren echt een hele mooie locatie voor deze visserij. Het is echter wel zo dat je nooit alleen bent in een grote stad , kijk dus altijd even achterom bij het maken van een worp zodat je geen voorbijgangers aan de haak slaat. Kijk echter ook goed op het water want deze stad kent heel veel rondvaartboten. We willen uiteraard de vis en geen ruzie met de kapitein!

Het is niet per sé nodig om met de auto te komen de trein is ook een prima optie. Als je met de trein komt en je stapt op centraal uit, sta je gelijk midden in een prachtig ‘urban’ visgebied!

Materiaalkeuze streetfishing

 • Hengel: 270cm, 7-25 gram
 • 220cm, 3-12gram
 • Molen: 2500 Serie met slip voorop
 • Lijn: Gevlochten 8/100
 • Voorslag: Eén meter van 25 of 28/100 fluorocarbon
 • Schepnet: Een rubber coated net
 • Tang: lange onthaaktang en kniptang
 • Loodkopjes: 7 tot 14 gram
 • Shads: 7 -10 centimeter
 • Onthaakmat: Compacte roll-up mat

De hengel van 2.70 meter heeft een iets strakkere actie, dan de korte hengel van 2.20 meter. Omdat de kades in de binnenstad hoog kunnen zijn, raad ik jullie aan om een schepnet te kiezen met een telescopische steel. Vaak gebruik ik een net met een steel van 2.50 meter.

Lijkt deze manier van vissen je leuk? Wil je er meer over te weten komen? Bezoek me eens in de winkel in Lelystad! Ik beantwoord je vragen graag hierover! Je bent van harte welkom.

Tot slot

Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice. Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende streetfishing sessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en En begin met vangen!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

1 reactie

Reageer
Gravatar
Bert Pakvis

Wat ik in het verhaal mis het vissen op baarsen met worm, dat kan toch ook in de grachten aldaar of niet. Ik ben zelf een baars visser die vaak met wormen vis.

Reageer op Bert Pakvis

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.