• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Tips voor het vissen met de vaste stok!

Ivo Nijboer 1 juni 2021
Tips voor het vissen met de vaste stok!
Tips voor het vissen met de vaste stok!

In dit blog hebben we 5 handige tips voor het vissen met de vaste hengel voor jou op een rijtje gezet. Met deze super handige tips zal je veel problemen voorkomen tijdens het witvissen. Minder irritaties en nog meer succes tijdens het vissen met de vaste stok!

1. Gebruik een lijnconnector

Knoop je ook nog steeds je tuigje vast het oogje van je hengel? Dan zul je bij lijnbreuk altijd weer een nieuwe knoop moeten leggen. Dit kan sneller en makkelijker!

Wanneer je weer eens één van onze filialen bezoekt, dan lijmen we graag een lijnconnector op je hengeltop! Dit is een klein plastic klemmetje welke je eenvoudig kunt sluiten en openen. Het is verstandig om dit in de winkel te laten doen aangezien er heel veel verschillende maten zijn.

Wanneer je nu aan het einde van je tuigje een lusje maakt, dan kun je dit lusje zo in de lijnconnector plaatsen. Je sluit de lijnconnector en je tuigje zit direct muurvast.

Lijnconnector_Raven
Gebruik altijd een onthaakmat of cradle

2. Zet een streepje met krijt op je hengel voor de juiste diepte

Wanneer je vist met de vaste stok dan is het zaak om op de juiste diepte te vissen.

Wanneer je deze diepte bepaald hebt met het peillood, dan is het makkelijk om met krijt even de dobber-afstand op je hengel aan te brengen.

Haak je nu een te grote vis of verlies je door een andere reden je tuigje, dan hoef je niet alles opnieuw uit te peilen met peilloodje, maar kun je de afstand overnemen aan de hand van de krijtstreepjes op je hengel! Geen krijt bij de hand? Het werkt ook prima met een paar elastiekjes!

3. Zorg ook voor gele en zwarte dobbers

Zorg dat u niet alleen oranje dobbers heeft, maar ook gele of zwarte!

Oranje is de kleur die onder de meeste omstandigheden het meeste opvalt. Maar op de momenten dat de zon pal over uw schouder schijnt, dan is oranje/rood niet meer zo goed zichtbaar!

Probeer dan eens een gele of een zwarte antenne. Deze kleuren vallen meer op wanneer het water erg schitterd door direct zonlicht.

opvallende dobber
Met helder weer valt een oranje topje goed op, maar bij felle zon is geel of zwart een betere keus.

4. Vis met een onderlijntje

Vis met een onderlijn! Veel vissers gebruiken al onderlijntjes, maar toch komen we bij de jeugd en bij recreatieve vissers nog geregeld een direct aan de lijn geknoopte haak tegen. Dit heeft een paar grote nadelen, onder andere dat je lijn nu over de volle lengte even sterk is.

Wanneer je dus een grote vis haakt of je haakt per ongeluk in een boom vast komt te zitten, dan ben je waarschijnlijk je hele tuigje kwijt! Wanneer je vist met een onderlijntje neem dan het onderlijntje altijd iets dunner dan je hoofdlijn. Hierdoor wordt dat het zwakke punt en zal hij altijd daar breken in geval van nood. Hierdoor houdt je je hoofdlijn met dobber en loodjes en kun je snel weer verder vissen! Wij raden bij het vaste stok vissen een onderlijn lengte van 10-25cm aan.

5. Bevestig een breekstaafje met een krimpkousje op je dobber

Wil je in de avond of 'snachts door vissen maar heb je geen speciale lichtgevende dobber? Gebruik een krimpkousje en schuif deze over de antenne van je dobber heen. Steek een breekstaafje in het andere uiteinde van het krimpkousje en verwarm het krimpkous kort met stoom of een vlammetje. De krimpkous zal krimpen en op deze manier je breekstaafje vastzetten.

Zo kun je de meeste dobbers voorzien van een lichtje en kun je hier de hele avond/nacht van profiteren.

breekstaafje
Je kunt een breekstaafje gemakkelijk op je dobber monteren met een stukje krimpkous.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen met de vaste stok? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande tips voor het vissen met de vaste stok. Heb je nog tips voor andere lezers? Laat ze hieronder achter in de reacties!

Succes tijdens je volgende vissessie!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.