Tips voor het kopen van een forelhengel

Regelmatig kom ik vlak voor een wedstrijd mensen tegen die net zijn begonnen met forelvissen. Al heel snel gaat het dan over het juiste materiaal en ik probeer mensen dan altijd uit te leggen wat ik versta onder een goede hengel. Ik heb al eerder geschreven dat je met een standaard spinhengel redelijk tot goed uit de voeten kunt langs de vijvers, maar soms loop je tegen de beperkingen aan van diezelfde spinhengel.

Kies een forelhengel op de diepte van het water

Laatst hadden we een wedstrijd in het westen van het land, de vijvers lagen er prachtig bij maar nergens waar je keek zag je vis aan de oppervlakte. De vis moest dus van diep komen. Nu weet ik dat deze vijver op sommige stukken meer dan twee meter diep is. De keuze voor langere hengels is dan snel gemaakt. Hengels met een lengte van meer dan 3 meter zijn in overvloed te vinden, de parabolische actie geeft je dan meerdere mogelijkheden qua aas en je weet zeker dat je aas diep blijft. Als je aan een diepe vijver vist en je moet diep zoeken naar je vis is het ook veel makkelijker werpen met een langere hengel. Onthoud altijd dat je op de diepte vist van je wartel tot je dobber.

Aaskeuze

Naast de diepte die je wilt vissen is het ook handig om te bedenken met wat voor aas je gaat vissen. Vis je slepend met powerbait dan mag je hengel echt wel iets strakker zijn dan wanneer je bijvoorbeeld met wasmotten of meelwormen gaat vissen. Met een hengel met parabolische actie houd je makkelijker je wasmotten in beweging.

Tijd van het jaar

Ga je nu een nieuwe hengel kopen voor het forelvissen en je weet niet zo goed welke. Bedenk dan bijvoorbeeld wanneer je op forel vist. Vanaf het warme voorjaar tot het najaar is de forel vaak te vinden in de boven en midden lagen van een forelvijver. Een hengel met een lengte tussen de 2.40 en 2.70 meter is dan prima! Let er op dat de top lekker flexibel is om makkelijk te werpen en je aanbeten te voelen. Een prachtige startershengel is bijvoorbeeld de Shimano Shakingtrout. Deze hengel heeft een geweldige actie en je zult heel veel plezier beleven van het drillen van de forel die je aas pakt. Deze hengel is zowel geschikt voor het vissen met powerbait als met wasmotten.


Forelvissen in paaitijd

De tijd van het jaar heeft veel invloed op je kansen!

Werpgewicht

Let bij de aanschaf van een nieuwe hengel ook op het werpgewicht, vis je vaak aan grote vijvers en tuig je het liefst je lijn op met 4 grams lood en een dobber. Koop dan geen hengel met een werpgewicht tot 3 gram, dit lijkt heel logisch, maar soms worden wij mensen hebberig en kopen we materiaal waar we later spijt van krijgen omdat het niet goed voldoet aan onze verwachtingen.

Tips op een rijtje

  • Bedenk goed welk aas je wilt gebruiken
  • Koop een hengel die voldoet aan jouw wensen
  • Controleer het werpgewicht!
  • Als je een hengel koopt voor je kinderen, begin dan niet met een hengel van 4 meter
  • Kijk naar je arsenaal hengels en kies een hengel die iets extra’s biedt op wat je al hebt.

Tot slot

Met deze kleine tips kun je een prachtige hengel kopen en gaan genieten van het vissen. Heb je nog vragen over het juist kopen van een forelhengel? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende forelsessie? Zorg dan dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en ga ook goed voorbereid naar de waterkant!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Vangende groet,

Sebastiaan Swalef - Raven Trout Team