• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Tips om goed snoekbaars te vangen in het najaar!

Ivo Nijboer 1 juni 2021
Tips om goed snoekbaars te vangen in het najaar!
Tips om goed snoekbaars te vangen in het najaar!

In het najaar bereiden snoekbaarzen zich voor op de komende winterperiode. De snoekbaars, ook wel ‘Glasoog’ genoemd, wacht doorgaans op slanke aasvissen. Echter niet in het najaar! In het najaar wil vooral de grotere snoekbaars, zich meer dan eens vergrijpen aan grotere aasvis. De snoekbaarzen schuilen het liefst op donkere/troebele plekken in het water. Denk hierbij aan stroomnaden in de rivier, duikers en bruggen op kanalen, en onder aan de taluds op diepe zandafgravingen. Wij geven je de beste tips om op deze plekken goed snoekbaars te vangen in het najaar!

Loodkop bevestigen.
Loodkop bevestigen.

Snoekbaarsvissen is licht vissen!

Het snoekbaarsvissen kan erg secuur vissen zijn. De snoekbaars pakt lang niet altijd het aas met volle overtuiging. De geoefende snoekbaarsvisser zal meer dan eens hebben misgeslagen op een ‘staartenbijter’. Zorg daarom dat je secuur vist!

Ingrediënten die onmisbaar zijn in het secuur vissen op snoekbaars zijn; Dun gevlochten lijn, een loodgewicht dat niet te zwaar is en een staartdregje. Probeer aan het begin aan de vissessie te zoeken naar een loodgewicht waarmee je contact kan maken met de bodem. Komt het loodgewicht maar moeizaam aan de bodem? Probeer dan een jigkop of dropshotlood dat twee of drie gram zwaarder is.

Vis de juiste tijdstippen

De snoekbaars is in veel wateren schuw voor het licht. De uren dat de zon fel op het water schijnt zijn vaak dan ook niet optimaal voor de vangsten. De snoekbaars ligt dan vaak verstopt op dieper water.

Spinhengel_Uitgelicht_Raven
Spinhengel.

Als je op pad gaat om snoekbaars te vangen kies dan bijvoorbeeld de vroege ochtenduren of het begin van de avond. In deze schemerperiode is de snoekbaars tot kort onder de kant actief om zijn maaltje bij elkaar te roven. Hier kun je met het gebruik van het juiste kunstaas (waaronder voornaamelijk shads) als visser optimaal van profiteren!

Het juiste kunstaas

Het water doorzicht is erg bepalend voor de snoekbaarsvisserij. De snoekbaars is erg lichtschuw en de lichtintensiteit kan dan ook erg bepalend zijn voor de vangsten. De keuze van de shadkleur speelt daarom een erg grote rol. Wees voorbereid met meerdere kleuren.

Shads
Shads

Iedereen kent de regel 'natuurlijke kleuren in helder water en felle kleuren in troebel water'. Dit is dan ook een goede regel om je sessie mee te beginnen. Kies bij helder water bijvoorbeeld voor een bruinige shad en bij troebel water voor felle kleuren als groen/rood, roze of red-head. Er zijn echter ook zat vissers die goede vangsten hebben gehad met felle kleuren op helder water en andersom. Het is dan ook aan te raken om te switchen wanneer je geen aanbeet krijgt om alsnog een aanbeet te forceren.

Zijn je vangsten tijdens je visdag goed, maar heb je het idee dat je dit nog kunt verbeteren? Probeer dan eens een andere kleur. Probeer bijvoorbeeld een geel/groene of een volledig groene shad wanneer een groen/rode shad die dag erg goed werkt. Hiermee krijg je misschien nog meer aanbeten en wordt je visdag helemaal een succes!

Schoepstaart of V-tail

Voor het werpend vissen met een dropshot montage of jigkop adviseren wij een shad met een schoepstaart. Deze geeft door de waterdruk van het water, meer actie onderwater dan een V-tail shad. De waterverplaatsing onderwater heeft een positieve invloed op de trillingen die de shad teweegbrengt. Door deze beweging kan een snoekbaars de trilling beter opvangen en de shad ‘registreren’. Hierdoor hoeft de snoekbaars de shad niet per se te zien om te weten dat er ‘iets’ bij hem in de buurt zwemt.

Shads met Loodkop
Shads met Loodkop

Bij het verticaal vissen vanuit de boot heeft een shad met de V-tail de voorkeur. Door het ontwerp van de staart heeft de shad meer weerstand tijdens de verticale beweging in het water. Hierdoor geeft de shad meer trillingen af dan bijvoorbeeld de schoepstaart in een soortgelijke situatie. Kortom, naast kleur heeft ook de vorm van je kunstaas veel invloed op je dagsucces!

Beheers meerdere technieken

Dropshot en jigkop montages zijn waarschijnlijk het meest gebruikt in de snoekbaarsvisserij. Maar juist het op meerdere manieren aan kunnen bieden van je kunstaas kan veel voordeel bieden. Probeer daarom eens een Carolina of Texas rig!

De Carolina en Texas rig verschillen niet heel veel van elkaar. Bij de Carolina rig vis je met het lood verder van de shad/twister af waardoor je deze traag boven de bodem aan kunt bieden. Ideaal voor in de winter.

Als je het lood van de Carolina rig naar het lood toe schuift, vis je met een zogeheten ‘Texas’ rig. De Texas rig is ideaal om met shads te vissen in wierrijke wateren. Kies een Offset haak waarbij je de haak goed kan verbergen in of net boven de shad. Door de haakpunt iets weg te werken, kom je niet onnodig vast te zitten tussen de aanwezige waterplanten.

Het vissen op snoekbaars is sterk wisselend en kan enorm per dag verschillen, daardoor is het beheersen van verschillende vistechnieken van groot belang! Door deze verschillende technieken te beheersen kun je voorkomen dat je je visdag visloos eindigt.

Snoekbaars_Hengel
Gebruik altijd een onthaakmat of cradle

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op snoekbaars? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.