• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Targetvissen op karper

Gastblogger 1 juni 2021
Targetvissen op karper
Targetvissen op karper

Target vissen.. De ene visser vindt het geweldig, de ander moet er niets van hebben. Bij die laatste categorie hoorde ik ook, tot ik 2 jaar geleden een ghost spotte in een mooi stadswatertje. Ik viste in die periode alleen op de vaarten in Flevoland, een vis dubbelen of gericht op een bepaalde karper vissen leek mij onmogelijk op deze wateren. In 10 jaar kanaal vissen heb ik slechts 1 karper gedubbeld op de lage vaart, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Een Ghost dus. Zo´n koi die er onder water uit ziet als een geest, ik kende ze alleen van de tijdschriften en internet. Tot ik in de zomer van 2013 een grote koi spotte in een lokaal stadswater. M´n vismaat had me al over dit water verteld maar vissen had ik er nog nooit gedaan. Zo´n klein watertje, geef mij maar de uitgestrekte kanalen. Toch heb ik er een seizoen gevist, met in mijn achterhoofd de koi die ik spotte in de zomer het jaar daarvoor.

Tijd en vertouwen

Ik moest en zou deze vis vangen. Na veel artikelen te hebben gelezen en filmpjes gekeken te hebben over target visserij kwamen er twee belangrijke zaken naar voren. Ten eerste tijd. Om een specifieke vis te vangen moet je er tijd in investeren, hoe meer je aan de oever staat hoe beter. Ten tweede is het belangrijk dat je met iets vist waar je vertrouwen in hebt. Hierbij spreek ik dan over rigs en aaspresentatie. Als je die verlossende aanbeet krijgt moet alles gewoon werken!

Het draait hier niet alleen om hengels in het water te hebben. Al vroeg in het seizoen begon met rondes fietsen, observeren en voeren. Na de stek waar ik de vis het eerst gespot had licht aangevoerd te hebben met wat zoete bollen moest het hier gaan gebeuren. Dat nachtje verliep erg stil, en op een kreeft na bleef de onthaakmat droog.

Een aantal weken later spotte ik de vis weer, chillend tussen het riet. Helaas was ik mijn hengels vergeten (les 1: altijd een hengel mee als je gaat stalken/observeren). Na een intens fietsritje kwam ik bezweet terug met hengels, de vis was natuurlijk allang vertrokken, maar het spotten van de vis gaf het vertrouwen zeker een boost. De betreffende stek werd opnieuw een aantal dagen lichtjes aangevoerd met wat Scopex boilies. Weer viste ik op de aangevoerde stek en weer geen koi. Ik was er even helemaal klaar mee, na een aantal succesvolle kanaal sessies was de batterij weer volledig opgeladen en het vertrouwen beter dan ooit!

Iets met puzzelstukjes die in elkaar vallen

Opnieuw viste ik een kort nachtje op de aangevoerde stek. Dit keer bleef het niet stil, ik ving een aantal zeer fraaie schubs tot 28 pond! Hier was ik uiteraard erg content mee maar die ene vis bleef buiten bereik. Ik bleef de stek aanvoeren en viste er nog 2 nachten. Nog meer mooie karpers kwamen langs, maar geen ghost.

targetvissen_schub_raven

Op een warme zomerdag was ik onderweg naar de stek die ik al vier weken licht aan het bevoeren was met partikels en boilies. Tot ik onderweg een lichte vlek in ‘t water zag. Ik twijfelde geen moment en trapte vol op de rem. Ik had brood gesmeerd en zonder aarzelen trok ik de broodjes pindakaas uit elkaar. Een vlokje of 5 gooide ik precies voor z’n neus. Met het hart in de keel knoopte ik een haakje #4 aan een van de hengels. Snel een broodkorst erop en gaan met die banaan. Ondertussen had de ghostie zich al tegoed gedaan aan de freebies. Ik wierp de vlok recht voor z’n neus, in eerste instantie schrikt hij en ik zie de vis letterlijk omdraaien en langzaam wegzwemmen. ''Fuck! Daar ging dé kans'' zei ik hardop.

Balend zit ik naar m'n vlok te staren, ik besluit het nog 10 minuten te geven voor ik verder ga naar de aangevoerde stek. Langzaam zie ik vanuit het riet de vis aankomen. Hij zwemt recht op mijn korst af en twee grote witte lippen sluiten zich om de korst met pindakaas. Na een korte maar hevige drill kan ik de ghost over het netkoortje dirigeren. Een verlossende kreet galmt over het water! Een oude man die z’n hond aan het uitlaten is kijkt me raar aan en sjokt rustig verder, niet beseffend wat ik in het net heb liggen. Na een paar fotootjes met de zelfontspanner mag de vis weer terug en vervolgde ik de fietstocht naar de aangevoerde stek. De volgende nacht ving ik nog eens vier mooie schubs en een dikke spiegel. Wat een droomsessie!

targetvissen_koi_raven

Succesvol targetvissen op karper

Het is gelukt! Na uren zoeken, sessies vissen en veel baalmomentjes ligt de vis die ik wilde vangen in het net! Het gevoel, de kick die je hier van krijgt is voor mij onbeschrijfelijk en erg verslavend! Laat je daarom niet uit het veld slaan als het niet gelijk de eerste keer lukt in targetvisserij. Ik viste de rest van het seizoen nog veel op het water en mocht de ghost tijdens verschillende nachtsessies nog twee keer vangen.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op karper? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.